Passend

Als een accountant door medische oorzaken niet meer kan werken als accountant dan is hij/zijn beroepsarbeidsongeschikt. Maar gezien zijn opleiding en kennisniveau zou het wellicht wel passend zijn om nog als docent te functioneren. Maar een plek in de plantsoenendienst is ook gangbaar.

Oftewel in volgorde:

  1. Beroepscriterium bij Arbeidsongeschiktheid
  2. Passende arbeid
  3. Gangbare arbeid (De WIA gebruikt dit citerium)

Bij veel verzekeringen spelen deze verschillen een grote rol en worden bij aanvang al gelijk vastgelegd. Denk maar aan een gewone arbeidsongeschiktheidsverzekering. Maar ook aan pensioen- en lijfrenteverzekeringen waar veelal premievrijstelling bij arbeidsongeschiktheid is meeverzekerd. Maar ook bij hypotheekpolissen zoals woonlastenverzekeringen spelen deze kleine lettertjes een grote rol. Het beroepscriterium is natuurlijk de duurste vorm en dan pas in volgorde de passende en gangbare arbeid. Controleer dus altijd uw polissen hierop. Hieonder nog even de details.

Beroepsarbeidsongeschiktheid

Beroepsarbeidsongeschiktheid betekent dat bij de vaststelling van de mate van arbeidsongeschiktheid het eigen (verzekerde) beroep bepalend is. Als u bijvoorbeeld accountant bent en u gekozen heeft voor een verzekering op basis van beroepsarbeidsongeschiktheid, dan kunt u niet verplicht worden uw (rest)capaciteiten te benutten voor een andere (gelijkwaardige) functie.

In de meeste voorwaarden bij arbeidsongeschiktheidsverzekeringen wordt echter wel rekening gehouden met mogelijke aanpassingen van werkzaamheden binnen het eigen bedrijf.

Passende arbeid

Onder passende arbeid wordt verstaan: “alle arbeid die voor de krachten en bekwaamheden van de werknemers is berekend, tenzij aanvaarding om redenen van lichamelijke, geestelijke of sociale aard niet van de werknemer kan worden gevergd”.

Wanneer u vanwege arbeidsongeschiktheid niet meer in staat bent om uw eigen beroep uit te oefenen dan zal een bredere oriëntatie op de arbeidsmarkt nodig zijn. Er wordt dan gezocht naar een beroep welke in redelijkheid aan u kan worden opgedragen, daarbij rekening houdend met uw arbeidsverleden, het arbeidspatroon, uw opleiding, het salaris, de lichamelijke beperkingen, de afstand tot het werk etc. Bij voorkeur ligt het functieniveau van het beroep zoveel mogelijk op het niveau van het oude beroep. U wordt bij passende arbeid eerder in staat geacht een vervangende functie te vervullen dan bij een arbeidsongeschiktheidsverzekering tegen beroepsarbeidsongeschiktheid.

Gangbare arbeid

Bij gangbare arbeid wordt bij de bepaling van arbeidsongeschiktheid rekening gehouden met alle werkzaamheden die voor de krachten en bekwaamheden van een verzekerde zijn berekend en die gelden als algemeen geaccepteerde arbeid. De betrokken verzekeringsmaatschappij gaat dan uit van de arbeid die u nog kunt verrichten, ongeacht uw beroep en werkervaring.

Bij het criterium van gangbare arbeid loopt u als zelfstandig ondernemer een risico, wanneer u op dit moment bijvoorbeeld werkzaam bent als accountant dan kunt u bij arbeidsongeschiktheid met het criterium van gangbare arbeid worden gedwongen om een baan bij de plantsoenendienst te accepteren.