Huurdervingsverzekering verzekert verlies van huurpenningen doordat het pand afbrandt. Huurderving kan verzekerd worden via een algemene brutowinst verzekering. Deze bedrijfsschadeverzekering (ook wel omzetdervingsverzekeringen) zorgt dat bij een bedrijfsstilstand de brutowinst is verzekerd. Het brutowinstbedrag is de opbrengst van de productie en/of omzet verminderd met de variabele kosten (exclusief btw).  Alternatieven berekening: de vaste kosten plus de nettowinst.

Geen velden gevonden.

Algemene toelichting huurdervingsverzekering

1. Brutowinst

De bedrijfsschadeverzekering verzekert de vermindering van de brutowinst. Is er schade in uw bedrijf, of in het winkelcentrum waar uw bedrijf staat? En is uw omzet daardoor lager, of kunt u minder produceren of leveren? Met de Bedrijfsschadeverzekering / huurdervingsverzekering hoeft u zich geen zorgen te maken over vaste lasten, zoals de huur en de salarissen. Brutowinst wiki

Looptijd bedrijfsschadeverzekering – huurdervingsverzekering uitkering:

  • tot de uitkeringstermijn is afgelopen;
  • als het gebouw hersteld of opnieuw gebouwd is binnen deze termijn;
  • als de productie of de omzet binnen deze termijn weer op peil is van voor de schade.

2. Vaste lasten huurdervingsverzekering

Vergoeding van de vaste lasten van uw bedrijfsvestiging. Denk bijvoorbeeld aan huur.

3. Doorbetalen salarissen

Doorbetaling van salarissen gewaarborgd. Is er schade in uw bedrijf en kan er daardoor niet of minder gewerkt worden? Met de uitkering uit de bedrijfsschadeverzekering – huurdervingsverzekering kunt u gewoon de salarissen doorbetalen.

4. Naverrekening clausule

Deze clausule vraagt de ondernemer in het begin van het nieuwe jaar een opgave te vertrekken het juiste verzekerd bedrag aan te geven voor het voorbije jaar. Aan de hand van deze gegevens stelt de verzekeraar de juiste premie voor het voorbije jaar op, en wordt de te veel of te weinig betaalde premie verrekend. Het opgegeven brutowinstbedrag moet gelijk zijn aan de brutowinst van het voorafgaande boekjaar.  De clausule vangt schommelingen in het verzekerd bedrag op tot een bepaald percentage (meestal 30%). Dit betekent dat wanneer blijkt dat het verzekerd bedrag te laag is, de verzekeraar maximaal 30% overdekking verleent. Het opgeven van een te laag bedrag bij een bedrijfsschadeverzekering kan onderverzekering tot gevolg hebben. Dus bij schade een lagere uitkering.

Geen volledig boekjaar. Als er nog geen sprake is van een volledig boekjaar, geef dan een raming. In dat geval geeft u de verwachte brutowinst op, op basis van de al gerealiseerde brutowinst. Hou hierbij rekening met bijvoorbeeld seizoensinvloeden.

Startend bedrijf. En als er nog helemaal geen brutowinst is gerealiseerd? Neem dan de omzetprognose uit het ondernemingsplan, verminderd met de verwachte variabele kosten (exclusief btw).

5. Waardoor schade bij een huurdervingsverzekering?

  1. brand,
  2. ontploffing,
  3. blikseminslag,
  4. storm-, waterschade,
  5. inbraak,
  6. aanrijding/aanvaring,
  7. straatafzetting en
  8. het wegvallen van stroom- of watervoorziening

6. uitsluitingen huurdervingsverzekering

  1. Molest,
  2. vulkanische uitbarsting,
  3. aardbeving,
  4. overstroming en
  5. atoomkernreacties

7. Het berekenen van het verzekerd bedrag huurdervingsverzekering

Het is niet voor iedereen even eenvoudig het juiste bedrag te bepalen om te verzekeren. De berekening kan op verschillende manieren worden uitgevoerd.

  • Brutowinst. Dat zijn de vaste kosten vermeerderd met de nettowinst. Vaste kosten en nettowinst vormen samen de brutowinst; daarom noemt men de bedrijfsschadeverzekering ook wel brutowinstverzekering.
  • Alternatieve berekening: de omzet minus de variabele kosten.

Beide worden gemeten over een bepaalde periode. De uitkeringstermijn, de schadeperiode waarover de verzekering uit blijft keren, moet zodanig gekozen worden dat, indien zich het meest nadelige scenario voltrekt, het productie- of omzetverlies geheel binnen de uitkeringstermijn is hersteld.

Premie. De premie van een bedrijfsschadeverzekering – huurdervingsverzekering is afhankelijk van de verzekerde som, de uitkeringstermijn en de dekking. Er gelden toeslagen voor het meeverzekeren van het het toeleveringsrisico – uitvallen centraal magazijn – of het wegvallen van een met name genoemde publiekstrekker bijvoorbeeld: winkelcentrum, ziekenhuis.

Deze huurdervingsverzekering is geen zogenaamde Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Die verzekert de aansprakelijkheid  door veroorzaakte schade aan zaken of letselschade en niet de eigen schade.

Voorbeeld clausule op gebouwenverzekering

Kosten door huurderving
Als uw gebouw (gedeeltelijk) onbruikbaar is geraakt door een gedekte gebeurtenis en heeft u (een deel van) dit gebouw verhuurd, dan krijgt u de werkelijke huurprijs hiervan vergoed, tot maximaal de marktconforme huurprijs (de huurwaarde). Voor deze dekking gelden de volgende voorwaarden:
a. de termijn waarover de huurderving wordt vergoed, duurt zo lang als nodig is om het verzekerde gebouw bruikbaar te maken voor gebruik op de wijze die is vastgelegd in de huurovereenkomst, maar maximaal 52 weken; en/of
b. als u een deel van uw gebouw niet verhuurd en is dit niet-verhuurde deel onbruikbaar geraakt door de gedekte gebeurtenis, dan ontvangt u daarvoor een vergoeding die even hoog is als de marktconforme huurprijs die hierbij past; en/of
c. als uw gebouw langer onbruikbaar is dan nodig door omstandigheden (anders dan weersinvloeden) die geen direct gevolg zijn van de gedekte gebeurtenis, dan telt die verlenging niet mee voor de vergoeding; en/of
d. als u niet overgaat tot herstel of herbouw van uw gebouw, dan krijgt u de huurprijs niet langer dan tien weken vergoed.

Kan een huurder een huurcontract beeindigen?

huurdervingsverzekering

Soms kan een huurder stoppen met het huurcontract en dus ook stoppen met de huurbetaling. Maar ook hier hangt dat af van de concrete situatie. Om het in het algemeen te zeggen; als de huurder zelf de ellende heeft veroorzaakt dan zal de verhuurder ook eisen dat de huur wordt doorbetaald. Met een bedrijfsschadeverzekering krijgt de huurder immers verzekeringsgeld om die huurpenningen door te betalen.

Maar soms kan de huurder er niets aan doen. de verhuurder moet dan er alles aan doen om te zorgen dat er weer zonder problemen gewerkt kan worden.

´indien een gebrek (1) dat de verhuurder ingevolge artikel 206 niet verplicht is te verhelpen (2), het genot dat de huurder mocht verwachten geheel onmogelijk maakt, is zowel de huurder als verhuurder bevoegd de huur op de voet van artikek 267 van boek 6 te ontbinden”.

Artikel 7:210 lid 1 BW

de verhuurder is verplicht op verlangen van de huurder gebreken te verhelpen, tenzij dit onmogelijk is of uitgaven vereist die in de gegeven omstandigheden redelijkerwijs niet van de verhuurder zijn te vergen”.

Artikel 206 lid 1

Er zijn dus wel mogelijkheden maar uit deze casus blijkt dat het niet eenvoudig is.

Offertes en Premies

Inventaris en goederen - premie aanvraag Bedrijfsaansprakelijkheid - premie aanvraag Gebouwen verzekering - premie Bedrijfsschade verzekering - premie aanvraag Bedrijfsrechtsbijstand verzekering - premie Werkgeversaansprakelijkheid premies Adviseurswijziging bestaande verzekering Overzicht alle bedrijven verzekeringen