Eigen pensioen bijdrage 2017 berekenen

Eigen pensioen bijdrage 2017

Eind van de maand januari 2017 zal iedereen een nieuwe salarisstrook hebben ontvangen en zal de eigen pensioen bijdrage 2017 moeten worden berekend. Voor werkgevers is het dus zaak (indien van toepassing) de nieuwe eigen pensioenbijdrage te vermelden. De berekening van de eigen bijdrage is als volgt. Als er sprake is van een eigen pensioen bijdrage 2017 in een pensioenregeling dan bedraagt die bijdrage vaak een percentage van de pensioengrondslag. (zeg 4%)

LET OP: Eigen pensioen bijdrage 2018 berekening (klik hier)

De eigen pensioen bijdrage 2017 berekening

Pensioengrondslag = fulltime jaarsalaris -/- AOW franchise 2017. Die pensioengrondslag maal het parttime percentage levert de pensioengrondslag op. De eigen pensioen bijdrage 2017 is dus een percentage van deze pensioengrondslag.

Een rekenvoorbeeld 2017

 1. Salaris € 33.123,- fulltime
 2. AOW franchise 2017 € 13.123,
 3. Pensioengrondslag € 20.000,-
 4. Parttime percentage 80%
 5. Pensioengrondslag € 16.000,-
 6. Eigen pensioen bijdrage 2017 (stel) 4% per jaar  dus € 640,- per jaar
 7. Per maand € 53,33 inhouding eigen bijdrage pensioen

Gerelateerde artikelen

Eigen pensioen bijdrage 2018 berekening

Pensioenadvies collectief
Pensioenbeheer collectief
15 klussen voor goed bedrijfspensioenbeheer
Offerte pensioen collectief aanvragen
68 jaar de emotie en de feiten

Bijzondere omstandigheden

 • Maximum pensioengevend loon is vastgesteld op € 103.317.
 • Afstandsverklaringen zijn uit de boze. Hier staan de redenen. Wilt u een medewerker daarom alsnog aanmelden voor de pensioenregeling, denk dan aan een aantal zaken. De datum in dienst wordt dan veelal gesteld op bijvoorbeeld 1 januari 2017 terwijl de werkelijke datum in dienst ver in het verleden kan liggen. Vooral voor het nabestaandenpensioen kan dit een probleem zijn. Er wordt dan te weinig nabestaandenpensioen verzekerd. Leg het vervallen van de afstandsverklaring dus officieel en nauwkeurig vast.
 • Vergeten eigen bijdrage. Is de eigen pensioen bijdrage vergeten op de salarisstrook? Een werknemer kan dit inhalen door het direct geheel af te storten via de eerstvolgende salarisstrook. Soms geeft een werkgever ook de gelegenheid dit over een periode van de komende 12 maanden te spreiden. Even goed overleggen en denk ook om de maandelijkse reguliere afdracht.
 • Te hoge eigen pensioen bijdrage 2017. Let er op dat er nooit meer eigen bijdrage kan worden berekend dan er aan premie door de werkgever wordt afgedragen.
 • Partnerdefinitie. Laat bij twijfel de partnerdefinitie controleren. Deze wijkt namelijk af van de fiscale partnerdefinitie. Een pensioenfonds of verzekeraar stelt soms specifieke eisen aan de partnerdefinitie.
 • Aanmelding. Geef mutaties altijd door via dit online formulier. Wij helpen en corrigeren daar waar nodig is. U ontvangt altijd een bevestiging. Dat is wel zo gemakkelijk want vanaf dat moment zorgen wij dan voor alles.

Even overleggen?

 • Bel gerust 020-6200825; kost niets en soms kunnen we direct telefonisch helpen.
 • Onze bedrijfspensioen beheer tarieven ontvangen?

Premie online berekenen