Aanvallen!

RechtsbijstandsverzekeringEr zijn in Nederland een drietal grote rechtsbijstandsverzekeraars.  DAS, ARAG en SRK.

Ze worden actief bij problemen van hun klanten maar ook voor de meest simpele vragen kunnen ze altijd even gebeld worden. (Ze zijn er immers zelf bij gebaat dat hun relatie niet in de problemen komt; dat scheelt veel kosten.) De premie valt meestal erg mee.

Alle drie hebben zo hun eigen specialisme. Maar wat bij deze verzekeraars handig is de uitgebreide voorlichting over allerhande onderwerpen.

Hieronder staan een paar vragen rondom het werk.

  • Mijn baas wil me ontslaan. Wat moet ik nu doen?
  • Wat doe ik als mijn werkgever geen salaris heeft betaald en/of failliet dreigt te gaan?
  • Ik heb een jaarcontract, maar kan elders een vaste baan krijgen. Kan ik mijn jaarcontract opzeggen?
  • Kan de werkgever mij in de proeftijd ontslaan?
  • Kan mijn werkgever mij ontslaan wanneer ik ziek ben?
  • Mijn man is door zijn werk arbeidsongeschikt geraakt. Kunnen we de schade verhalen?

Hieronder alle antwoorden…………….

Mijn baas wil me ontslaan. Wat moet ik nu doen?

In de meeste gevallen zal uw werkgever eerst toestemming moeten aanvragen bij CWI of bij de kantonrechter voordat hij iets mag ondernemen. In beide procedures kunt u kenbaar maken dat u het er niet mee eens bent en waarom niet. U kunt dus verweer voeren.
Het is raadzaam om niet te wachten totdat het zover is, maar altijd direct aan uw werkgever duidelijk te maken dat u niet instemt met het (voorgenomen) ontslag en dat u bereid bent om uw werkzaamheden te blijven verrichten. Dat geldt zeker als u in afwachting van wat er gaat gebeuren naar huis wordt gestuurd. Doe dit bij voorkeur schriftelijk. Een kort briefje is al voldoende. Wel aangetekend versturen of per fax met verzendbevestiging. U kan dan niet worden verweten dat u heeft berust in uw ontslag, waardoor u verwijtbaar werkloos zou zijn geworden. In dat geval zou u namelijk niet in aanmerking komen voor een WW-uitkering.
Over het algemeen zijn ontslagzaken ingewikkeld en komen er nogal wat emoties bij kijken. Daarom raden wij u aan altijd juridisch advies in te winnen. Bent u verzekerd bij DAS en wilt u persoonlijk advies, dan kunt u uw zaak aanmelden.

Wat doe ik als mijn werkgever geen salaris heeft betaald en/of failliet dreigt te gaan?

Indien de werkgever geheel of gedeeltelijk is gestopt met de salarisbetaling en u vermoedt dat dit komt doordat de werkgever niet meer kan betalen (betalingsonmacht), dient u het UWV (Uitvoering Werknemersverzekeringen) waarbij uw werkgever is aangesloten – bijvoorbeeld UWV Gak, UWV Cadans, UWV Guo – direct in te lichten.

Het is van belang dat een betalingsachterstand die verband houdt met een mogelijke betalingsonmacht niet een periode bestrijkt die langer is dan 13 weken. Bij een eventueel faillissement kan het UWV namelijk tijdelijk, gedurende maximaal 13 weken, de loonbetalingsverplichting van de werkgever overnemen. Krijgt u te maken met deze situatie, dan is het raadzaam om direct actie te ondernemen en informatie in te winnen bij het UWV. Wacht niet totdat de periode van 13 weken bijna verstreken is.

Wordt het faillissement uitgesproken, dan zal de curator de arbeidsovereenkomst veelal opzeggen. U dient zo spoedig mogelijk het UWV te informeren en een (reguliere) WW-uitkering aan te vragen. Heeft u nog een vordering op uw (failliete) werkgever, dan dient u deze zowel bij de curator, ter verificatie, als het UWV in te dienen.

Ik heb een jaarcontract, maar kan elders een vaste baan krijgen. Kan ik mijn jaarcontract opzeggen?

In principe is het niet mogelijk een contract voor bepaalde tijd voortijdig te beëindigen, tenzij er uitdrukkelijk in het contract is opgenomen dat de arbeidsovereenkomst tussentijds opgezegd kan worden, het in de proeftijd gebeurt of wegens een dringende reden. Onder een dringende reden wordt verstaan, een reden die een ontslag op staande voet kan rechtvaardigen. De rechter bepaalt in dat geval altijd of die dringende reden inderdaad tot het ontslag van de werknemer mag leiden.
En natuurlijk kan altijd in onderling overleg worden besloten de overeenkomst te beëindigen.


Kan de werkgever mij in de proeftijd ontslaan?

Ja. Tijdens de proeftijd kunnen werkgever en werknemer bekijken of zij elkaar bevallen en of de werknemer geschikt is voor de functie. Beide partijen kunnen in de proeftijd nog vrij gemakkelijk van elkaar af. Er is geen ontslagvergunning nodig en er geldt geen opzegtermijn. Als u erom vraagt, is de werkgever wel verplicht om de reden van het ontslag (schriftelijk) mee te delen.

Regels ten aanzien van een proeftijd
Een proeftijd moet schriftelijk overeengekomen zijn en is voor beide partijen even lang.
Bij een contract korter dan twee jaar is de maximale proeftijd één maand. De maximumduur van een proeftijd is twee maanden, tenzij in de CAO een langere termijn wordt overeengekomen. Wanneer de proeftijd langer is dan toegestaan, geldt dat er helemaal geen proeftijd is overeengekomen.

Er mag geen proeftijd worden afgesproken:

  • na een uitzendperiode. Als een uitzendkracht na de uitzendperiode een contract krijgt aangeboden mag geen proeftijd worden overeengekomen. Een proeftijd mag wel als de uitzendkracht voor een andere functie wordt aangenomen;
  • bij verlenging van dezelfde arbeidsovereenkomst;
  • bij de verkoop van een onderneming. De nieuwe werkgever neemt alle bestaande arbeidsovereenkomsten over.


Kan mijn werkgever mij ontslaan wanneer ik ziek ben?

Wanneer er sprake is van ontslag in de proeftijd, het aflopen van een contract voor bepaalde tijd of bedrijfssluiting, dan is het antwoord ‘ja’. In alle andere gevallen moet uw werkgever zich in principe houden aan een opzegverbod van twee jaar bij ziekte. Heeft de werkgever echter andere redenen om een werknemer te willen ontslaan, zoals bedrijfseconomische redenen of disfunctioneren van de werknemer, dan kan hij de kantonrechter verzoeken de arbeidsovereenkomst te ontbinden. Het is dan aan de rechter te bepalen of de ontslagaanvraag gegrond is.


Mijn man is door zijn werk arbeidsongeschikt geraakt. Kunnen we de schade verhalen?

Wanneer uw man door een bedrijfsongeval niet meer in staat is zijn werk (volledig) uit te oefenen, is het mogelijk de netto inkomsten die hij hierdoor misloopt te verhalen op de aansprakelijke partij. Ook maakt hij in de regel aanspraak op een smartengeldvergoeding en vergoeding van overige materiële kosten, die als gevolg van het ongevalsletsel zijn ontstaan.

Bij een bedrijfsongeval is het van belang dat de Arbeidsinspectie wordt ingeschakeld. De Arbeidsinspectie stelt een onderzoek in naar de toedracht van het ongeval, waarbij ook eventuele getuigen van het ongeval gehoord zullen worden. In principe is de werkgever verantwoordelijk voor melding van het ongeval bij de Arbeidsinspectie. U kunt als werknemer echter ook zelf de Arbeidsinspectie inschakelen. Kijk op www.arbeidsinspectie.nl voor de adressen en telefoonnummers van de regiokantoren.

Over het algemeen krijgt een werknemer bij arbeidsongeschiktheid 70 tot 100% van het salaris maximaal één jaar door de werkgever doorbetaald. De hoogte is afhankelijk van de CAO-bepalingen dan wel individuele arbeidsovereenkomst. Daarna kan de werknemer aanspraak maken op een WAO-uitkering, die maximaal 70% van het laatst betaalde loon bedraagt. Een werkgever kan verplicht zijn, omdat dit in de CAO of de arbeidsovereenkomst is bepaald, deze uitkering voor de duur van bijvoorbeeld één jaar geheel of gedeeltelijk aan te vullen tot het niveau van het oude loon.

(Bron DAS rechtsbijstand)