Bronzen handdruk

ontslagStel u krijgt een gouden handdruk (schadeloosstelling) uitgekeerd van € 90.000,-. Wat is dan de beste stap? Storten bij een verzekeraar of een eigen zogeheten stamrecht-bv oprichten waar het geld in wordt belegd.

De eerste vraag is of u plannen heeft om als zelfstandige te starten. In dat geval kan het handig zijn om al een bv te hebben. Bovendien kunt u het geld van de gouden handdruk dan gebruiken om investeringen te doen. Heeft u die plannen niet dan is het de vraag of een bv zo voordeling is.

U moet namelijk rekening houden met minimaal € 1.500,- aan eenmalige oprichtingskosten en elk jaar nog eens een vergelijkbaar bedrag aan jaarlijkse kosten zoals het maken van de jaarrekening en de belastingaangifte voor de bv. Daarnaast zijn er de kosten van de Kamer van Koophandel en de kosten van het beleggen.
Zeker wanneer u voorzichtig wilt beleggen, dan zal het rendement nu uitkomen op ongeveer 4 procent. Dat is per saldo € 3.600,- rente in het eerste jaar. Haal daar gelijk de jaarlijkse kosten vanaf, dan blijft er weinig rendement over. De gouden handdruk storten in een eigen bv is vaak pas interessant als het om € 200.000,- of meer gaat. Bij lagere bedragen is het met name te overwegen als u een eigen bedrijf wilt starten of flexibel met het geld om wilt gaan.

Stort u het geld bij een verzekeraar dan kunt u een gegarandeerde rente krijgen die ook rond de 4 procent zal liggen. Maar als u met het geld eerder wilt stoppen met werken en dan is een verzekering een prima oplossing. let u wel op de (soms verborgen) kosten van een verzekering. Wij helpen u er graag bij (op uurtarief) deze te ontdekken en een verstandige afweging te maken.

Hier vindt u veel, heel veel meer informatie over de gouden handdruk en schadeloosstelling.