€ 100.000.000.000,00 pensioen van jong aan oud

In 2014 zal het woord doorsneepremie steeds vaker opduiken.

Waarom plots zoveel aandacht? Het Rapport CPB 2013 doorsneepremie rekende uit dat jongeren met ongeveer € 100.000.000.000,00 (honderd miljard) het pensioen van ouderen subsidiëren. De gezamenlijke pensioenfondsen schoten in stress en reageerden en Bas Jacobs spuugde er zijn gal over in FTM.

Waarom zijn jongeren de pineut? Een voorbeeld van twee fictieve werknemers “Daan en Johan” van de pensioenfederatie maakt het duidelijk. Beiden hebben hetzelfde salaris, pensioenopbouw en eigen bijdrage. Daan is 32 jaar en voor hem wordt in dat jaar € 3.840,- in de pensioenpot gelegd. Maar dat is eigenlijk teveel; € 2.640,- was voldoende geweest. Het meerdere wordt gebruikt voor Johan die 52 jaar is en voor wie veel te weinig premie wordt betaald. Bij elkaar opgeteld komt het CPB op een waarde van een kleine 100 miljard euro.

Maar jongeren worden toch ook oud? Ja, maar er zijn veel minder jongeren in de toekomst. Ook is het onrechtvaardig als je bijvoorbeeld op latere leeftijd ZZP-er wordt of niet meer in een pensioenfonds zit.

Is dit het enige probleem? Nee, ook is er bijvoorbeeld een groot verschil tussen een laagopgeleide man en een hoogopgeleide vrouw qua levensverwachting. Want hoogopgeleiden leven langer en vrouwen leven langer. Voor die groepen is dus veel meer pensioengeld nodig. Een doorsneepremie is dan heel onrechtvaardig.

Alles draait om de vraag hoe solidair we willen zijn met anderen. Als “we” dat niet willen zijn, dan wordt het tijd de alternatieven te bekijken.