Brexit productaansprakelijkheidsverzekering & the art of bicycle maintenance

Brexit productaansprakelijkheidsverzekering zal veel hoofdbrekens op (moeten) leveren bij Nederlandse bedrijven. De theorie is boeiend maar de praktische kant geeft door Brexit een gevaarlijke kant aan zaken doen met het Verenigd Koninkrijk. Veel importeurs zullen zich wel drie keer bedenken voordat ze nog in het Verenigd Koninkrijk goederen bestellen.

Een voorbeeld (post-Brexit)

Brexit productaansprakelijkheidsverzekeringEngeland maakt prachtige racefietsen en u koopt dus als winkelier een 50 tal fietsen in Londen. Mooie inkoopprijs en gunstige marge bij verkoop. De douane duurt iets langer dan vroeger maar dat maakt u niet uit; de fietsen bederven niet. Ze worden perfect afgeleverd en nog diezelfde dag geeft u ze een mooie plek in de etalage. De eerste fietsen worden snel verkocht. Maar dan slaat het noodlot toe; bij een afdaling slaat, door een constructiefout, de voorrem vast en de fietser komt ernstig ten val; Ziekenhuis en lange revalidatie is het gevolg. Oftewel letselschade aansprakelijkheid. U verwijst direct naar de fietsenfabriek in “Londen”. Maar de letselschade advocaat van de fietser blijft u stellig aanspreken op uw aansprakelijkheid. En terecht.

Pré Brexit Productaansprakelijkheid

Op dit moment heeft u nog geluk bij een ongeluk….. De Engelse fabrikant van de racefiets is aan te spreken. In juridische taal: u bent EU binnenimporteur en dan is door de Europese wetgeving de fabriek aansprakelijk voor het geleverde product.

Post Brexit productaansprakelijk

Volledig aansprakelijk. Zodra het Verenigd Koninkrijk buiten de Europese Economische Ruimte komt te staan, zal de risico-aansprakelijkheid terecht komen bij de leverancier (in dit geval de  winkelier) van het product.

Claim. Praktisch betekent dit dat de eigenaar van de fietsenwinkel dus een forse rekening tegemoet kan zien. De schadeclaim uit een aansprakelijkheid kan het voortbestaan van de winkel in gevaar brengen. Er zal immers niet vaak een verzekerde dekking zijn voor deze aansprakelijkheid op de bedrijfsaansprakelijkheidverzekering waar productaansprakelijkheid vaak op meeverzekerd is.

Andere leverancier. De winkelier zal, om dit te vermijden dus op zoek moeten gaan naar een nieuwe leverancier binnen de europese grenzen. Maar hij zal ook de adviseur van de verzekeringsmaatschappij moeten vertellen wat er aan de hand is zodat er overleg komt over de oplossingen.

Webwinkels en productaansprakelijkheid

De situatie bij webwinkel is vergelijkbaar met de omstandigheden waar gewone importeurs mee worden geconfronteerd na Brexit. Zij zullen dus ook EU-importeur zijn geworden en de risico-aansprakelijkheid toegeschoven krijgen vanuit de EU-wetgeving. U bent leverancier en dus eind verantwoordelijkheid (juridische uitleg)

Wanneer is een leverancier aansprakelijk?

  1. Als het product een gebrek heeft. Bijvoorbeeld als het niet de veiligheid biedt die de klant ervan mag verwachten.
  2. De schade die er ontstaat een gevolg is van dat gebrek.
  3. Als u het product maakt, het product importeert vanuit landen buiten de EU of een product onder uw naam verkoopt.

Een goede Brexit productaansprakelijkheidsverzekering en leveringsvoorwaarden zijn dan dus zeker ook van groot belang.

U bent niet aansprakelijk als

  1. Het gebrek met het product is ontstaan nadat u het op de markt hebt gebracht.
  2. De technische kennis niet voldoende was om het bestaan van het gebrek te ontdekken.

Brexit productaansprakelijkheidsverzekering

Brexit productaansprakelijkheidsverzekering is vaak een onderdeel van het bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.

Bij de aanvraag van een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering wordt altijd de vraag gesteld waar u de goederen vandaan betrekt. “Binnen de EU” dan kan productaansprakelijkheid direct meeverzekerd zijn op een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Vrijwel altijd zullen goederen van buiten de EU uitgesloten zijn van de productaansprakelijk dekking binnen de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.

Vroegtijdig aanpassen Brexit productaansprakelijkheidsverzekering

Gedurende de tijd zullen veel ondernemers vaak wijzigen van leveranciers. zorg er ook tussentijds voor dat de verzekeringsmaatschappij en adviseur op de hoogte blijven van uw bedrijfsactiviteiten en leveranciers. Zij kunnen/zullen dan de verzekering kunnen aanpassen. Eventueel kunt u extra maatregelen nemen om het product aansprakelijkheidsrisico te beperken. Met de komende Brexit is het nu al verstandig te zorgen dat u voorbereid bent.

Premies

Aansprakelijkheid

Laat uw reactie achter