Halfje wit

Consumenten krijgen vanaf 1 oktober 2009 inzicht in de beloning van hun adviseur, zo meldt minister Zalm (Financiën) vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

Er zijn inderdaad nog steeds boefjes die alleen gericht op hun eigen voordeel, adviesen verstrekken. Maar die boefjes zijn er na 2009 nog steeds. We gaan met deze regels dezelfde kant op als met de financiele bijsluiter: Veel papier en regels zonder enig positief effect voor de consument. En dan zijn nog paar andere vragen:

– De kosten van het afsluiten van een polis of een hypotheek liggen toch aan het begin?
– Bent u geinteresseerd in de winst van de aannemer die u huis gebouwd heeft?
– Elke klant kan bij elke adviseur toch gewoon vragen om de hoogte van de provisie?

Oftewel, zorg als overheid dat de mensen in het land zich meer bewust worden van financiele zaken. Dat is veel boeiender dan de financiele bijsluiter uit te breiden met een tekst over provisies. En dus nog meer getallen die nog minder gelezen worden.

Er is zelfs een gerucht om deze openheid bij veel meer bedrijven in te voeren. Verzekeraars, banken, aannemers, en misschien zelfs wel bij slagers en bakkers.

De berekening voor een halfje wit heb ik alvast voor u gemaakt. Grondstoffen 12 ct, personeelskosten 31ct, afschrijving machines 4 ct, huur pand 11 ct, reclame 3 ct, inkomen bakker 14 ct, winst 13 ct. Totaal Halfje wit 78 eurocent.
De kassabon gaat dan een bakker-bijsluiter heten.