“Dagelijks opzeggen” vaak zinloos

Natuurlijk kunt u elk contract dagelijks opzeggen. Of die verzekering dan ook direct  wordt beëindigd, is sterk afhankelijk van de looptijd van een verzekeringscontract. Een dagcontract is dus zeker mogelijk maar ook verzekeringen met een contractlooptijd van 1 jaar of langer zijn heel normaal. Maar dagelijks opzeggen is wel een mooie communicatietruc om het gevoel van vrijheid te geven. 

Is het ook een zinvolle actie om te kiezen voor een heel kortlopend verzekeringscontract? Vaak niet. Simpele verzekeringen (Simple risk) zoals een aansprakelijkheidsverzekering kosten vaak al dermate weinig premie dat het financiële voordeel “elders” nauwelijks aanwezig is. Ook zijn kortlopende contracten vaak duurder dan langer lopende contracten. Daarnaast zijn er bij elke verzekeringsmaatschappij weer kleine en grote verschillen in de verzekeringsdekking waardoor overstappen zelden gunstig uitpakt. Cafépraat en internetvergelijkende websites willen u vaak anders doen geloven. Maar zelden wordt de tijdsinvestering doorberekend en zelden wordt er uitgelegd dat “Simple Risk” alleen een simpel risico is voor de verzekeraar. Simple risk is voor een consument vaak een difficult risk.

Bij ingewikkelde verzekeringen zoals bijvoorbeeld een arbeidsongeschiktheidsverzekering is direct opzeggen ook vaak onverstandig. Verzekeringsdekkingen komen te vervallen terwijl elders er vaak nog medische waarborgen moeten worden geleverd. Als een andere verzekeringsmaatschappij zo’n verzekering niet accepteert, bent u in de aap gelogeerd.

“Dagelijks opzegbaar” is dus vaak kostbaar, inefficiënt en veelal slechts een handig marketinginstrument van verzekeraars om zieltjes en polissen te winnen.