Rekenmodule Collectief vlakke premie pensioen WTP-proof maakt berekeningen op basis van actuele pensioentarieven. Toelichting op alle invoer vindt u op de informatie pagina. Deze rekenmodule is specifiek bestemd voor werkgevers. In details kunnen producten van pensioenverzekeraars afwijken. Hier de staffel premie pensioenmodule.
Informatie collectief vlakke premie pensioen
Collectief pensioen premie regelingen informatie
Pensioen werknemers de 11 voordelen en 3 nadelen
Audio collectief vlakke premie pensioen regeling
Luister ook even naar onze pensioen podcast waar we verder ingaan op het pensioengebouw van een Collectief pensioen premie.
Leeftijden Collectief vlakke premie pensioen op een rij
- Aanvangsleeftijd. De aanvangsleeftijd is de leeftijd vanaf wanneer de werknemer start met het verzekeren van zijn pensioenregeling. De minimum aanvangsleeftijd is 18 jaar.
- AOW-leeftijd. Vastgesteld door de overheid. De leeftijd kan niet door een werknemer worden gewijzigd. Er is geen verplichting om dus ook te stoppen met werken. De fiscale tarieven zijn na de AOW-leeftijd lager doordat er geen premies volksverzekeringen meer zijn verschuldigd.
- Pensioenleeftijd. De werkelijke datum dat de werknemer zijn/haar pensioenuitkeringen laat ingaan. een goede Collectief vlakke premie pensioen regeling houdt daar rekening mee.
- Pensioen richtleeftijd. De leeftijd waarmee in de regeling actuarieel is gerekend waarop de werknemer met pensioen gaat. Als pensioenrichtleeftijd zijn mogelijk: de 60-, 61-, 62-, 63-, 64-, 65-, 66-, 67- en 68-jarige leeftijd van de werknemer .
Pensioenakkoord
Het pensioenakkoord is een afspraak tussen werkgevers, werknemers en de overheid over hoe de pensioenen in Nederland zullen worden geregeld. Het doel van het akkoord is om de pensioenen op een duurzame manier te financieren, zodat mensen in de toekomst genoeg inkomen hebben om van te leven wanneer ze met pensioen gaan.
Een vlakke premie pensioen regeling is een soort premie voor een pensioenverzekering waarbij iedereen hetzelfde premie % betaalt over het pensioeninkomen.
Welk salaris
Als uitgangspunt voor de hoogte van de collectief vlakke premie pensioen investering wordt altijd genomen de pensioengrondslag. Die pensioengrondslag wordt bepaald door het salaris van een werknemer . Als het salaris wordt genomen dan heet dit dus het pensioengevend loon. Er mag geen pensioenopbouw zijn over de toekomstige AOW. Die AOW-inbouw resulteert in een zogenaamde franchise. Die moet dus in mindering worden gebracht op dat pensioengevend loon,
Pensioengevend loon
- 12 maal vast maandloon (+ eventueel 8% vakantietoeslag).
- 13 maal vast maandloon (+ eventueel 8% vakantietoeslag over 12 maanden).
- Maximum pensioengevend loon bedraagt globaal € 130.000,-
Pensioengrondslag voor het berekenen van een collectief vlakke premie pensioen regeling = Pensioengevend loon -/- AOW-franchise.
AOW-franchise Collectief vlakke premie pensioen
De AOW-franchise bedraagt meestal 100/75 van de enkelvoudige AOW (inclusief vakantietoeslag) voor een gehuwde. Soms zijn er andere berekeningen om de inbouw van de AOW. De exacte bedragen van de AOW via het SVB. De AOW franchise via onze pensioenpagina.
Bij een franchise kan er ook een bedrag worden gekozen om zodoende een excedent pensioenregeling correct op te zetten. Voorbeeld is het maximum Bedrijfspensioenfonds horeca pensioensalaris te nemen als inbouw in een collectief vlakke premie pensioen regeling.
Collectief vlakke premie pensioen regeling
Bij de opgave van een voorbeeld pensioenkapitaal vanuit een collectief vlakke premie pensioen regeling wordt rekening gehouden met een verwachte rendement. Er wordt daarna een indicatie gegeven van de pensioenuitkeringen; en ook die zijn afhankelijk van de rentestand. Beide bedragen zijn altijd terug te vinden in de berekeningen. De werkelijke rentestand en het verwachte rendement zal (altijd) afwijken van de werkelijkheid.
De hoogte van de pensioenuitkeringen zijn ook afhankelijk van de verwachte levensverwachting. Start u namelijk snel met pensioenuitkeringen zullen er meer uitkeringen moeten worden aangekocht uit het pensioenkapitaal. Verder zal van invloed zijn wel/niet ene partner, rentestand, tarief en keuze van de soort uitkering.
Pensioen aankopen op de pensioendatum
Met de beschikbare premie wordt een kapitaal op de pensioenrichtdatum opgebouwd. Op dat moment kan de werknemer een uitkering aankopen. Het tarief wordt vastgesteld op basis van de leeftijd van de werknemer en de marktrente. Op de pensioendatum wordt met het op dat moment beschikbare kapitaal een ouderdomspensioen eventueel in combinatie met een partnerpensioen aangekocht. Het pensioen verzekeren zorgt daarmee voor een (vaak) noodzakelijke aanvulling op de AOW.
Keuze soort Collectief vlakke premie pensioen regeling.
- % keuze oudedagspensioen van de collectief vlakke premie pensioen regeling;
- Financiering nabestaandenpensioen en wezenpensioen;
- Indexeren van pensioenen;
- Premievrijstelling bij arbeidsongeschiktheid;
- Aanvullende dekkingen arbeidsongeschiktheid;
- Voor- en nadelen van de diverse pensioensystemen.
- Beleggingskansen, lifecycles en risico’s;
- Verloop pensioenlasten;
- Fiscale wetgeving en financiële gevolgen lange termijn.
Pensioen aankopen op de pensioendatum
Met de beschikbare premie wordt een kapitaal op de pensioenrichtdatum opgebouwd. Op dat moment kan de werknemer een uitkering aankopen. Het tarief wordt vastgesteld op basis van de leeftijd van de werknemer en de marktrente. Op de pensioendatum wordt met het op dat moment beschikbare kapitaal een ouderdomspensioen eventueel in combinatie met een partnerpensioen aangekocht. Het pensioen verzekeren zorgt daarmee voor een (vaak) noodzakelijke aanvulling op de AOW.
Nabestaandenpensioen of Partnerpensioen
We praten liever over nabestaanden pensioen dan het partnerpensioen. Bij nabestaandenpensioen horen immers ook de kinderen die met een wezenpensioen worden verzekerd. Het nabestaanden pensioen kan op verschillende manieren worden verzekerd. Maar meestal wordt gekozen voor een vaste uitkering die voor de partner levenslang is en voor de kinderen tot uiterlijk 21 jaar of 27 jaar. De premies worden in bijna alle gevallen door de werkgever betaald.
Berekening van partnerpensioen
Partnerpensioen vóór de pensioendatum is een percentage van de pensioengrondslag vermenigvuldigd met het aantal dienstjaren. Het partnerpensioen kan verzekerd worden op basis van eindloon of middelloon. Het maximale opbouwpercentage voor eindloon is meestal 1,160% van de pensioengrondslag per dienstjaar. Het maximale opbouwpercentage voor middelloon is vaak 1,313% van de pensioengrondslag per dienstjaar. De risicopremie voor partnerpensioen komt boven op de beschikbare premie.
De overheid zorgt met de nabestaandenuitkering uit de Algemene nabestaandenwet (Anw) dat nabestaanden een basisinkomen hebben. De Sociale Verzekeringsbank (SVB) betaalt deze uitkering uit.
Berekening wezenpensioen
Wezenpensioen is een percentage van de pensioengrondslag vermenigvuldigd met het aantal dienstjaren; eindleeftijd 18, 21 of 27 jaar. Het wezenpensioen wordt verdubbeld voor volle wezen. Dit zijn kinderen van wie beide ouders zijn overleden. Gedurende de periode van studiefinanciering wordt de uitkering vaak verlengd tot uiterlijk 27 jaar.
Berekening bonus bij leven
Bonus bij leven, ook wel bekend als levenbonus, is een extra bedrag dat periodiek wordt toegevoegd aan de waarde van je pensioenbeleggingen zolang je leeft. Dit bedrag wordt niet uitgekeerd bij het overlijden voor de pensioendatum. Hier is een uitleg van Nationale-Nederlanden en ASR:
NN: “We voldoen de levenbonus uit een aparte rekening: een depot. Hierop storten we de waarde van de beleggingen van alle (ex-)deelnemers aan een soortgelijk beleggingspensioen (‘premieregeling’) bij ons, die we niet uitkeren als zij overlijden vóór de pensioendatum. Het kapitaal in het depot is een geldbedrag in euro’s, dat we niet beleggen. De hoogte van de levenbonus is afhankelijk van het bedrag in het depot. We bepalen de hoogte als volgt. U ontvangt maandelijks een bonus waarbij de hoogte mede afhankelijk is van de waarde van uw beleggingen. Heeft u een hogere beleggingswaarde, dan ontvangt u dus een hogere bonus.”
ASR: “Bij het overlijden van een (gewezen) deelnemer vervalt het pensioenkapitaal dat is opgebouwd na de aanpassing van de pensioenregeling aan de WTP. Het vrijgevallen kapitaal wordt verdeeld over alle deelnemers bij Doenpensioen waarin deze module ook in de pensioenregeling is opgenomen. Het te verdelen kapitaal wordt per peildatum 1 november over een periode van 12 kalendermaanden vastgesteld en verdeeld naar het aandeel van de (gewezen) deelnemer in het totale pensioenkapitaal.”
Algemene nabestaandenwet (ANW)
De Algemene nabestaandenwet (Anw) geeft nabestaanden onder voorwaarden een basisuitkering. Iedere inwoner van Nederland is automatisch verzekerd voor de Anw. Als nabestaanden met kinderen tot 18 jaar komt u in aanmerking voor een nabestaandenuitkering. Of als u arbeidsongeschikt bent en u bent uw partner verloren. Hiervoor gelden wel verdere voorwaarden.
Collectief pensioen rechten uitstellen
Veel werknemers hebben als ze wat ouder worden altijd wel ergens een collectieve pensioenrechten opgebouwd. Vaak premievrij uit een eerder dienstverband. Het is onplezierig als een pensioenfonds of een verzekeraar deze op de afgesproken datum wil laten uitkeren. Er komt dan een uitkering op het moment dat de werknemer er niet op zit te wachten. Uitstellen van het opgebouwde kapitaal in een collectief vlakke premie pensioen regeling is dan de oplossing. Daar zijn wel wettelijke regels voor maar er is meer flexibiliteit dan vroeger. Veel collectieve pensioenen kennen indexacties. Dat maakt beslissingen hierover extra belangrijk want gelijkblijvende pensioenen of stijgende uitkering kunnen op termijn grote verschillen geven.
Collectief vlakke premie pensioen kapitaal doorbeleggen
Sinds kort is de Wet verbeterde premieregeling van kracht. Een belangrijk gevolg van deze wet is dat in een beschikbare premieregeling de mogelijk aanwezig is om door te beleggen na de pensioendatum. Het doel van deze nieuwe keuzemogelijkheid is dat een beter pensioenresultaat kan worden bereikt, tegen een aanvaardbaar risico. Het was tot sinds kort alleen mogelijk om het opgebouwde kapitaal om te zetten in een vaste uitkering. Bij het bepalen van de hoogte van een vaste uitkering is de rentestand een belangrijk element. En die is al jaren laag. En dat betekent vaak een lager pensioen dan verwacht en gehoopt. Dat kan dus sinds kort slimmer. Hier meer informatie over doorbeleggen en pensioen.
Lifcycles collectief vlakke premie pensioen
De vermogensopbouw in een collectief vlakke premie pensioen regeling gebeurt via beleggen. Verstandig beleggen is dus een flinke uitdaging. Een beleggingsfonds met een gegarandeerd eindkapitaal levert vaak te weinig op voor een goed pensioen. Beleggen in aandelen biedt meer kans op een hoger rendement, maar heeft ook een verhoogd risico dat het kapitaal in waarde daalt. Met het juiste fonds en een uitgekiend beleid via Lifecycle beleggen, komt er een goede mix tussen rendement en risico.
Wat zijn lifecycles?
Lifecycles houden rekening met uw leeftijd en de periode tot het moment dat u met pensioen gaat. Als u jong bent, wordt de inleg met meer risico belegd om het startkapitaal flinke groeikansen te geven. Met het naderen van uw pensioendatum worden de beleggingen minder risicovol. Er is al een fors pensioenkapitaal opgebouwd waarmee – zo vlak voor de pensioendatum – minder risico gelopen mag worden. Elk jaar toetsen ze of de werkelijke beleggingsmix nog overeenkomt met het gekozen beleggingsschema in een collectief vlakke premie pensioen regeling. Als het nodig is, worden de beleggingen automatisch aangepast.
Passieve lifecycles
In een collectief vlakke premie pensioen regeling wordt, om de kosten zo laag mogelijk te houden, voor u belegd in zogenaamde passieve beleggingsfondsen. Een passief beleggingsfonds volgt de benchmark. Een benchmark is een vastgestelde standaard (bijvoorbeeld de AEX, of de DowJones). Een passief fonds wordt, in tegenstelling tot een actief fonds, niet actief beheerd. Daardoor zijn rendementen vergelijkbaar met die van de benchmark. De fondsbeheerder probeert de benchmark te volgen en niet te verslaan.
Onzekerheden collectief vlakke premie pensioen regeling
We gaan er bij deze berekening vanuit dat het salaris, franchise, de premie en het rendement tot aan de pensioenleeftijd hetzelfde blijven. De werkelijkheid is natuurlijk anders. Daarom zal het werkelijke pensioenkapitaal op de pensioendatum ook anders zijn dan in begin gedacht bij een collectief vlakke premie pensioen investering. Dat risico wordt beperkt doordat een Lifecycle fonds naar mate de pensioenleeftijd dichterbij komt, het beleggingsrisico steeds verder zal verminderen.
Beleggingsprofiel
De verzekeraar belegt uw premie meestal volgens een neutraal profiel. Kiest u liever voor een defensieve of offensieve beleggingsstrategie? Dan kunt u dat aangeven door een beleggingsprofiel in te vullen. Gedurende de looptijd van de verzekering kan dit profiel veranderen door wijzigingen in uw persoonlijke en/of inkomenssituatie. Vult u dan opnieuw een beleggingsprofiel in om te kijken of uw huidige beleggingsmix nog aansluit op uw persoonlijke situatie.
Ouderdomspensioen vanaf uw pensioendatum
Het ouderdomspensioen gaat in op uw pensioendatum. Met de opgebouwde beleggingswaarde koopt u op de pensioendatum een ouderdomspensioen aan. De opgebouwde waarde wordt periodiek uitgekeerd totdat u overlijdt. Is uw partner dan nog in leven, dan wordt de uitkering voor 70% op het leven van uw partner voortgezet. U kunt ook kiezen voor een andere verhouding tussen het ouderdoms- en het partnerpensioen. De waarde-ontwikkeling is naast de beleggingsrendementen onder andere afhankelijk van de hoogte van de premie die u inlegt. Dat bepaalt u zelf. Ook bepaalt u zelf wanneer uw pensioen in moet gaan. Dat kan bij het bereiken van de pensioendatum, maar eerder of later is ook mogelijk.
Keuze verzekeraar en productaanbiedingen
- Vergelijking voorwaarden;
- Flexibiliteit bij een collectief vlakke premie pensioen verzekering;
- Administratieve traject;
- Solvabiliteit verzekeraar;
- Rentabiliteit pensioenopbouw;
- Dienstverlening en ondersteuning zorgplicht;
- Keuze eenjarige of gelijkblijvende risicopremie;
- Voorwaarden arbeidsongeschiktheidsrisico;
- Rekenrente voor de opbouw- en pensioenuitkeringsfase;
- Opbouw van kosten en rendement;
Pensioenleeftijd 68 jaar
Het is goed te starten met een belangrijk verschil tussen de verschillende leeftijden:
- AOW leeftijd. Wettelijk vastgelegd en eenvoudig te berekenen bij SVB. AOW leeftijd berekenen.
- Pensioenrichtleeftijd. De datum waarop het pensioenkapitaal of de pensioenuitkeringen starten. Zie ook hieronder het bericht “De wettelijke achtergrond“. De pensioenrichtleeftijd is dus de leeftijd waarop men volgens de pensioenregeling met pensioen gaat. Op die leeftijd zijn alle fiscale grenzen van de collectief vlakke premie pensioen regeling gebaseerd.
- De eigen pensioenleeftijd. Oftewel de leeftijd dat u of uw werknemers stoppen met werken en “met pensioen gaan“. Daarover staat in principe niets over in de pensioenwet. Die beslissing ligt bij u maar zal afhangen van de financiële situatie.
De woorden doen er toe bij de gesprekken over pensioen om een Babylonische spraakverwarring te vermijden.
- Pensioen is dus geen AOW (1e pijler).
- Pensioen is pensioen als er pensioen (2e pijler) op staat.
- Pensioen is geen lijfrente (3e pijler)
Later stoppen met werken?
De pensioendatum van 68 jaar is flexibel. U kunt een pensioendatum kiezen tussen 60 jaar en de eerste van de maand waarin de AOW leeftijd plus 5 jaar wordt bereikt mits voldaan wordt aan fiscale en juridische regelgeving. Het kapitaal wordt dan natuurlijk eerst opnieuw berekend. Met dat kapitaal uit de collectief vlakke premie pensioen verzekering kan de pensioensituatie naar eigen keuze van u worden ingevuld.
Wat is flexibele pensioen uitruil?
Op het moment dat u met pensioen gaat, kan u kiezen om een deel van het partnerpensioen in te ruilen voor een hoger ouderdomspensioen. Hier is uiteraard wel toestemming voor nodig van de partner. Op het moment dat het ouderdomspensioen ingaat, kan u kiezen voor een hoger of juist een lager pensioen in de aanvangsperiode. Natuurlijk is de pensioenuitkering dan in de vervolgperiode lager, respectievelijk hoger. De lagere uitkering moet in beide gevallen minimaal 75% van de hogere uitkering zijn.
Beperking salaris voor pensioenopbouw
De overheid heeft per 1 januari 2015 de pensioenopbouw verder beperkt. Het pensioengevend loon is gemaximeerd op ruim € 130.000,-. Die grens wordt jaarlijks aangepast. Dit maximum salaris wordt verminderd met de franchise (toekomstige AOW uitkeringen). De maximale pensioengrondslag zal daardoor ruim € 115.000,- bedragen. Dit is dus de maximale grondslag waar de premiestaffels op van toepassing zijn. op deze – maximale premie – pagina is direct de maximale premies te zien.
Wie profiteert van een te hoog Collectief vlakke premie pensioen?
Er gelden regels voor de maximale hoogte van het pensioen. in theorie zouden de pensioenregeling kunnen worden aangepast. De praktijk is dat dit bij geen enkele pensioenverzekeraar nog is gebeurd en de kans ook erg klein is. Als bij een toets het pensioen te hoog is, zijn de pensioenverzekeraars wettelijk verplicht het meerdere aan henzelf uit te keren. Wij helpen met het toetsen bij
- De ingangsdatum van het pensioen
- Onderlinge ruil van pensioen
- Waardeoverdracht
- Echtscheiding of beëindiging partnerschap
- Emigratie
- Overlijden
- Relevante wijziging van de fiscale regelgeving.
De pensioen uitkeringen zijn belast. De pensioenverzekeraar of pensioenfonds houdt op pensioenuitkeringen de verschuldigde loonheffingen in.
Geen keuring of gezondheidsverklaring
Er zijn geen medische waarborgen (keuring of gezondheidsverklaring) nodig bij de start van een pensioen regeling.
Bedrijfspensioen MKB arbeidsvoorwaarden
Een collectief vlakke premie pensioen regeling voor de werknemers is een stap waar veel werkgevers voor terugschrikken. Natuurlijk is dat begrijpelijk want het zijn immers arbeidsvoorwaarden. Maar pensioen betekent voor veel werknemers een belangrijke toevoeging in deze arbeidsvoorwaarden. Het aantrekken van nieuwe werknemers wordt gemakkelijker en de kosten zijn fiscaal voordeliger dan het als salaris uit te keren.
Lees ook “Pensioen werknemers de 11 voordelen en 3 nadelen“.
Kies de juiste vorm pensioenregeling
- Vaste premie, staffel beschikbare premie, middelloon of eindloonregeling. Oftewel Defined Benefit of Defined Contribution of een combinatie.
- Kijk of er al een basisregeling is in de vorm van bijvoorbeeld een vrijwillig bedrijfspensioenfondsregeling.
- De financiering en keuze van de onderdelen zijn de details die in elke pensioenregeling worden besproken.
- Staffelkeuze in een collectief vlakke premie pensioen regeling van het oudedagspensioen;
- Financiering nabestaandenpensioen en wezen pensioen;
- Indexeren van pensioenen;
- Premievrijstelling bij arbeidsongeschiktheid;
- Voor- en nadelen van de diverse pensioensystemen.
- Keuze van verzekeraar en product. De aanbieders zijn royaal aanwezig. Choose wisely. Kijk naar de volgende elementen:
- Vergelijking voorwaarden;
- Flexibiliteit;
- Administratieve traject;
- Solvabiliteit verzekeraar;
- Rentabiliteit pensioenopbouw;
- Dienstverlening en ondersteuning zorgplicht;
- Keuze eenjarige of gelijkblijvende risicopremie;
- Rekenrente voor de opbouw- en pensioenuitkeringsfase;
- Opbouw van kosten en rendement in een Collectief vlakke premie pensioen verzekering;
- Exit-clausules en het in- en uitlooprisico.
Implementatie van de collectief vlakke premie pensioen regeling
- Zorg voor een goede begeleiding en adviseur. Niet alleen de keuze vooraf is belangrijk; ook de implementatie in het bedrijf is essentieel om toekomstige zorgen te vermijden.
- Opstellen van pensioenreglement en pensioenovereenkomst;
- Tekstuele assistentie implementatie arbeidscontracten en personeelsgids;
- Begeleiding van de administratieve werkzaamheden;
- Controle pensioendocumenten;
- Uitleg van de pensioenregeling aan uw personeel.
- De gewenste beleggingsrisico’s voor de deelnemers. Wilt u veel of weinig keuze voor de werknemers.
- Kostenfluctuaties bij waardeoverdrachten. Nog steeds kunnen waardeoverdrachten ook voor werkgevers gevolgen hebben. Analyseer ze vooraf.
- Verplichte CAO of vrijwillig aansluiten bij een CAO. Het kan aantrekkelijk zijn voor ene werkgever aan te sluiten bij een onverplichte pensioenregeling vanuit een branche.
- Welke gevolgen hebben de AOW leeftijd en de maximering van het pensioensalaris op de arbeidsvoorwaarden per groep.
- Controleer of alle eisen uit de Pensioenwet en de bijbehorende fiscale wetgeving van toepassing zijn op de pensioenregeling. Kleine foutjes in het uitsluiten van groepen kunnen langjarige effecten hebben.
- Ook de Wet verplichte beroepspensioenregeling (Wvb) heeft soms invloed op een pensioenregeling. Laat het controleren.
- De ingewikkelde Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA) beinvloed de pensioenregeling. Bij de meeste pensioenregeling zijn immers het risico van arbeidsongeschiktheid meeverzekerd. De regelingen moeten goed op elkaar aansluiten.
- De Wet gelijke behandeling klinkt als een regeling waar elke werkgever zich aan houdt. Maar wij zien nog steeds verschillen dus pensioenregeling aanmelding van tijdelijk en vast personeel. Maar ook onterecht afstandsverklaringen zijn nog steeds volop aanwezig bij werkgevers.
Pensioenadviseur
- Een pensioenadviseur zal controleren wie er beslissingsbevoegd zijn om de collectief vlakke premie pensioen regeling aan te gaan. Ook de ondernemingsraad kan beslissende invloed uitoefenen dus ga vooraf goed na welke eisen er door pensioenverzekeraars en adviseurs worden gesteld bij de gesprekken.
- De pensioenadviseur werkgever of de pensioenadviseur van de OR horen verschillende adviseurs te zijn. Beiden hebben immers (soms) tegengestelde belangen.
- Betrek als werkgever ook direct de accountant bij de gesprekken.
- Het kan aantrekkelijk zijn een tijdelijk regeling op te stellen in afwachting van de definitieve opzet. Zorg dat alle stakeholders de verschillen kent.
- Beoordeel samen met de adviseur of er een Tender moet/kan worden uitgeschreven;
- Laat maatmensen berekeningen maken. Dit levert een extra element op in de totale vergelijking van de pensioenuitvoerders, waardoor u de voorstellen van de diverse aanbieders nog beter op waarde kunt schatten.
- Bestaande uitvoeringsovereenkomst, pensioenreglement, startbrieven aanwezig? Kijk dan goed of bij een wijziging elk verschil goed verklaarbaar is.
- Het verzamelen van achtergrond informatie over de verschillende pensioenuitvoerders levert een waardevolle bron om voor correcte beslissingen.
- Elk verzekeraars produkt kent specifieke productkenmerken. Laat die duidelijk zijn voorafgaande aan een regeling
Pensioencommunicatie
- Pensioencommunicatie richting stakeholders is een steeds belangrijk onderdeel in elke collectief vlakke premie pensioen regeling.
- Zorg dat de deelnemers de details kennen en zonodig deze accepteren.
- En vergeet niet de OR instemming te vragen. Pensioencursus kunnen effectief bijdrage aan een gewaardeerde pensioenregeling.
- Wie informeert ze met welke informatie en wanneer?
- De belastingdienst;
- De pensioenuitvoerder;
- De deelnemers;
- De accountant;
- De aandeelhouders.
- Pensioenbeheer
- OR
- Er zijn actieven en inactieven deelnemers. Maak afspraken hoe de behandeling is. Het begeleiden in- en uit diensttredingen. Als werkgever wil je niet nog eens geconfronteerd worden met pensioenzaken van starters net zo min als met uitdiensttreders. Correcte afhandeling is echter wel cruciaal vanwege de stevige risico’s als er niet voldaan wordt aan de eisen van bijvoorbeeld tijdige aanmelding.
Logistiek collectief vlakke premie pensioen regeling
- Administratieve begeleiding en controle waardeoverdrachten. Sommige medewerkers willen van de hoed en de rand weten wat de voordelen en nadelen zijn. Hun goed recht maar binnen een bedrijf ontbreekt vaak de praktische kennis om dat efficiënt af te wikkelen. En de pensioenuitvoerders geven slechts gekleurde informatie.
- Aanpassen pensioenregeling aan salariswijzigingen. Het lijkt zo eenvoudig. Maar onze ervaring is dat op elke 10 werknemers er wel één casus zit die technische aandacht nodig heeft.
- Persoonlijke wijzigingen op individueel niveau. Adreswijziging, een andere partner, kinderen, waardeoverdrachten, arbeidsongeschiktheid, etc. De mutatie doorgeven is vaak maar de fractie van de tijdsinvestering. Een persoonlijke begeleiding en uitleg wordt ook vaak terecht als noodzakelijk ervaren.
- Juridische gevolgen wetswijzigingen. De afgelopen 10 jaar zijn er bijna maandelijks wijzigingen geweest die soms verstrekkende gevolgen hadden. De komende wijziging van de pensioenrichtleeftijd naar 68 jaar is weer zo’n volgende stap.
- Financiële kostenbeheersing collectief vlakke premie pensioen regeling contract. Eenmaal een pensioenuitvoerder gekozen, zorgt voor een constante noodzaak de kosten te beperken. Briefjes van verzekeraars met “hieronder graag tekenen” inclusief een administratieve factuur verpakt in een rekening courant pensioenoverzicht, komen te vaak voor.
- Verzekeringsgevolgen productwijzigingen. Komen de nieuwe product eigenschappen van een collectieve pensioenregeling nog wel overeen met de toezegging? Zonder controle ligt de verantwoordelijkheid goed bedrijfspensioen beheer bij u als werkgever.
- Coördinatie pensioengevolgen pensionering, arbeidsongeschiktheid en overlijden van een werknemer. Op dat onverwachte moment is directe technische actie nodig maar vooral ook een zorgvuldige begeleiding verstandig.
- Informatie vertrekking aan, en voorbereiding van, vergaderingen Ondernemingsraad OR. Voor een goed voorbereide werkgever hoeft een pensioenregeling geen probleem te zijn. Wij zorgen voor de onderbouwing en begeleiding door grondig bedrijfspensioen beheer.
- Vastleggen pensioenteksten in personeelsgidsen en arbeidsvoorwaarden. Het is vaak een verrassing als de beoogde pensioenregeling, de toezegging in de arbeidsovereenkomst , het personeelshandboek en de Pensioen 1-2-3 informatie voor de werknemer, op één lijn liggen.
- Administratieve logistiek rondom polissen, pensioenovereenkomsten en uitvoeringsovereenkomsten. Wij helpen met een heldere logistiek, archivering en verslaglegging.
- Controle premiestelling, afrekeningen en afwikkeling eigen bijdrage werknemers. Wilt u beter inzicht in de kosten en de afdracht? Kom eens met ons praten.
- Verwerken en controle aanvullende dekkingen zoals WGA-hiaat/excedent en ANW Hiaat en premievrijstelling bij arbeidsongeschiktheid. Pensioen is vaak een onderdeel van een breed pakket aan arbeidsvoorwaarden. Het is van belang dat deze zaken bij elkaar aansluiten en administratief goed te verwerken zijn.
- Informatie verstrekking aan salarisadministrateur. Het berekenen van bijvoorbeeld een 30% ruler of de juiste eigen bijdrage blijkt ook voor ervaren salarisadministrateurs best een uitdaging.
Werknemers zeggen “nee”
Natuurlijk zal elke werknemer graag een hoger salaris willen. Maar ook de secundaire arbeidsvoorwaarden zoals de collectief vlakke premie pensioen regeling zijn van belang. De tegenargumenten hebben we op een rij gezet.
- Ze hebben liever een hoger salaris. Maar voor de werkgever is dat meestal ongunstig. Mede door de overige werkgeverslasten is dat vaak veel duurder. Werknemers geen pensioenregeling aanbieden kan dus voor werkgevers financieel nadelig uitpakken.
- Niemand snapt pensioen. Dat hoeft voor de werkgever en werknemer geen probleem te zijn; daarom huurt de werkgever een pensioenadviseur. Advies voor de werkgever en als een bedrijf dat wil, individuele begeleiding van de werknemers.
- Ik heb alleen jonge mensen in dienst en die hebben geen behoefte aan pensioen. De praktijk laat wat anders zien. Juist voor jongeren is pensioen een oplossing die ze anders niet zelf zouden regelen. Jonge mensen hebben prille relaties, jonge kinderen, veel financiële zorgen en weinig financiële kennis. Werknemers wel pensioenregeling geven, is de verantwoordelijkheid gedeeltelijk overnemen. Dat is paternalistisch maar daarom niet minder noodzakelijk.
- Mijn werknemers blijven maar even en dan vertrekken ze weer. Iemand die 42 werkgevers met 42 pensioenregelingen heeft, zal uiteindelijk net zoveel pensioen gaan opbouwen als iemand die “netjes” 42 jaar bij dezelfde baas blijft.
- Ze kunnen beter zelf beslissen hoe ze hun geld besteden. De praktijk is dat het geld opgaat in het huishouden, vakantie en lifestyle. Dat is geen veroordeling maar wel een feit. Geld opzij zetten voor later is een lastige keuze voor een werknemer.
- Werknemers kunnen het geld zelf slimmer beleggen dan in een collectief vlakke premie pensioen regeling verzekering. Wij zijn die werknemer nog nooit tegengekomen. Gebrek aan kennis en schaalgrootte zijn maar een paar redenen die van dat argument een fabeltje maken.
- Tegen die tijd is mijn pensioen toch verdampt. Bij een beschikbare pensioenregeling is er een eigen persoonlijke pensioenpot. Die verdampt niet zoals bij sommige pensioenfondsen. Niemand anders mag aan dat geld komen.
- Pensioen is duur. Een werknemer zal een eigen bijdrage als heel normaal ervaren. Een werkgever kan op die wijze de kosten van de pensioenregeling sterk beperken. Bereken het gerust zelf even.
En nog een paar “zachte” argumenten:
- Het imago van een bedrijf. Voor werknemers zal het werken bij een bedrijf met/zonder pensioenregeling een verschil maken. Zeker bij “gelijke geschiktheid” zal een werknemer liever voor een bedrijf kiezen met een pensioenregeling. Geen collectief vlakke premie pensioen regeling regeling aanbieden kan een extra drempel zijn voor het aantrekken van gekwalificeerd personeel.
- Salarisverhoging i.p.v. pensioen. Zeker bij een wisselend personeelsbestand weet na een tijdje niemand meer wat precies de overwegingen waren van de werkgever om geen pensioenregeling te hebben. En eerst een salarisverhoging geven en later alsnog met een pensioenregeling starten, maakt het wel heel ongunstig voor u als werkgever.
- Overlijden. Een werkgever wil niet, bij overlijden van een werknemer, een telefoontje krijgen van de privé partner met de vraag of er eigenlijk voor een nabestaandenpensioenregeling was.
- Arbeidsongeschiktheid. Bij arbeidsongeschiktheid van een werknemer stopt, als er geen pensioenregeling is, de mogelijkheid om nog pensioen op te bouwen voor de werknemer.
Waarom wij?
Uw werknemers zijn uw bedrijfskapitaal. Daar moet zorgvuldig mee omgegaan worden. Zeker als het om arbeidsvoorwaarden. We zorgen dat u daar tevreden over blijft. Razendsnel als het snel kan en grondig als dat nuttig is bij een pensioenregeling. We blijven op afstand, als u dat wilt. We zijn dichtbij, als daar prijs op wordt gesteld; ook als u ’s avonds of in het weekend even rustig wilt overleggen. Lees het persoonlijke verhaal van Gerrit-Jan Doorneweerd.
✅ Handige online premieopgave
✅ Tijdsbesparing met unieke online formulieren
✅ Efficiënt en op dagverwerking
✅ Betaalbaar en passend voor de werknemers
✅ Professionele arbeidsvoorwaardenvoorziening.
Artikelen over Collectief vlakke premie pensioen regelingen
Pensioenadvies collectief
Pensioenbeheer collectief
15 klussen voor goed werknemerspensioen beheer
Offerte pensioen collectief aanvragen
68 jaar de emotie en de feiten