Kidnap, ontvoering, gijzeling en afpersing. Risico beperken 5 tips

Kidnap, ontvoering, gijzeling en afpersing, niemand wil ermee geconfronteerd worden. Een Kidnap & Ransom verzekering blijkt steeds vaker te voorzien in de behoefte van bedrijven om haar medewerkers voldoende verzekerd rond te laten reizen. Helaas is het hebben van een verzekering niet de oplossing van ontvoering, gijzeling en afpersing. Vaak kan een zakenreiziger kan voor zijn eigen veiligheid zorgen. Hieronder een paar tips rondom kidnap, ontvoering, gijzeling en afpersing van Control Risks.

  1. Kidnap, ontvoering, gijzeling en afpersingVerdiep voor vertrek in de bestemming. Hoe kunt u het beste verplaatsen? Hoe ziet het vliegveld eruit?
  2. Houd u gedeisd. Draag geen driedelig pak met “veel goud” in mogelijk gevaarlijke gebieden.
  3. Probeer routinegedrag en daarmee voorspelbaarheid te vermijden.
  4. Ontwikkel de discipline om elke dag weer aan uw eigen veiligheid te denken en daarnaar te handelen.
  5. Zorg ervoor dat u altijd in contact met bijvoorbeeld familie of collega’s kunt komen.

Verzekeraars melden een groei in het aantal verzekeringen maar veelal doen ze er verder, terecht, het zwijgen toe. Slecht sporadisch komt er informatie over naar buiten. Zo bedraagt het aantal ontvoeringen in Nigeria 12.500 ontvoeringen per jaar.

Lees een artikel over kidnap, ontvoering, gijzeling en afpersing uit Z24 hieronder.

Een zakenreis naar Zuid-Amerika of Afrika is niet zonder gevaren. Kidnap, ontvoering, gijzeling en afpersing van
zakenreizigers zijn winstgevend en het aantal neemt toe. Reden voor bedrijven om zich daartegen te verzekeren.

Mexico

Mexico kan een gevaarlijk land zijn voor de zakenreiziger. Hij stapt in de hoofdstad van het Zuid- Amerikaanse land in een taxi richting het vliegveld om zijn vlucht naar huis te pakken. Maar voor hij het weet, brengt de chauffeur hem naar een afgelegen loods en is hij slachtoffer van een ontvoering. Hij komt pas vrij als zijn werkgever losgeld heeft betaald. Dit scenario lijkt afkomstig uit een Hollywood-film, maar experts in Nederland zeggen dat het een reëel gevaar betreft. En Mexico staat niet op zich.

Nigeria

In het wetteloze zuiden van Nigeria komt kidnap, ontvoering, gijzeling en afpersing dagelijks voor. Gewapende opstandelingen of ordinaire criminelen op zoek naar meer oliedollars hebben het gemunt op werknemers in de olie-industrie.

Colombia

In Colombia kidnappen leden van de rebellenorganisatie FARC geregeld buitenlanders, soms uit ideologische overwegingen maar steeds vaker puur om het geld.
Kidnapping en afpersing zijn een “zeer realistische en groeiende bedreiging,” stelt de Nederlandse afdeling van de Amerikaanse verzekeraar AIG. Elk jaar vinden er 12.500 ontvoeringen plaats in meer dan veertig landen. De afgelopen vier jaar is het geëiste losgeld verdubbeld, sommige ontvoerders eisen meer dan 50 miljoen euro.


“Je hoeft de media maar te volgen en de risico’s worden duidelijk. Bedrijven worden groter en breiden uit naar meerdere landen, vaak onbekende gebieden,” zegt Ajita Chahal, in ons land verantwoordelijk voor de zogenoemde kidnap and ransom-verzekering van AIG Nederland.

Onderzoekers zien kidnapping als één van de snelst groeiende misdaden. Politieke overwegingen spelen soms een rol, zoals vaak in Irak het geval is. Daar gijzelden opstandelingen onlangs een groep Zuid-Koreanen om Zuid-Korea te dwingen zijn militairen terug te trekken uit Irak. In ontwikkelingslanden hebben ontvoerders ‘economische’ motieven. De groeiende ongelijkheid tussen rijk en arm maakt dat sommigen op zoek gaan naar nieuwe inkomstenbronnen.

In dat geval loopt een ontvoering meestal goed af. Ontvoerders zijn ondernemers. Neem Mexico. Reizigers worden uit een auto geplukt en komen over het algemeen snel weer vrij als het losgeld is overhandigd. Iemand langer vasthouden kost te veel moeite en geld. Alleen als politieke doeleinden het motief zijn, kunnen ontvoeringen langer duren en eindigen mogelijk in een drama.

De toenemende onveiligheid brengt ondernemingen ertoe vaker een ‘kidnap and ransom’-verzekering voor hun personeel af te sluiten. In ons land bieden alleen AIG Nederland en HDI Global een dergelijke polis aan. De verzekeraars zijn terughoudend in het verstrekken van informatie hierover.
Een zakenreiziger waarvan bekend is dat hij een goede verzekering heeft, is immers een aantrekkelijk slachtoffer.

“Over de details kan ik niets zeggen, maar het aantal kidnap and ransom-polissen laat een stijgende lijn zien”, kan Chahal wel melden. Maarten Fuhring, werkzaam bij HDI, wil nog minder zeggen. “De verzekering is heel erg de moeite waard voor bestuurders die voorzichtig met hun werknemers willen omgaan,” is het enige dat hij kwijt wil.
AIG Nederland en HDI verzekeren alle kosten die gepaard gaan met een ontvoering, zelfs het eventuele losgeld. Zelf komen de verzekeraars niet in actie als iemand is gekidnapt. Daarvoor bestaan gespecialiseerde bureaus die weten hoe te handelen in een crisissituatie. Deze bedrijven, zoals Control Risks, Corporate Risks International en Clayton Consulting, dienen de rekening in bij de verzekeraar.

Control Risks heeft in Amsterdam een regionaal kantoor voor klanten in de Benelux. Het merkt dat steeds meer bedrijven aandacht hebben voor het welzijn van hun werknemers en alle problemen rondom kidnap, ontvoering, gijzeling en afpersing. De terroristische aanslagen in de Verenigde Staten in 2001 maakten duidelijk dat ook de zakenman doelwit kan zijn, vertelt senior adviseur Arthur Morrien. “9/11 trof een kantoorpand. Geen situatie is zo gek of ze niet kan plaatsvinden.”

Control Risks heeft in Londen 24 uur per dag een crisisteam paraat staan, dat in actie komt als iemand is gegijzeld. “Een consultant is binnen een dag aanwezig op de locatie waar de ontvoering heeft plaatsgevonden,” aldus Morrien.

Die consultant, bijvoorbeeld een voormalige militaire commando of oud-politieagent, is getraind in crisissituaties en begeleidt de bedrijven en familie van het slachtoffer. Hij houdt contact met de lokale autoriteiten, maar voert geen onderhandelingen met de ontvoerders. Morrien: “We bereiden de onderhandelingen voor, maar gaan niet met geldkoffers lopen.”

De aanpak rondom Kidnap, ontvoering, gijzeling en afpersing van Control Risks verschilt per land. In Nigeria houdt de staat altijd de regie en kan het bureau weinig doen. Het zorgt er alleen voor dat de politie geen stappen onderneemt die de gegijzelde in gevaar brengen. In andere landen is de politie zo corrupt dat samenwerking is uitgesloten, zegt Fuhring van HDI. “In  West-Europa kan je wel vertrouwen op de politie, in veel andere landen in Zuid-Amerika, Azië of Afrika is dat onmogelijk wegens corruptie.