Zonnig pensioen in Portugal

Pensioen fiscaal gunstig in Nederland opbouwen en daarna fiscaal gunstig in Portugal genieten van de uitkering. Wie wil het niet. Op feestjes en partijen komen de verhalen van de slimme “oom en tante uit Portugal” geregeld langs. Helaas blijkt de praktijk veel weerbarstiger. Hieronder de uitspraak van de rechtbank over de belastbaarheid van pensioen waarbij de belastingdienst even extra (loonbelasting) probeert te heffen.

Zeeland-West-Brabant 11 september 2013. Mark betaalt in Portugal inkomstenbelasting over zijn Nederlandse pensioenuitkering. Nederland is niet bevoegd om over zijn pensioenuitkering te heffen.

Mark woont sinds 1994 in Portugal. In 2012 ontvangt Mark een pensioenuitkering uit Nederland. Mark verzoekt om een vrijstelling van de inhouding van loonheffing, maar dit verzoek wordt afgewezen. Vervolgens maakt Mark bezwaar tegen de ingehouden loonheffing. Mark stelt dat zijn gehele pensioeninkomen in Portugal is belast. Nederland heeft dan, op grond van het belastingverdrag dat tussen Nederland en Portugal is gesloten, geen heffingsrecht. De inspecteur stelt echter dat het kán voorkomen dat Portugal – ten onrechte – slechts 35% van het pensioeninkomen belast. In dat geval zou Nederland wel mogen heffen op grond van het belastingverdrag.
Rechtbank Zeeland-West-Brabant geeft het gelijk aan Mark . Mark heeft aannemelijk gemaakt dat zijn pensioeninkomen volledig in Portugal belast is. Dat Mark bezwaar kan maken tegen zijn Portugese aangifte en een verzoek kan indienen om zijn pensioeninkomen slechts voor 35% te belasten, doet hieraan niet af. Het ligt in dat geval op de weg van de inspecteur om de Portugese belastingdienst juist te informeren.

Uit het verdrag ter voorkoming van dubbele belastingheffing dat tussen Nederland en Portugal is afgesloten, volgt dat de heffing over pensioenuitkeringen in beginsel aan het woonland is toegewezen. Onder voorwaarden is de heffing echter ook aan het bronland toegewezen. Een van de voorwaarden is dat de pensioenuitkering in Portugal niet belast is tegen het algemeen geldende tarief voor arbeidsinkomen of dat Portugal minder dan 90% van de pensioenuitkering in haar heffing betrekt. Het was deze voorwaarde waarover Mark en de inspecteur van mening verschilden.
Mark kon aannemelijk maken dat de pensioenuitkering volledig in de heffing was betrokken. Voor de inspecteur was dit echter niet voldoende. De inspecteur wees daarbij op de Portugese regel dat pensioeninkomen dat niet fiscaal gefaciliteerd is opgebouwd voor slechts 35% in de heffing wordt betrokken. Hoewel toepassing van deze regel in dit geval onjuist zou zijn – het pensioen was in Nederland fiscaal gefaciliteerd opgebouwd – had de inspecteur geen garantie dat de regel inderdaad niet zou worden toegepast. Vanwege de mogelijke kans dat het pensioeninkomen niet volledig zou worden belast, wilde de inspecteur geen vrijstelling verlenen.
De rechtbank gaat – naar onze mening terecht – niet mee in dit betoog van de inspecteur. Ten eerste heeft Mark over zijn gehele pensioenuitkering belasting betaald. De kans heeft zich dus niet voorgedaan. Ten tweede kan de inspecteur heffing voorkomen door de Portugese belastingdienst van de juiste informatie te voorzien. (Bron FJA Nationale-Nederlanden)

Zie ook bij de reacties de comments van Al Bois met nadere details.