Liever BTW dan assurantiebelasting

In de premie van veel bedrijfsschadeverzekeringen zit vaak een provisiegedeelte (van 5% tot 30%) voor de adviseur. Die premie kan ook zonder provisie. Dat scheelt niet alleen provisie maar ook assurantiebelasting.

Assurantiebelasting (21%) kunt u als zakelijke klant namelijk NIET verrekenen. De BTW (21%) op een verzekeringsadvies nota kunt u als zakelijke relatie WEL verrekenen. Daar is dus al snel een flink financieel voordeel te halen voor bedrijven.

Het zet het gehele provisiestelsel voor (ook) schadeverzekeringen verder onder druk. Procentuele provisies per jaar berekend over hoge premies voor standaard bedrijfsschadeverzekeringen zijn niet meer acceptabel.

Een adviseur die op provisiebasis werkt krijgt vaak maar een paar tientjes voor een aansprakelijkheidsverzekering. Dat vindt ie niet erg want hij kan snel vele duizenden euro’s verdienen aan een grote verzuimverzekering.  Dit systeem wordt (zelfs nu nog) verdedigd met het argument dat er een solidariteitsvergoeding is tussen de verschillende verzekeringen. Maar dit provisiesysteem is onhoudbaar. Het is niet transparant en vaak veel te duur voor de zakelijke klant. Gelukkig komt er Europese wetgeving die ook voor schadeverzekeringen volledige transparantie eist. Ondernemers zullen dan direct zien of de betaalde provisie via de premie aan de adviseur ook opweegt tegen de service-verlening die deze geeft. 

Het advies voor ondernemers is geen verzekeringspremies meer te accepteren inclusief provisie. Geef de adviseur dus een directe beloning en doe dat niet via de verzekeringspremie. Bij complexe verzekeringen is dat inmiddels wettelijk afgedwongen. Vraag altijd om een netto premie en een vast adviestarief inclusief btw. Zorg wel voor een goede afsplitsing op de nota van het bemiddelingsdeel (belast met assurantiebelasting) en het advies gedeelte (belast met BTW) want niet alle werkzaamheden van de adviseur mogen op btw-basis.