Morgen met pensioen gaan, overmorgen met AOW

vestzak klokVanaf 1 januari 2013 liggen de AOW-leeftijd en de pensioenrichtleeftijd niet meer gelijk. Hierdoor is het voor deelnemers aan de pensioenregeling een puzzel geworden om de financiële gevolgen inzichtelijk te krijgen en alles op elkaar af te stemmen. En wie denkt dat dit maar een paar jaar gaat duren heeft het mis: de AOW-leeftijd en pensioenrichtleeftijd zullen voorlopig niet meer gelijk gaan lopen.

Situatie tot 2013
Het was allemaal zo eenvoudig. De maand waarin je de AOW ontving van de overheid was ook de maand waarin je het levenslange ouderdomspensioen zou krijgen. Geen moeilijk rekenwerk en duidelijke overzichten op een tijdlijn. Voor de oudere generatie was er vaak nog een prepensioen zodat men toch eerder kon stoppen dan 65 met behoud van een goed inkomen.

Situatie vanaf 2013
Met ingang van 1 januari 2013 gaat de AOW-leeftijd voor het eerst omhoog met één  maand. Dit zal verder op gaan lopen tot AOW-leeftijd 67 in 2021 volgens het regeerakkoord. De pensioenrichtleeftijd blijft op 65 in 2013 waardoor er dus een “gat” ontstaat van een  maand. Door de aanpassing in verschillende stappen van de AOW-leeftijd en het in één  keer verhogen van de pensioenrichtleeftijd wordt dit verschil de komende jaren alleen maar groter.

Onduidelijkheid voor deelnemers
Vooral de oudere generatie wordt nu onverwacht geconfronteerd met een verschil tussen het moment van de ontvangst van de AOW uitkering en ingang levenslang ouderdomspensioen. Vanwege hun leeftijd is er minder tijd over om financiële maatregelen te treffen. Voor een beperkte groep heeft de overheid nog een overbruggingsregeling bedacht maar voor het merendeel zal dit niet van toepassing zijn.

Gebruik van flexibele mogelijkheden uit pensioenreglement
De oudere generatie zal het vooral moeten hebben van de flexibele mogelijkheden die het pensioenreglement biedt. Gelukkig  kennen de meeste pensioenregelingen mogelijkheden om flexibel met het levenslange ouderdomspensioen om te gaan. Denk daarbij aan:
* vervroegen
* uitstellen
* uitruil van partnerpensioen naar ouderdomspensioen
* hoog/laag constructies

Stel online uw vraag en krijg binnen 24 uur reactie. Ook in het weekend!