Persoonlijke lening – Doorlopend krediet  – WOZ-krediet

Persoonlijke lening

Een persoonlijke lening is geschikt voor een eenmalige grote uitgave, bijvoorbeeld de aanschaf van een auto of een wasmachine. U leent een bepaald bedrag en betaalt dat binnen een van tevoren vastgestelde periode terug. De looptijd varieert meestal van 24 tot 60 maanden. Over het leenbedrag betaalt u rente. De rente wordt bij het gefinancierde bedrag opgeteld. Dit totaalbedrag betaalt u in vaste termijnen terug. U weet dus altijd hoeveel u moet betalen en hoe lang nog. Bovendien blijft er geen restschuld over. Het nadeel is dat u het leenbedrag meestal niet kunt verhogen, als u daar behoefte aan heeft. U moet dan een nieuwe lening afsluiten. Vervroegd aflossen kan wel, maar meestal moet u een boete betalen voor de rente die de kredietverstrekker misloopt.

Doorlopend krediet

Wilt u over een langere periode extra geld achter de hand hebben dan is een doorlopend krediet het meest geschikt. Dit kan handig zijn als u bijvoorbeeld uw huis opnieuw wilt inrichten en u niet weet hoeveel u daaraan wilt besteden. Voor een doorlopend krediet spreekt de geldverstrekker met u een kredietlimiet af. Deze is gebaseerd op uw inkomen en uw financiële verplichtingen. Tot de overeengekomen limiet kunt u vrij opnemen en aflossen. U betaalt alleen over het openstaande saldo. De aflossing per maand is meestal een vast percentage (2 %) van de kredietlimiet, ongeacht het bedrag dat is opgenomen. Een doorlopend krediet is vooral handig vanwege de flexibiliteit. U kunt aflossen en weer opnemen, mits u binnen de afgesproken limiet blijft. Het nadeel is dat de rente kan variëren, waardoor ook het maandbedrag kan variëren. Als de rente stijgt, stijgen uw lasten dus ook.
Een doorlopend krediet is minder geschikt voor een product met een beperkte levensduur. Want het is vervelend om nog steeds een auto af te betalen, waarvan de waarde in de loop van de jaren sterk is afgenomen. In dat geval is een persoonlijke lening een geschiktere financieringsvorm.

WOZ-krediet

Heeft u overwaarde op uw eigen huis dan kunt u ook gebruik maken van een WOZ-krediet. Dit is een goed alternatief voor een doorlopende krediet of een tweede hypotheek. U hoeft namelijk niet naar de notaris, de WOZ-opgave van de gemeente is voldoende. En de rente is meestal lager dan van een doorlopend krediet. Bovendien kunt u het opgenomen bedrag vrij besteden. U hoeft dit dus niet aan uw huis te spenderen. Het nadeel is dat de rente kan variëren, waardoor ook het maandbedrag kan variëren. Als de rente stijgt, stijgen uw lasten dus ook.