Multinational Pooling II

De meeste multinationals zetten een pooling op met als doel kostenvoordelen te behalen. Na ons laatste artikel over pooling lijkt het verstandig nog even wat dieper in te gaan op de voor- en nadelen van Multinational Pooling.

Hoe werkt Multinational Pooling praktisch?

Een multinational sluit een overeenkomst met een Multinational Pooling partners. Daar zijn er een aantal van: IGP, Insurope, Fortis, Generali en SwissLife. De lokale contracten (dus de contracten die afgesloten zijn in het land van de vestiging van de multinational) worden gepooled in één overeenkomst. Dat zorgt voor een grotere efficiëntie maar bovenal vaak voor een poolingswinst. Ze noemen dat ook wel internationale winst. Financieel vaak uiterst aantrekkelijk maar het kan ook tegenzitten als er veel schadegevallen zijn of extra reserveringen moeten worden verricht.

Hoe is een premie meestal opgebouwd in een gewoon contract?

1. Schade
2. Commissies
3. Lokale dividend
4. Kosten & risicopremie
5. Schade reserve en
6. Winst
Voor een belangrijk gedeelte kan een multinational winst behalen doordat de winst van de “lokale” verzekeraar terecht komt in de pool. De aansporing van de Multinational richting de vestigingen om zorgvuldig met schade om te gaan, is een plezier kostendrukkend neveneffect.

Nadelen zijn er zeker ook. Volgende week komen we daar even op terug. Een engelstalige versie van Multional Pooling hebben we ook voorhanden.