Wilsovereenstemming wil zeggen dat de beide partijen verklaren de overeenkomst te willen. Er is geen sprake van wilsovereenstemming indien één der partijen bedrogen, misleid of gedwongen is de overeenkomst aan te gaan (er is sprake van een gebrek van wilsuiting van één der partijen).

Ook verzekeringen zijn overeenkomsten. Daarom zijn er wettelijke regels over hoe deze tot stand mogen komen.

  • Zowel de verzekerde als de verzekeraar moeten de overeenkomst willen sluiten. Dit wordt wilsovereenstemming genoemd.
  • Beiden moeten handelingsbekwaam zijn.
  • De voorwaarden en verplichtingen moeten voor beiden duidelijk vastgesteld zijn.
  • De overeenkomst moet wettelijk toegestaan zijn.

Polis
Als de verzekering is aangevraagd, moet u een polis ontvangen. Dat mag op papier maar ook digitaal.  in de polis staan een aantal zaken vermeld, zoals: de ingangsdatum, de verzekerde, de duur van de verzekering, dat wat er verzekerd is, het verzekerde bedrag, de premie en het eigen risico, speciale clausules en uitsluitingen en natuurlijk de algemene voorwaarden (polisvoorwaarden).

Meldingsplicht
Een belangrijke plicht waar u zeker rekening mee moet houden wanneer u een verzekering afsluit is de meldingsplicht.  Deze plicht betekent dat u alle vragen op het aanvraagformulier eerlijk en correct moet invullen. Dit kunnen bijvoorbeeld vragen over uw gezondheid of uw huis zijn. Wanneer u deze vragen niet juist invult, kan dit, wanneer de verzekeraar hier achterkomt, gevolgen hebben voor uw uitkering. Zo kan de verzekeraar minder, of zelfs helemaal niet, uitkeren wanneer u toch schade hebt. Of de premie kan worden verhoogd. Let er daarom goed op dat u alles goed invult.

Verzekeringen zijn op onze site ook rechtstreeks te sluiten. Daarbij ontvangt u direct een bevestiging van dekking en snel daarna een polis waarmee de overeenkomst tot stand is gekomen.