Gouden Handdruk als vreemde eend.

Een Gouden/Zilveren of Bronzen handdruk blijft een vreemde eend in de pensioen vijver. Alhoewel er altijd een werkgever bij betrokken is, wordt de handdruk, of mooier gezegd de schadeloosstelling, gezien als een lijfrente.

De schadeloosstelling is zelfs te gebruiken als start voor een nieuw bedrijf. Dan wordt veelal gekozen voor een Stamrecht BV.

De Gouden handdrukverzekering bij een verzekeraar voorziet in een aanspraak op periodieke uitkeringen ter vervanging van gederfd of te derven loon of wordt gebruikt als aanvulling op het pensioen. Die vreemde eend blijkt maar weer bij de volgende vraag:

Kan een ontslagvergoeding/gouden handdruk worden omgezet in een gouden handdrukverzekering bij een verzekeraar of is het ook mogelijk te kiezen voor lijfrentespaarrekening bij een bank?

Helaas voor de liefhebbers van lijfrentesparen; De verzekeraar is de enige toegestane uitvoerder.
Het lijfrentespaarregime ziet alleen toe op het aanvullen van een pensioentekort. Het omzetten van een gouden handdruk in een lijfrentespaarrekening valt hier niet onder. Dit betekent dat de lijfrentespaarrekening geen toegestaan alternatief is voor de gouden handdrukverzekering bij een verzekeraar. De bank is voor de gouden handdrukverzekering geen toegestane uitvoerder. Dit regime is vooralsnog voorbehouden aan de verzekeraar.

Hier staan meer verschillen tussen banksparen en verzekeren (pdf).