Execution only

Er is een toenemende behoeft om bij complexe verzekeringen (spaar, AOV, hypotheken, pensioen) besparingen te realiseren op de advies- en administratiekosten van een adviseur. Dat lijkt op het oog een flink voordeel te kunnen opleveren.

Het is goed om te weten dat de Wet op het financieel toezicht de verplichting niet kent dat de financieel dienstverlener advies moet geven. Als een financieel dienstverlener betrokken wil zijn (of betrokken wordt) bij de bemiddeling van een financieel product zonder daarbij te adviseren dan is er sprake van execution only. De toezichthouder het AFM formuleert execution only als :

“Vorm van dienstverlening waarbij de klant alles beslist en de financiele onderneming alleen orders uitvoert. Bij execution only weet de klant exact alle specificaties van het financiële product die hij wil aanschaffen en vraagt hij aan de adviseur uitsluitend de aankoop te verzorgen.”

  • Controle. Er zijn altijd mensen die voldoende financiële expertise hebben. Die zijn dus in staat zelf de juiste keuzes te maken. Er moet dan eerst door ons gecontroleerd worden of die kennis ook daadwerkelijk aanwezig is. Dat vinden we niet gepast.
  • Administratie. Door de vele wettelijke en interne eisen bij banken en verzekeraars blijkt die afhandeling vaak arbeidsintensiever dan in eerste instantie lijkt.

Beide aspecten, controle en administratie, zijn de reden dat wij niet op execution only basis willen bemiddelen in financiële producten.