Afstandnemen van een afstandsverklaring

We hebben al eerder geschreven over het risico’s rondom een afstandsverklaring. Een afstandverklaring (voorbeeld) is een verzoek van de werknemer om niet mee te doen aan een pensioenregeling.  Pensioen blijft echter in de aandacht, zowel positief als negatief. De kostenfactor van een pensioenregeling en de kwaliteit laten nog wel eens te wensen over. Een nauwkeurige blik op de afstandsverklaring is dus van belang. De meeste werkgevers hanteren een arbeidsvoorwaardenpakket dat uniform is voor alle werknemers. Alle werknemers – boven de toetredingsleeftijd- nemen dan deel in de pensioenregeling. Maar een enkele keer wil een werknemer geen pensioen. Wat dan?

Aanbod en aanvaarding

De werkgever is, sinds de Pensioenwet, verplicht om een nieuwe werknemer binnen een maand te laten weten of hij een pensioenaanbod zal doen. De werknemer kan dan beslissen of hij dat aanbod accepteert of afslaat. Als de werknemer het aanbod accepteert dan komt een pensioenovereenkomst tot stand.

Waarom afwijzen?

Er zijn vanuit de werknemer gezien maar zelden echt valide argumenten om zo’n pensioenaanbod af te slaan:

  • De werkgever zal niet willen onderhandelen over een afwijkende pensioenregeling voor die ene werknemer;
  • Als de werknemer de deelnemersbijdrage te hoog vindt, dan realiseert hij zich waarschijnlijk niet dat hij voor die bijdrage bij lange na niet in staat zal zijn om zelf een vergelijkbare voorziening te treffen.

Wel een goed argument hebben gemoedsbezwaarden tegen iedere vorm van verzekeren. Maar voor hen zal de werkgever wellicht een spaarvoorziening (moeten) treffen.

Belang van de pensioenuitvoerder

Werknemers ontlenen hun pensioenrechten aan een pensioenreglement. Sinds de Pensioenwet is dan een document van de pensioenuitvoerder, niet van de werkgever. Een verzekeraar loopt nu een serieus risico dat hij zou moeten uitkeren als de werknemer voldoet aan de deelnemerseisen van het pensioenreglement, dus ook als die werknemer niet verzekerd is.

Daarom willen sommige verzekeraars in het geheel niet meer meewerken aan ‘afstandsverklaringen’.

Kans op discriminatie

Een pensioenuitvoerder loopt ook risico’s om aangesproken te worden op verboden discriminatie als blijkt dat de werknemers die geweigerd hebben om deel te nemen, zich onderscheiden van de gehele groep deelnemers op punten als geslacht, tijdelijk dienstverband, leeftijd of een andere discriminatiegrond. (Weetwaarjeaantoebent.nl Erika van Schellen)