De overgang naar een nieuw pensioen stelsel wordt een historische verandering in hoe de pensioenvoorzieningen worden beheerd en ervaren. Dit zal onder de noemer Wet Toekomst Pensioenen (Wtp) gaan gebeuren. Dit verhaal begint al een geruime tijd voordat de wet in werking gaat, waarbij er veel voorbereiding, overleg en wetgeving nodig was om het volledig uit te rollen in Nederland.
De voorbereiding en ontwikkeling van de overgang nieuw pensioen stelsel
Rond de start van 2010 groeide bij de overheid de zorgen over de houdbaarheid van het huidige Nederlandse pensioen stelsel. We kwamen net uit een vervelende economische crisis en de stijgende levensverwachting zorgden voor onzekerheid over het pensioensysteem en dat het in zijn huidige vorm echt niet langer toekomstbestendig was. Er moest wat veranderen! Dat voelde iedereen. De eerste schetsen werden gemaakt om te zorgen dat alle volgende generaties ook op een redelijk pensioen konden rekenen.
Ergens rond het jaar 2019 kwamen sociale partners, vakbonden, werkgeversorganisaties en de overheid eindelijk tot een nieuw pensioen stelsel akkoord voor de overgang. Dit akkoord legde de basis voor de nieuwe Wet toekomst pensioenen en markeerde het begin van een lange weg naar hervorming.
Tarieven pensioenadvies 2024
WTP pensioen opdrachtLees alles over WTP pensioen inclusief alle formulieren en grafieken op deze complete WTP Pensioenpagina of hier. Tarieven uiterlijk geldig t/m 31 december 2024.
Het proces rond de wetgeving
Het jaar 2020 was het keerpunt in In juni presenteerde het kabinet de hoofdlijnen van de nieuwe pensioenwetgeving. Deze voorstellen waren voortgebracht om de overgang naar een nieuw pensioen stelsel een stuk eerlijker te maken voor de nieuwe generatie.
Rond maart 2022 werd het voorstel voor de overgang van het nieuwe pensioen stelsel dan echt officieel ingediend bij de Tweede Kamer. Na veel debatten, aanpassingen en onderhandelingen stemde de Tweede Kamer in december van dat jaar in met het wetsvoorstel. De Eerste Kamer volgde in januari 2023, en daarmee werd de Wet toekomst pensioenen een feit.
Implementatie en Transitieperiode
Met de wet nu officieel van kracht, begon in 2023 de complexe en uitdagende taak van implementatie. Pensioenfondsen en werkgevers startten de voorbereidingen om over te schakelen naar het nieuwe stelsel. Deze periode kenmerkte zich door intensieve communicatie met de pensioendeelnemers, waarbij het belang van transparantie en duidelijkheid niet genoeg kon worden benadrukt.
Het jaar 2024 was cruciaal. In dit jaar begonnen veel pensioenfondsen daadwerkelijk met de overgang van bestaande pensioenrechten naar een nieuw pensioen stelsel. Dit was geen eenvoudige taak. Het vereiste uitgebreide technische aanpassingen en voortdurende uitleg aan de deelnemers om ervoor te zorgen dat iedereen begreep wat de veranderingen inhielden voor hun persoonlijke pensioenopbouw.
Het Verhaal Tot Nu Toe
Tot 2024 hebben we een groot deel van de voorbereidingen en eerste stappen in de transitie gezien. De weg naar de overgang van het nieuw pensioen stelsel is lang en vol uitdagingen, maar ook vol hoop en ambitie. De nieuwe Wet toekomst pensioenen belooft een systeem dat beter aansluit bij de huidige economische realiteit en de veranderende arbeidsmarkt. Door te focussen op persoonlijke pensioenpotjes, transparantie en flexibiliteit, hoopt Nederland een pensioensysteem te creëren dat toekomstbestendig is en recht doet aan de behoeften van alle generaties.
Terwijl we midden in 2024 staan, kijken pensioenfondsen en deelnemers naar de toekomst met een mengeling van spanning en optimisme. Er is nog veel werk te doen, maar de fundering voor een vernieuwd en versterkt pensioen stelsel is gelegd. De reis gaat verder, met 2025 en de daaropvolgende jaren die zullen bepalen hoe succesvol deze historische transformatie zal zijn.
Het partnerpensioen in de overgang nieuw pensioen stelsel (Wtp)
In het nieuwe pensioen stelsel, de Wet toekomst pensioenen (WTP), zijn er enkele belangrijke aanpassingen doorgevoerd die het partnerpensioen verbeteren en verduidelijken. Een van de belangrijkste veranderingen is dat het partnerpensioen bij overlijden vóór de pensioendatum voortaan gebaseerd wordt op een percentage van het salaris, wat doorgaans hoger uitvalt dan in het oude stelsel. Dit biedt meer financiële zekerheid voor de achterblijvende partner.
Daarnaast blijft het partnerpensioen bij overlijden na de pensioendatum een vast bedrag, wat voor consistentie en duidelijkheid zorgt. Deze veranderingen zorgen ervoor dat partners van pensioendeelnemers beter beschermd zijn.
Definitie van partner binnen nieuw pensioen stelsel
De overgang naar een nieuw pensioen stelsel introduceert ook een uniforme regeling voor het partnerpensioen, waardoor de regels voor iedereen gelijk zijn. Dit maakt het systeem makkelijker en duidelijker voor iedereen. Wie is je partner?
- Een gehuwde partner of een partner waarmee de deelnemer een geregistreerd partnerschap heeft.
- Een ongehuwde partner met wie de deelnemer een notarieel samenlevingscontract heeft afgesloten, waarin staat dat zij samenwonen en voor elkaar zorgen.
Deze eisen voor registratie worden nu een stuk duidelijker en gestandaardiseerd.
Er komt ook meer flexibiliteit in de opbouw van het pensioen. Deelnemers krijgen de mogelijkheid om ouderdomspensioen uit te ruilen voor partnerpensioen en andersom, waardoor ze hun pensioen kunnen afstemmen op hun persoonlijke situatie.
Voor actieve deelnemers binnen het nieuw pensioen stelsel wordt het partnerpensioen in de opbouwfase op risicobasis verzekerd. Dit betekent dat het partnerpensioen vervalt als de deelnemer uit dienst gaat, tenzij er een nabestaandenpensioen uit eerdere opbouw is.
Bij een verandering van werkgever blijft het opgebouwde partnerpensioen beschermd, zodat de rechten van de partner behouden blijven bij waardeoverdracht.
Het pensioenbeheer bij overgang nieuw pensioen stelsel
Het beheren van bedrijfspensioenen gaat om een paar belangrijke activiteiten. We beginnen altijd met het begeleiden van de werknemers die in en uit dienst treden. Je kunt je voorstellen dat je als werkgevens niet de hele tijd bezig wilt zijn met pensioenzaken van starters of verstrekkers. Een goede afhandeling is daarentegen wel handig vanwege de risico’s bij het niet naleven van de eisen, zoals tijdige aanmelding.
Bij een gesplitste pensioenregeling of eerbiedigende werking van de Wet Toekomst Pensioenen (WTP) ontstaan snel meerdere groepen die apart geadministreerd moeten worden. De WTP benadrukt de noodzaak om het pensioenbeheer professioneel aan te pakken. Regelingen zoals het GeneratiePact, nul-urencontracten en de 30% ruling vereisen extra aandacht.
Werknemers en de eigen bijdrage
Als werknemers een eigen bijdrage hebben, moet deze wel goed administratief verwerkt worden. Bijstorten of bijsparen is een populaire manier voor werknemers om hun pensioenpotje aan te vullen, maar de rekening, dan wel niet kostbare tijd, komt in de meeste gevallen bij de werkgever terecht. Zonder nauwkeurig toezicht kan dit werkgevers veel geld kosten.
Administratieve begeleiding en controle bij deze overdrachten zijn belangrijk voor een gezond systeem. Sommige medewerkers willen precies weten wat de voor- en nadelen zijn en hebben altijd wel kleine vragen waar ze anders eerst bij de werkgever komen aankloppen. Hoewel dit hun goed recht is, ontbreekt binnen de meeste bedrijven vaak de praktische kennis om dit efficiënt af te handelen. Pensioenuitvoerders geven doorgaans slechts gekleurde informatie, ook bij het nieuw pensioen stelsel.
Aanpassing van pensioenregelingen aan salariswijzigingen lijkt eenvoudig, maar onze ervaring leert dat op elke tien werknemers er wel één geval is dat technische aandacht nodig heeft. Persoonlijke wijzigingen op individueel niveau, zoals adreswijzigingen, andere partners, kinderen, waardeoverdrachten en arbeidsongeschiktheid, vereisen ook zorgvuldige begeleiding en uitleg.
De juridische gevolgen van wetswijzigingen zijn de afgelopen tien jaar bijna maandelijks veranderd, met soms grote gevolgen voor bedrijven. De komende wijziging van de pensioenrichtleeftijd naar 68 jaar is daar bijvoorbeeld weer een voorbeeld van.
Financiële kostenbeheersing van pensioencontracten is belangrijk zodra een pensioenuitvoerder is gekozen. Briefjes van verzekeraars met verzoeken om te tekenen en bijgevoegde administratieve facturen komen veel te vaak voor.
Verzekeringsgevolgen van productwijzigingen zijn ook belangrijk. Komen de nieuwe producteigenschappen van een collectieve pensioenregeling nog wel overeen met de oorspronkelijke toezeggingen? Zonder controle ligt de verantwoordelijkheid voor goed pensioenbeheer bij de werkgever.
Pensioencommunicatie
De communicatie richting stakeholders bij het nieuw pensioen stelsel is wettelijk vastgelegd onder de WTP. Wie informeert ze met welke informatie en wanneer? Dit betreft de belastingdienst, pensioenuitvoerder, deelnemers, accountant, aandeelhouders en salarisadministrateur.
Het coördineren van de pensioengevolgen bij pensionering, arbeidsongeschiktheid en overlijden van een werknemer vereist directe technische actie en zorgvuldige begeleiding. Informatie verstrekken aan en vergaderingen voorbereiden met de Ondernemingsraad (OR) of personeelsvertegenwoordiging (PVT) is ook essentieel. Een goed voorbereide werkgever kan pensioenregelingen probleemloos beheren met onze ondersteuning.
Het vastleggen van pensioenteksten in personeelsgidsen en arbeidsvoorwaarden kan verrassingen voorkomen. De beoogde pensioenregeling moet consistent zijn met de toezegging in de arbeidsovereenkomst, het personeelshandboek en de Pensioen 1-2-3 informatie voor de werknemer.
Administratieve logistiek rondom polissen, pensioenovereenkomsten en uitvoeringsovereenkomsten vereist heldere logistiek, archivering en verslaglegging. Controle van premiestelling, afrekeningen en afwikkeling van eigen bijdragen van werknemers biedt beter inzicht in kosten en afdracht.
Het verwerken en controleren van aanvullende dekkingen zoals WGA-hiaat/excedent, ANW-hiaat en premievrijstelling bij arbeidsongeschiktheid is belangrijk. Pensioen is vaak onderdeel van een breed pakket aan arbeidsvoorwaarden, en deze moeten administratief goed verwerkt worden.
Tot slot, kostenbesparing op accountants, invoer van ergernis bij de verzekeraar, beantwoorden van werknemersvragen, uitzoekwerk en lang wachten bij de pensioenverzekeraar zijn allemaal te vermijden met professioneel pensioenbeheer.
Tarieven pensioenadvies 2024
WTP pensioen opdrachtLees alles over WTP pensioen inclusief alle formulieren en grafieken op deze complete WTP Pensioenpagina of hier. Tarieven uiterlijk geldig t/m 31 december 2024.