Voor niks gratis

ProvisieIn de Telegraaf van 31 juli jongstleden schrijft Bob Veldhuis, voorzitter van het NVA, een lobby organisatie van verzekeringsadviseurs, dat gratis advies niet bestaat. Het AD formuleert dat op 1 augustus in haar krant nog scherper: Het kan ronduit zeer prijzig uitpakken.

Uit onderzoek blijkt dat de consument regelmatig denkt dat de financieel adviseur voor niets werkt. Veldhuis wil een ding gelijk duidelijk maken. Gratis advies bestaat niet. Natuurlijk verdient de financieel adviseur geld met de adviezen die hij geeft. Maar daar staat dan ook veel tegenover.

Voorbeeld: Een goed hypotheekadvies vergt meer dan 24 uur werk. Zelfs bij de meest conservatieve schattig is 18 uur het minimum. Hier staat zo’n gedetailleerd overzicht van die werkzaamheden.
Vervolgens moet de financieel adviseur de hypotheek en verzekeringen administreren en beheren en zijn klant op de hoogte houden van ontwikkelingen die er toe doen voor hem of zijn producten. Dit heet zorgplicht. Zo kan de adviseur worden gebeld met vragen en legt hij eventuele wettelijke of fiscale veranderingen uit. Dus betaalt de klant ook voor de kennis die de adviseur heeft, voor zijn kantoor en voor de dienstverlening, ook van zijn medewerkers.

De klant betaalt de adviseur via provisie, een opslag die de verzekeraar of bank aan de adviseur verstrekt voor het werk dat hij namens hen heeft gedaan. Advies lijkt dus gratis, maar de klant betaalt er als consument wel degelijk voor.

De discussie lijkt nu steeds te gaan over de hoogte van deze provisie. Hier zoomt Veldhuis nader op in:
Nu nog lopen dagelijks klanten binnen bij een financieel adviseur, die zich uitgebreid laten adviseren, de adviseur bedanken en de verzekering of hypotheek elders sluiten. De adviseur heeft dus wel werk, maar geen inkomen, want als er geen product wordt bemiddeld – verkocht- is er geen provisie. Andersom: de klanten die wel een product afnemen betalen wel voor het advies door middel van de provisie. En zo betalen zij mee voor de overige klanten. Veel consumenten weten dat niet en kijken alleen naar de provisie die ze te hoog vinden, voor zover ze al weten hoeveel ze betalen. Dat laatste gaat veranderen, want per januari volgend jaar geven alle adviseurs de consument een helder inzicht in wat zij verdienen aan een complex verzekerings- of hypotheekproduct. In harde euro’s en niet in vage percentages.

Wij hebben niet willen wachten tot 1 januari 2009. Op onze website kunt u nu al exact lezen hoe wij werken en wat wij verdienen. Waarom wachten met transparant zijn als het nu al kan.