Goede doelen lijfrenten

De lijfrenteverzekering bij testament toewijzen aan een goeddoel is geen slim idee. Zie de vraag en antwoord hieronder.

Vraag: Ik ben een vrouw van 52 jaar. Ik heb een lijfrenteverzekering lopen bij een verzekeringsmaatschappij die ik in 1996 heb gesloten. Nu heb ik een testament laten opstellen waarin ik mijn nalatenschap toe laat komen aan een aantal goede doelen. Ik heb geen echtgenoot of kinderen. Wat gebeurt er met mijn lijfrenteverzekering bij mijn overlijden?

Antwoord: Het kapitaal uit de lijfrenteverzekering zal bij uw overlijden gebruikt moeten worden voor een nabestaandenlijfrente. Bij een standaardbegunstiging op de polis is de verzekeringnemer de eerste begunstigde, gevolgd door de echtgenoot, kinderen en tot slot de erfgenamen. Omdat u geen echtgenoot en kinderen hebt, komt de uitkering toe aan uw erfgenamen. Op het tijdstip van uw overlijden komt op grond van het testament vast te staan dat uw erfgenamen uitsluitend goeddoelinstellingen zijn. De uitkering uit de lijfrenteverzekering komt op grond van uw testament dan ook toe aan de goeddoelinstellingen die u hebt aangewezen.
Echter, gerechtigden voor een nabestaandenlijfrente mogen alleen natuurlijke personen zijn. Op het moment van overlijden voldoet de lijfrente dan ook niet meer aan de voorwaarden. Gevolg hiervan is dat er op dat moment fiscale heffing plaatsvindt bij de overledene. Er moet inkomstenbelasting volgens het progressieve tarief en revisierente worden betaald over de waarde van de lijfrenteverzekering. (Bron FJA Nationale-Nederlanden)