Zonnepanelen in plaats van pensioen

Interview BNR Radio Tom van ’t Hek met Gerrit-Jan Doorneweerd over Zonnepanelen februari 2014. (audio link)
.

Zappend langs de radiozenders pikte ik afgelopen weekend bij BNR de uitspraak op. “Geef de werknemers een zonnepaneel in plaats van een pensioenregeling”.

Een mooi staaltje van out-of-the-box denken. Een nobel fris idee tegenover een oubollig instituut. Want iedere Nederlander krijgt inmiddels overal op het lichaam uitslag bij het horen van het woord pensioen. Mensen willen zich niet meer verdiepen in allerlei producten met financiële regelingen, voorzieningen, kosten, provisies en de fiscale voor- en nadelen. Investeer (?) het geld maar in zonnepanelen en zoek het verder maar uit met jullie pensioenverhalen.

Tot zover de BNRcafépraat. Want ouderdom wordt er niet zonniger op met zonnepanelen op je dak. Ouderdom komt met gebreken, met verlies aan verdiencapaciteit en met vermoeidheid. En overlijden laat financiële grote sporen na bij elke partner die afhankelijk was van dat inkomen. En bij arbeidsongeschiktheid moet de pensioenopbouw gewoon doorgaan. Deze manier out-off-the-box denken, kan alleen bij de gratie van een jonge leeftijd, bij de gratie van een gezond lichaam en bij de gratie van een goede verdiencapaciteit.

Pensioen is niet meer en niet minder dan de mogelijkheid om voldoende boodschappen te kunnen doen als je oud bent en niet meer werkt. Pensioen is de huur of de hypotheekrente kunnen betalen als je partner is doodgegaan.

Dat zonnepaneel ligt dan al lang op de afvalberg van goed bedoelde maar slecht doordachte prietpraat.

(oorspronkelijke publicatie 21 februari 2013)