Een natte polis

Je kunt op verschillende manieren met waterschade te maken krijgen. Zo kan de woning schade ondervinden door neerslag, het waterbed kan plotseling stuk gaan of het glas van het aquarium breekt, waardoor er weinig van de houten vloer overblijft.

Er bestaan verschillende soorten inboedel- en woonhuisverzekeringen. Er zijn een standaarddekking en (zeer) uitgebreide varianten.

  1. Welke waterschade is eigenlijk wel en niet verzekerd?
  2. Wat bedoelt de verzekeraar met onvoorzien-vereiste?
  3. Kan ik overstromingsschade vergoed krijgen?

De meeste verzekeringen dekken:

  • schade door regenwater dat via het dak het huis is binnengekomen;
  • waterschade door een gesprongen leiding;
  • waterschade door een gebroken aquarium, een defect waterbed, etc.

Meer uitgebreide verzekeringen bieden vaak nog extra dekking tegen schade door neerslag dat via de begane grond is binnengestroomd, bijvoorbeeld als gevolg van verstopping van rioolputten of -buizen.

Sommige woonhuisverzekeringen dekken daarnaast nog:

  • de kosten voor het opsporen van een breuk in de leiding;
  • de kosten om leidingen te herstellen in geval van vorstschade.

Welke verzekering dekt waterschade?

Om je tegen waterschade te verzekeren, moet je een inboedel- en/of woonhuisverzekering afsluiten. Een verzekering van je huis wordt ook opstalverzekering genoemd. De inboedel en opstalverzekering samen wordt vaak onder de noemer woonhuisverzekering aangeboden. Met deze woonhuisverzekering ben je verzekerd tegen schade aan je huis, die is ontstaan door bijvoorbeeld brand, inbraak, storm, blikseminslag of waterschade.

Heb je een huurwoning, dan volstaat meestal een inboedelverzekering, omdat de huiseigenaar voor de opstalverzekering zorgt. Bij een eigen woning is de woonhuisverzekering een goede optie.
Welke schaden precies zijn gedekt, verschilt per verzekeraar. Vergelijk daarom de verzekeringen van verschillende maatschappijen en lees de voorwaarden goed door, voordat je een verzekering sluit.

Om een woonhuisverzekering af te kunnen sluiten moet de verzekerde som bepaald worden van het huis en de inboedel. Bij het huis gaat het erom te bepalen wat het kost om het huis opnieuw te bouwen in het geval dat het in zijn geheel wordt verwoest door bijvoorbeeld een brand of een storm. Het totaal van deze kosten wordt de herbouwwaarde genoemd. Deze kan door een taxateur worden vastgesteld maar veelal mag je dit ook zelf doen. Om je hierbij te helpen mag je vaak gebruik maken van een herbouwwaardemeter die door de verzekeraar of tussenpersoon wordt verstrekt. Met dit hulpmiddel kun je, al dan niet in overleg met je tussenpersoon of verzekeraar, eenvoudig de herbouwwaarde van je huis bepalen.

Sluit je voor de eerste keer een inboedelverzekering af dan moet de waarde van de inboedel worden vastgesteld. Bij je inboedel denk je gauw alleen aan de grote zaken, zoals meubels en computers. Maar vergeet hierbij de waarde van bijvoorbeeld een keukeninventaris of je kleren niet. Ook hier kan je gebruik maken van een hulpmiddel dat de verzekeraar of tussenpersoon je kan leveren. Het betreft de inboedelwaardemeter.

Naast dat beide waardemeters handig zijn bij het bepalen van de waarde is een tweede voordeel dat in de meeste gevallen het gebruik van de waardemeters je de garantie biedt tegen onderverzekering. Onderverzekerd zijn heeft een nadelige invloed op de schade-uitkering, ook wanneer de schade lager is dan de verzekerde som. Het is van belang er op te letten onderverzekering te voorkomen.

Onvoorzien-vereiste
Wat bedoelt de verzekeraar met onvoorzien-vereiste?

Met onvoorzien-vereiste bedoelt de verzekeraar dat hij de op de polis gedekte schade uitkeert wanneer sprake is van een onvoorziene omstandigheid. Stel dat de dakgoot van je huis vol met bladeren zit, waardoor het regenwater je huis binnenstroomt, dan is er geen sprake van een onvoorziene omstandigheid. Datzelfde geldt wanneer je de ramen open laat staan tijdens zware neerslag. Het is dan te voorzien dat er water naar binnen zal lopen. Ook slecht onderhoud is een reden voor een verzekeraar om de schade niet te vergoeden.

Overstromingsschade
Kan ik overstromingsschade vergoed krijgen?

Bij schade door overstroming moet je denken aan schade die ontstaat door een dijkbreuk, zoals de overstroming in 1953, of het overstromen van de Maas in 1993 en 2003. Schade door overstroming is anders dan schade door neerslag, het knappen van een waterleiding of door storm niet gedekt met een inboedel of woonhuisverzekering. Er bestaat hier op dit moment ook geen aparte verzekering voor. De verzekeraars zijn momenteel samen met de overheid bezig om een oplossing hiervoor te realiseren.
(Bron Verbond van Verzekeraars)