Leven sloopt

Met de levensloopregeling kun je als werknemer geld sparen voor een periode van onbetaald verlof. Daar zijn voordelen en nadelen aan verbonden. De regeling kan worden gebruikt voor elk type verlof, zoals

  • zorgverlof,
  • een sabbatical,
  • verlof voor stervensbegeleiding,
  • ouderschapsverlof,
  • educatief verlof of
  • verlof voorafgaand aan het pensioen.

Een zelfstandig ondernemer, kan geen gebruik maken van de levensloopregeling als het bedrijf een eenmanszaak is. Dat geldt ook voor zzp’ers en freelancers.

Heeft het bedrijf de rechtsvorm van een besloten vennootschap (BV), dan kan de directeur-grootaandeelhouder (DGA) wel gebruik maken van de levensloopregeling.

De DGA (directeur-grootaandeelhouder) kan de regeling bijvoorbeeld gebruiken om een pensioentekort in te lopen. Hij/zij mag namelijk jaarlijks geld storten op de levensloopregeling en het saldo omzetten in pensioen.

Levensloop oogt als weer zo’n spaarregeling maar blijkt in de praktijk heel gunstig uit te pakken. Voor werkgevers hebben wij een speciaal werkgevers levenslooppakket (pdf) samengesteld om Levensloop goed te introduceren bij de werknemers.

Voor wie is de levensloopregeling?
Werknemers
Met de levensloopregeling kun je als werknemer geld sparen voor een periode van onbetaald verlof. De regeling kan worden gebruikt voor elk type verlof, zoals zorgverlof, een sabbatical, verlof voor stervensbegeleiding, ouderschapsverlof, educatief verlof of verlof voorafgaand aan het pensioen.

Iedere werknemer komt in aanmerking voor de regeling. Dat is wettelijk vastgelegd. Je bepaalt zelf of je eraan wilt deelnemen en wat je er precies mee wilt. Dat betekent overigens niet dat je zomaar verlof kunt opnemen; je zult daarvoor altijd toestemming moeten krijgen van je werkgever. Uitzonderingen zijn die gevallen van verlof waar je volgens de wet recht op hebt, zoals het ouderschapsverlof.

Ondernemers
Ben je zelfstandig ondernemer, dan kun je geen gebruikmaken van de levensloopregeling als je bedrijf een eenmanszaak is. Dat geldt ook voor zzp’ers en freelancers. Heeft je bedrijf de rechtsvorm van een besloten vennootschap (BV), dan kun je als directeur-grootaandeelhouder (DGA) wel gebruik maken van de levensloopregeling.

Hoe werkt de levensloopregeling?
Van je brutoloon wordt een bedrag ingehouden. Dat bedrag wordt op een speciale spaarrekening gestort of als premie voor de levensloopverzekering van de werknemer overgemaakt. In overleg met je werkgever kun je ook gespaarde tijd, bijvoorbeeld bovenwettelijke vakantiedagen, overwerkuren of adv-dagen, om laten zetten in geld. Dit bedrag kan dan op de levenslooprekening worden gestort. Wettelijke vakantiedagen kun je niet omzetten in geld en vervolgens in de levensloopregeling storten, ook niet als je de wettelijke dagen meeneemt naar het volgende jaar. Je mag maximaal twaalf procent van je brutoloon dat je per jaar verdient sparen.

De uitvoering van de levensloopregeling is in handen van verzekeraars en banken. Je kunt wel zelf bepalen bij wie je het gespaarde geld wilt onderbrengen. Als je van baan verandert, heeft dat dus geen consequenties voor je levenslooprekening.

Wat heb ik als DGA aan de levensloopregeling?
Als DGA (directeur-grootaandeelhouder) kun je de regeling bijvoorbeeld gebruiken om een pensioentekort in te lopen. Je mag namelijk jaarlijks geld storten op de levensloopregeling en het saldo omzetten in pensioen.
Hoe zit het met de belasting?

De inleg in de regeling is aftrekbaar van de loonbelasting; wel moet je de premies werknemersverzekeringen over de inleg betalen. De uitkeringen uit de levensloopregeling zijn weer wel belastbaar voor de loonbelasting (maar niet opnieuw voor de werknemersverzekeringen). Bovendien heb je recht op een korting op de loonbelasting per jaar dat je aan de regeling meedoet. De maximale korting bedraagt in 2008 191 euro.

Is mijn werkgever verplicht mij aan een levensloopregeling te laten deelnemen?
Ja, de werkgever is wettelijk verplicht daaraan mee te werken.

Kan ik zoveel sparen als ik wil in de levensloopregeling?
Er zijn twee grenzen waar je rekening mee moet houden:

1. Je mag jaarlijks maximaal twaalf procent sparen van je brutoloon.
2. Je totaal gespaarde bedrag mag maximaal 210 procent van het bruto jaarsalaris bedragen.

Waar moet ik op letten bij de keuze van een levenslooprekening?
Verzekeraars en banken bieden levenslooprekeningen aan. Dat kunnen spaarrekeningen zijn, maar ook beleggingsrekeningen. Spaarrekeningen bieden over het algemeen een lager rendement, maar dat rendement is wel gegarandeerd. Beleggingsrekeningen kunnen een hoger rendement maken, maar je loopt het risico dat door dalende beurskoersen de opbrengst tegenvalt.
Ik ben 53 jaar; kan ik sneller sparen voor verlof?

Ben je werknemer en was je vóór 1 januari 2005 tussen de 50 en 55 jaar dan is er een overgangsregeling. Je hoeft je niet te houden aan het maximum van twaalf procent van het loon dat in een jaar voor levensloop opzij mag worden gezet. Ouderen kunnen daardoor sneller een financiële buffer opbouwen voor onbetaald verlof, bijvoorbeeld om eerder te stoppen met werken.

Kan ik de levensloopregeling als vervroeging van mijn pensioen gebruiken?
De levensloopregeling is geen pensioenregeling en valt niet onder de wettelijke pensioenbescherming. Wel kun je voorafgaand aan je pensioendatum het bedrag opnemen voor onbetaald verlof en op die manier je pensioenperiode verlengen. Daarvoor moet je wel toestemming van je werkgever krijgen.
Moet ik kiezen voor levensloop of spaarloon?

Het kan zijn dat je al deelneemt aan de spaarloonregeling. Je mag echter maar aan één regeling tegelijk meedoen: óf levensloop óf spaarloon. Je moet dus een keuze maken. Deze keuze kun je jaarlijks voor het komende jaar maken.
top

Zit ik voor altijd aan de keus voor levensloop vast?
Nee, elk jaar opnieuw kan je kiezen aan welke spaarvorm je het volgende jaar wilt deelnemen.

Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen spaarloon en levensloop?
De maximum inleg voor spaarloon is 613 euro per jaar (2008); voor levensloop mag je twaalf procent van je bruto jaarsalaris sparen. Het spaarloon is na vier jaar vrij in besteding; het levensloopbedrag is alleen aan te wenden voor wettlijke opties: verlof. Bij spaarloon kan je alleen op 1 januari instappen; bij levensloop op elk moment. Het spaarloon brengt de werkgever voor alle werknemers onder bij één aanbieder; bij levensloop kun je zelf kiezen. Bij spaarloon ben je afhankelijk of je werkgever daaraan meedoet; je hebt een wettelijk recht om deel te nemen aan de levensloopregeling. Bovendien kan je spaarloon tussentijds (binnen de vier jaar) deblokkeren voor een aantal opties.

Kan ik nog verlofsparen?

Bij de start van de levensloopregeling is de verlofspaarregeling vervallen. Bestaande tegoeden die zijn opgebouwd met verlofsparen, worden nu aangemerkt als gespaarde tegoeden voor de levensloopregeling.

Hoe zit het met de belasting?
De inleg in de regeling is aftrekbaar van de loonbelasting; wel moet je de premies werknemersverzekeringen over de inleg betalen. De uitkeringen uit de levensloopregeling zijn weer wel belastbaar voor de loonbelasting (maar niet opnieuw voor de werknemersverzekeringen). Bovendien heb je recht op een korting op de loonbelasting per jaar dat je aan de regeling meedoet. De maximale korting bedraagt in 2008 191 euro.