Bedrijfsaansprakelijkheid altijd 9 cruciale uitsluitingen

Aansprakelijkheidsverzekering Bedrijven

Een bedrijfsaansprakelijkheid verzekering wordt in de volksmond ook wel aansprakelijkheidsverzekering bedrijven genoemd. Hieronder een uitgebreide uitleg over deze verzekering met veel tips en premie. Maar eerst een overzicht wat er NIET verzekerd is.

Uitsluitingen bedrijfsaansprakelijkheid verzekering

Elke verzekeraar hanteert zijn eigen voorwaarden. Maar de meest gangbare en meest voorkomende uitsluitingen zijn:

  1. BedrijfsaansprakelijkheidOpzet
  2. Milieuschade
  3. Schade door/met motorrijtuigen en/of luchtvaartuigen
  4. Schade aan geleverde zaken
  5. Overtreding van voorschriften
  6. Schade aan geleverde zaken (dit is het zogenaamde ondernemersrisico)
  7. Molest, atoomkernreactie en brand
  8. Zaken onder opzicht
  9. Zuivere vermogensschade

Wat is er wel verzekerd?

  1. De bedrijfsaansprakelijkheid verzekering AVB dekt schade die aan personen of zaken is toegebracht, mits dit binnen de verzekerde hoedanigheid van het bedrijf gebeurt, en mits het bedrijf daarvoor aansprakelijk is. Dat kan schade zijn die door een in het bedrijf werkzame persoon aan derden wordt toegebracht, maar ook schade die werknemers elkaar onderling toebrengen (materiële schade en letselschade) en schade van werknemers opgelopen tijdens het werk. De bedrijfsaansprakelijkheid verzekering wordt ook vaak bedrijfsaansprakelijkheid genoemd.
  2. De bedrijfsaansprakelijkheid verzekering AVB biedt ook dekking voor de aansprakelijkheid voor schade door het plotseling vrijkomen van milieugevaarlijke stoffen. Deze milieuschade dekking geldt niet voor schade op de verzekerde locatie zelf (het bedrijfsterrein).
  3. Aansprakelijkheid van huiseigenaren kan apart worden verzekerd.

Verzekerden Bedrijfsaansprakelijkheid

Verzekerd zijn de onderneming, de ondernemer, diens ondergeschikten/werknemers, meewerkende familieleden alsmede de aansprakelijkheid van de werkgever ten opzichte van zijn werknemers. Het komt regelmatig voor dat bestuurders en commissarissen ook staan genoemd op het polisblad. Regelmatig hebben personeelsverenigingen en pensioenfondsen een aparte rechtspersoonlijkheid echter zij zijn wel mee te verzekeren op uw bedrijfsaansprakelijkheid verzekering.

Premie en omschrijving

De premie is afhankelijk van het soort en de omvang van het bedrijf. De premie wordt berekend over de omzet en/of het WW-jaarloon (vóór franchise), waarbij aan het einde van het verzekeringsjaar een naverrekening plaatsvindt aan de hand van de door de verzekeringnemer te verstrekken opgave. Een goede omschrijving van de verzekerde hoedanigheid en de verzekerde producten c.q. dienstverlening is van essentieel belang. Verzekeraars bieden geen activiteiten anders dan die omschreven zijn in de hoedanigheid. Noem dus bij het aangaan van een verzekering ook al uw nevenactiviteiten. Ze kunnen de premie verhoging maar vaak ook positief beïnvloeden.

Premie factoren Bedrijfsaansprakelijkheid

Elk bedrijf of organisatie heeft een bedrijfsaansprakelijkheid verzekering nodig. Welke premie u gaat betalen is van een aantal factoren afhankelijk. De belangrijkste factoren zijn:

  1.    Gevarenklasse
  2.    Hoogte van de verzekerde bedragen
  3.    Export (naar welke landen en in welke mate)
  4.    Hoogte van het eigen risico

Eigen risico

De bedrijfsaansprakelijkheid verzekering kent een verplicht eigen risico. Een hoger eigen risico leidt tot premiekorting. Bij een schade zal de uitkering dus worden verminderd met dit eigen risicobedrag. Vaak wordt er een basis eigen risico bedrag van € 250,- gehanteerd. Dit kan per verzekeraar en product sterk verschillen.

Verschil met beroepsaansprakelijkheid

Bij bedrijfsaansprakelijkheid verzekering wordt verzekerd zaak- en letselschade. Bij beroepsaansprakelijkheid is alleen sprake van een risico op vermogensschade.

  1. Aansprakelijkheid voor door de opdrachtgever (en meestal ook andere derden) geleden schade, veroorzaakt door nalatigheden, vergissingen, verzuimen, onachtzaamheden en dergelijke van een verzekerde.
  2. De kosten die moeten worden gemaakt wanneer de aansprakelijkheid gerechtelijk moet worden betwist. Zoals verweerkosten, kosten in verband met een tuchtrechtprocedure en/of civielrechtelijke procedure.

De verzekering wordt toegesneden op de beroepsactiviteiten van de verzekerde. De acceptatieprocedure is zeer zorgvuldig. Daarom is het vragenformulier gedetailleerd en is het van belang dat dit zo volledig mogelijk wordt ingevuld.

Audio bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Audio beroepsaansprakelijkheid

Wat is niet verzekerd?

  1. Geleidelijk ontstane milieuschade, zoals het jarenlang lekken van tanks of containers, is niet gedekt. Hiervoor moet een milieuaansprakelijkheidsverzekering worden gesloten.
  2. Schade zonder dat er sprake is van schade aan personen of zaken, is niet gedekt.
  3. schade aan goederen die het bedrijf onder zich heeft (gebruikt, vervoert, bewaart, leent, huurt, bewerkt)
  4. schade door motorrijtuigen of luchtvaartuigen

Bijzonderheden 

De verzekeraar hanteert het `claims made’-principe. Alle (gedekte) aanspraken, gemeld binnen de geldigheidsduur van de verzekeringsovereenkomst, vallen binnen de polisdekking. De polis biedt standaard dekking binnen de EU. Als verzekerde ook daarbuiten werkzaam is, kan de polis in de meeste gevallen worden uitgebreid.

Dekking en voorwaarden

Sommige polissen bepalen niet dat de schade moet zijn ontstaan maar moet zijn veroorzaakt, of moet zijn ontstaan en veroorzaakt, binnen de verzekeringsduur. Voor u als (aspirant-)verzekerde is dit van belang omdat het mogelijk is dat u bij het (over-/af-)sluiten van een bedrijfsaansprakelijkheid verzekering met een dekkingsgat kan komen te zitten; en dit is niet wenselijk. Men spreekt ook wel van het inlooprisico en het uitlooprisico.

Inlooprisico of voorrisico

Met een inloop risico op Bedrijfsaansprakelijkheid worden schades verzekerd waarvan de oorzaak ligt vóór de ingangsdatum van de verzekering, maar die worden ontdekt tijdens de looptijd ervan zijn in beginsel niet gedekt. Toch kan dit zogenaamde inlooprisico soms voor een bepaalde periode worden meeverzekerd. Veel informatie op onze inlooprisico pagina.

Opzicht clausule – zaken van een ander kapot maken

Een verzekering voor bedrijfsaansprakelijkheid kent meestal een opzichtclausule (informatiepagina). Dat betekent dat sommige schades niet vergoed worden als er sprake is van opzicht.

Die moet apart worden meeverzekerd. Hier gaat het om schade aan zaken van anderen die u ter behandeling of ter bewerking heeft en kapot gaan. Meestal zien we dat dus vooral bij bouwbedrijven. maar ook timmerlieden, schilders, onderhoud- en schoonmaakbedrijven, reparatiebedrijven enzovoorts) Ook al bent u aansprakelijk, de schade wordt dan niet vergoed. Zo’n schade aan spullen van een ander wordt dan niet vergoed omdat de opzichtclausule standaard aanwezig is op de verzekering. Tenzij u er aan gedacht heeft dat extra mee te verzekeren.

Werkgeversaansprakelijkheid en bedrijfsaansprakelijkheid

Een werkgever kan te maken krijgen met aanzienlijke kosten wanneer een werknemer een ongeval krijgt tijdens de uitvoering van zijn werkzaamheden en u aansprakelijk wordt gesteld..

Best saai en voorspelbaar maar het wordt interessant met voorbeelden werkgeversaansprakelijkheid. niet echt plezierig voor werkgevers want de werknemers blijken sterk beschermd te worden. Die werkgeversaansprakelijkheid geldt natuurlijk ook voor ZZP-ers die onder uw naam voor u werken. 7 interessante voorbeelden van werkgeversaansprakelijkheid

Schadebegrip Bedrijfsaansprakelijkheid

Gedekt is de schade die zijn toegebracht aan personen of zaken en de eventuele gevolgschade die daaruit voortvloeit. Zuivere vermogensschade is niet verzekerd. Schade aan de goederen van verzekeringnemer zelf zijn ook niet verzekerd. Schade aan goederen van andere verzekerden (denk bijvoorbeeld aan uw personeel) zijn wel verzekerd.

Schadevergoeding bedrijfsaansprakelijkheid verzekering

Indien u aansprakelijk wordt gesteld door een derde zal de verzekeraar de zaak voor u behandelen en verder onderzoek doen naar de oorzaak van de schade.  Indien de verzekeraar namens u aansprakelijkheid erkent wordt het schade bedrag, eventueel onder aftrek van het eigen risico, rechtstreeks aan de benadeelde derde uitgekeerd. Ook al heeft u vorderingen

Regres Bedrijfsaansprakelijkheid

Brandverzekeraars mogen de schade verhalen op een eventuele aansprakelijke derde (dit kunt ú zijn). Hierbij kunt u denken aan ontploffing-, schroei-, zeng, smelt-, rook/roet-, water- en olieschade.  Verzekeraars hebben overigens onderling afgesproken dan brandschaden niet worden verhaald op particulieren omdat deze minder draagkrachtig zijn.

Premies en offertes online

Beroepsaansprakelijkheid alle premies online Bedrijfsaansprakelijkheid – premie op maat Bestuurdersaansprakelijk premie berekenen BV Bestuurdersaansprakelijk stichting/vereniging Vrijwilligers aansprakelijkheid en ongevallen Vervoerdersaansprakelijkheid premie online Adviseurswijziging bestaande verzekering Overzicht alle bedrijven verzekeringen

Video

https://youtu.be/QbWpz8j6U7w