Mijn werkneemster is zwanger. Help!

Wat zijn de verplichting als werkgever?
Vraag uw werknemer om een verklaring van de arts of verloskundige met de vermoedelijke bevallingsdatum. Deze datum geldt als richtlijn voor de vaststelling van de ingangsdatum van het zwangerschapsverlof. U hebt deze verklaring nodig voor het aanvragen van de zwangerschaps- en bevallingsverlofuitkering bij het UWV. Deze uitkering dient u uiterlijk twee weken voor ingang van het verlof bij het UWV aan te vragen.

Een werknemer is wettelijk verplicht uiterlijk drie maanden voor de uitgerekende datum van de bevalling bij haar werkgever te melden dat ze zwanger is. U bent verplicht om binnen twee weken nadat de werknemer de zwangerschap heeft gemeld, haar voor te lichten over de risico’s die zij loopt tijdens haar werk.

Verlofperiode
Vraag uw werknemer om uiterlijk drie maanden voordat zij met verlof gaat dit bij u te melden, zeker wanneer u vervanging wilt regelen. Het zwangerschaps- en bevallingsverlof duurt in totaal zestien weken. De ingangsdatum van het verlof bepaalt de werknemer zelf, maar moet liggen tussen zes en vier weken voor de vermoedelijke bevallingsdatum. Wanneer de werknemer deels of volledig ziek is gemeld ten gevolge van de zwangerschap, dan zal het verlof standaard zes weken voor de vermoedelijke bevallingsdatum ingaan. Een zwangere werknemer bouwt tijdens haar verlof gewoon vakantiedagen op. Wijs haar er op dat ze uiterlijk de tweede dag na de bevalling aan u moet melden dat zij is bevallen.

Afspraken over contractgrootte na verlof
Bespreek al in een vroeg stadium hoe werk en zorg kunnen worden gecombineerd en wat dit betekent voor het werk na het verlof. Om de betrokkenheid bij het werk en de collega’s optimaal te houden, is het aan te bevelen om zo snel mogelijk afspraken te maken over de werktijden en werkdagen na het zwangerschaps- en bevallingsverlof. Het is ook verstandig om tijdig afspraken te maken over eventuele borstvoeding.

Ziekte ten gevolge van zwangerschap
Zowel voorafgaand aan de verlofperiode als daarna kan uw werkneemster fysieke of psychische klachten krijgen, waardoor ze ziek gemeld moet worden. De bedrijfsarts zal dan vaststellen of de klachten al dan niet zwangerschapsgerelateerd zijn. Als dit wel het geval is, wordt de loondoorbetaling door het UWV overgenomen. Mocht de bedrijfsarts oordelen dat de klachten niet zwangerschaps-gerelateerd zijn, dan gelden de gebruikelijke stappen voor re-integratie. Als werkgever of werknemer het niet eens is met het oordeel van de bedrijfsarts kunnen ze een deskundigen oordeel aanvragen bij het UWV. De verzekeringsarts zal dan toetsen of de klachten wel of niet zwangerschapsgerelateerd zijn. (Bron Wetenwaarjeaantoebent)