We worden sneller ouder

Recente demografische ontwikkelingen en enkele aanpassingen in het prognosemodel liggen ten grondslag aan een nieuwe CBS-bevolkingsprognose die op enkele punten afwijkt van de vorige prognose uit 2008. Het meest opvallend is een snellere vergrijzing en hogere levensverwachting dan eerder werd aangenomen.

Het aantal 65-plussers groeit tussen nu en 2040 van 2,4 naar 4,6 miljoen, 143 duizend meer dan volgens de vorige prognose. De levensverwachting bij geboorte stijgt in de komende halve eeuw voor mannen van 78,8 naar 84,5 jaar. Bij vrouwen neemt deze levensverwachting toe van 82,7 naar 87,4 jaar. Met 17,8 miljoen mensen is het maximale inwonertal van ons land, in 2040, ongeveer 360 duizend hoger dan twee jaar geleden werd verwacht. (Bron CBS) (Gehele rapport PDF)

Verzekeraars moeten dus na stijging van de levensverwachting globaal 6 jaar langer een uitkering verstrekken. Oftewel, er kan aanzienlijk minder uitkering voor een pensioenkapitaal worden aangekocht. De andere kant op geredeneerd: de pensioenfondsen moeten dus heel veel meer kapitaal in huis hebben om de uitkering te garanderen. Dat lijkt ze niet te gaan lukken.

Dit geldt uiteraard evenzo voor de AOW. De uitkering kan nimmer zo hoog blijven als deze nu is. Daar verandert een wijziging van de pensioenleeftijd van 65 jaar naar 66 jaar over 10 jaar niets aan. De spreekwoordelijke druppel op een gloeiende vergrijzende plaat.

Het goede nieuws? We worden lekker oud!