Griekse pensioensysteem lijkt redelijk

DrachmeGriekenland:

  • 20% is 65 jaar of ouder
  • 50% jeugdwerkloosheid
  • 50% bevolking krijgt een pensioenuitkering
  • 45% krijgt een pensioen beneden bestaansminimum € 669,-
  • 90% is staatspensioen (AOW)
  • 0,6% krijgt meer van € 500,- aanvullende pensioen
  • 80% 55-plusser is meer dan 1 jaar werkloos
  • 20% tussen 55-65 jaar is werkloos

Vooral dit laatste cijfer (bron Guardian) verdient aandacht.

De Grieken gaan tot ergernis van Nederlanders vroeg met pensioen.  Dat is onterecht want wat doe je als je 57 jaar bent en geen werk hebt, geen vaardigheden, geen economische toekomst en geen geld? Dan vraag je, binnen de mogelijkheden die de Griekse wet heeft, een pensioenuitkering aan. Inmiddels liggen er 400.000 pensioenaanvragen om te behandelen. Je komt in Griekenland als 55-plusser toch nooit meer aan het werk.

Bij ons in Nederlanden noemen we deze (feitelijk pensioen) uitkering voor 55-plussers tot de pensioendatum anders. Die uitkeringen in Nederland heten de IVA, IOAW, ZW, WW of bijstand uitkering. Ook deze 55-plussers komen vaak nooit meer aan de slag maar verschuilen zich tot de pensioenleeftijd in een andere sociale wet. Die uitkeringen zijn echter feitelijk gewoon ingegane pensioenuitkeringen.

De Griekse pensioenuitkeringen tot 65 jaar zijn in merendeel dus hetzelfde als onze Nederlandse bijstandsuitkeringen. Griekenland gebruikt voor 55-65 jarige echter wel de juiste benaming van wat het feitelijk ook zijn; een pensioenuitkering en niet zoals wij een bijstandsuitkering.

En onze 65/67 plussers? Daar is het al niet veel anders. Anno 2015 wordt er meer dan 32 miljard uitgekeerd aan AOW uitkeringen. Het budgettaire aandeel AOW staatspensioen in de Nederlandse oudedag-uitkeringen is daarmee ook extreem hoog. En voor velen is deze AOW-uitkering, net als in Griekenland, gewoon een bittere noodzakelijke (bijstands)uitkering.

Enige terughoudendheid in kritiek op het Griekse staatspensioenstelsel is dus op zijn plaats. Het wordt misschien tijd om eerst maar eens te kijken naar de achterhaalde principes van ons eigen  AOW-pensioen.