Wat is het GVS?

GVS staat voor geneesmiddelenvergoedingssysteem. In de GVS wordt de vergoeding van geneesmiddelen geregeld. Geneesmiddelen die niet in het GVS zijn opgenomen worden niet vergoed. Per geneesmiddel geldt ook een maximale vergoeding. Zodra een leverancier deze maximale vergoeding overschrijdt moet de verzekerde het bedrag boven de limiet zelf betalen. Deze eigen bijdrage wordt de GVS-bijdrage genoemd.

Hoe werkt het GVS?

De geneesmiddelen worden onderverdeeld in groepen van onderling vervangbare geneesmiddelen. Middelen zijn onderling vervangbaar als ze beschikken over een gelijksoortig(e) werking/werkingsmechanisme en toepassingsgebied, als er geen klinisch relevante verschillen in eigenschappen zijn, als ze een gelijke toedieningsweg hebben en ten slotte bestemd zijn voor dezelfde leeftijdscategorie.

Hoe komt een geneesmiddel in het GVS?

Het CVZ (het College voor Zorgverzekeringen)  heeft als taak de minister van VWS te adviseren over opname van geneesmiddelen in het GVS. Bij het beoordelen ligt de nadruk op de therapeutische waarde van het geneesmiddel en de doelmatigheid. De beslissing daarover wordt genomen door de minister van VWS, die zich daarbij door het CVZ laat adviseren. Voor opname in het GVS moet een geneesmiddel een wettelijke procedure doorlopen.