Pensioenfondsen versus Pensioenverzekeraars

In de media is afgelopen week kenbaar gemaakt dat 14 pensioenfondsen de pensioenuitkeringen wellicht gaan korten per 1 januari 2011. Veel medewerkers met een collectief pensioen zijn ongerust.

Korting op pensioenuitkeringen zijn bij reguliere pensioenverzekeraars zoals Avero Achmea, Nationale-Nederlanden, Zwitserleven en Aegon echter niet aan de orde!

De situatie bij Avero Achmea, Nationale-Nederlanden, Zwitserleven en Aegon, etc. is structureel anders dan die bij pensioenfondsen.
Deze verzekeraars zijn geen pensioenfondsen, maar pensioenverzekeraars.

Voor pensioenfondsen gelden andere eisen voor de financiële huishouding. Wat in de media gezegd wordt over pensioenfondsen betreft de situatie van te lage dekkingsgraad. Pensioenfondsen moeten op korte termijn in staat zijn voldoende geld in kas te hebben om 105% van alle uitkeringsverplichtingen te voldoen. Met uitkeringsverplichting wordt bedoeld het geld dat nodig is om alle pensioenen van deelnemers en oud-deelnemers aan de pensioenregeling te kunnen betalen. Pensioenfondsen hebben nu last van de lage rentestand en tegenvallende beleggingsresultaten. Daarbovenop hebben bepaalde pensioenfondsen te maken met een hoge gemiddelde leeftijd of afnemende premie-inkomsten.

Voor verzekeraars geldt niet een dekkingsgraad, maar gelden eisen ten aanzien van solvabiliteitspercentages. De voorziening is bij een verzekeraar aanzienlijk hoger dan voor pensioenfondsen geldt. Verzekeraars hebben ook last van de lage rentestand, maar pensioenuitkeringen en pensioenaanspraken zullen hierdoor door verzekeraars zoals Avero Achmea, Nationale-Nederlanden, Zwitserleven en Aegon niet gekort worden. Ook niet door slechte beleggingsresultaten of ontwikkeling van de gemiddelde leeftijd of premie-inkomsten.

Pensioenen via verzekeraars worden ook niet verlaagd.
Over de uitvoering van de eigen pensioenregeling heeft de werkgever afspraken gemaakt met de verzekeraar en deze zijn vastgelegd in een uitvoeringsovereenkomst. In deze uitvoeringsovereenkomst staat dat tegen betaling van premie pensioenen verzekerd worden en kapitaal wordt opgebouwd.

De meeste grote verzekeraars hebben een uitstekende solvabiliteit. De meest recente kwartaalcijfers bevestigen dat beeld. En zelfs als een verzekeraar een slechte solvabiliteit krijgt, dan bestaan er allerlei vangnetten die de eigen persoonlijke pensioenregeling beschermen. Dit is dus een geheel ander beeld dan bij pensioenfondsen.