Overgangsrecht tijdelijke oudedaguitkering bij AOW

stop

De aanvullende pensioenuitkering (lijfrente) kent verschillende vormen van periodieke uitkeringen:

  1. een tijdelijke oudedaguitkering,
  2. een levenslange oudedaguitkering en
  3. een nabestaandenuitkering.

Vanaf 31 augustus is er ook de tijdelijke oudedaguitkering onder het Overgangsrecht. Hiermee is het mogelijk om de eerste uitkering van een  tijdelijke oudedaguitkering (5-20 jaar) te ontvangen in het jaar dat u 65 wordt, maar nog niet de AOW-leeftijd hebt bereikt. 

AOW-leeftijd verschuift
De AOW-leeftijd is verschoven van 65 jaar naar 65 jaar en 3 maanden. In de komende jaren zal deze nog verder verschuiven,  naar uiteindelijk 67 jaar. Het verschuiven van de AOW-leeftijd heeft gevolgen voor de vroegst mogelijke ingangsdatum van een tijdelijke oudedaguitkering. De eerste uitkering  van de tijdelijke oudedaguitkering mag niet eerder plaatsvinden dan in het jaar waarin u de AOW-leeftijd bereikt. Een latere uitkering is mogelijk; een eerdere niet. Sommige mensen gaan er echter van uit dat zij in het jaar dat zij 65 jaar worden de eerste uitkering van de tijdelijke oudedaguitkering kunnen ontvangen. Dat is vaak niet (meer)  mogelijk, maar er is een overgangsregeling getroffen.

Wat houdt deze overgangsregeling in?
Het overgangsrecht geldt voor het saldo van de bankspaarrekening (of de waarde van een lijfrenteverzekering) op 31 december 2013.

  • Van dit saldo mag de eerste uitkering van de Tijdelijke oudedaguitkering, ontvangen worden in het jaar dat u 65 jaar wordt.
  • Heeft u na 31 december 2013 niet meer bijgestort op uw bankspaarrekening of lijfrenteverzekering? Dan mag ook de rente rendement (zoals rente) over het saldo op 31 december 2013 gebruikt worden voor een tijdelijke oudedaguitkering waarvan de eerste uitkering plaatsvindt in het jaar dat u 65 jaar wordt.
  • Heeft u na 31 december 2013 nog bijgestort op de bankspaarrekening of lijfrenteverzekering? Dan mag alleen het saldo op 31 december 2013 gebruikt worden voor een tijdelijke oudedaguitkering waarvan de eerste uitkering plaatsvindt in het jaar dat u 65 jaar wordt. De bijgeschreven rente en bijstortingen na 31 december 2013 mogen pas voor een tijdelijke oudedaguitkering gebruikt worden in het jaar dat u de AOW-leeftijd bereikt

Overige kenmerken zijn gelijk aan ‘normale’ tijdelijke oudedaguitkering

  • De uitkering van een Overgangsrecht tijdelijke oudedaguitkering kent een looptijd van tussen de 5 en 20 jaar.
  • De jaarlijkse bruto uitkering mag niet hoger zijn dan € 21.142,- per jaar (2015).
  • De hoogte van de uitkeringen moet tijdens de hele looptijd gelijk blijven.
  • De uiterlijke ingangsdatum van de uitkering is 5 jaar (+ eventueel de wettelijke bedenktijd van 1 jaar) na het jaar dat u de AOW-leeftijd heeft bereikt.

Bron NNBank

Offertes en premies

Bedrijfspensioen - berekening Eigen pensioen bijdrage 2024 berekenen DGA pensioen - berekening Premie Arbeidsongeschiktheid collectief offerte Arbeidsongeschiktheid ZZP of DGA offerte Adviseurswijziging bestaande verzekering Overzicht alle bedrijven verzekeringen