Blad Goud

Door de vele reorganisaties en overnames in het bedrijfsleven heeft een groeiende groep mensen te maken met de gouden handdruk.

  1. Gouden handdrukBij uitbetaling ineens wordt de gouden handdruk bij het jaarinkomen opgeteld en ineens belast met inkomstenbelasting tegen het progressieve tarief. Over het bedrag dat u vervolgens netto overhoudt, is deze mogelijk 1,2% vermogensrendementsheffing verschuldigd, afhankelijk van de hoogte van het  vermogen.
  2. Zo kan het wel een goed idee zijn om het geld te beleggen in een Stamrecht BV.Over de voordelen en nadelen wordt binnenkort eee stuk geschreven.
  3. Hier gaan we iets vertellen over het storten van een GoudenHandruk in een verzekering. Door de gouden handdruk niet in één keer te laten uitkeren, maar in een levensverzekering te storten, kan dit een belastingvoordeel opleveren. U kunt het bruto bedrag van de gouden handdruk namelijk belastingvrij storten in een levensverzekering, waarna vervolgens de periodieke uitkeringen worden belast voor de inkomstenbelasting.

Maar pas op, er is altijd nog zoiets als een RVU toets.

RVU-toets

Vanaf 1 januari 2006 dient een ontslagvergoeding zowel kwantitatief als kwalitatief te worden getoetst om te voorkomen dat de werkgever (inhoudingsplichtige) over de ontslagvergoeding nogmaals belasting moet betalen. Op basis van deze toetsen wordt bepaald of er al dan niet sprake is van een regeling voor vervroegde uittreding (RVU). Deze toets kan enige tijd in beslag nemen. Als u een gouden handdruk bij sommige verzekeraars onderbrengt wordt er geen RVU toetsing vooraf gedaan, zodat de uitkeringen zo snel mogelijk kunnen worden gestart.

Direct ingaande lijfrente

Als u meteen behoefte heeft aan een aanvulling op het inkomen, kan de gouden handdruk worden gestort in een direct ingaande lijfrenteverzekering. U ontvangt dan gegarandeerd periodiek een vaste uitkering (bij voorbeeld per maand, kwartaal of per (half) jaar). Hoe lang u deze uitkering ontvangt, hangt onder andere af van het totaalbedrag van de gouden handdruk en van het bedrag dat u  periodiek wil ontvangen.

Uitgestelde lijfrenteverzekering

Als u nu geen aanvulling op uw inkomen nodig heeft, kan hij een uitgestelde lijfrenteverzekering afsluiten. Er zijn twee mogelijkheden:

1. U laat het bedrag van de gouden handdruk in een kapitaalverzekering storten. Zo kan het bedrag aangroeien tot het moment dat u het wil omzetten in een direct ingaande lijfrenteverzekering, waarbij u periodiek een uitkering ontvangt (per maand, kwartaal of (half) jaar). Hoe lang u deze uitkering ontvangt, hangt onder andere af van uw wensen over de hoogte van de uitkering en het opgebouwde vermogen.

2. Met de uitgestelde zuivere lijfrente kan ut de gouden handdruk gedurende een vooraf vastgestelde periode laten aangroeien. Bij aanvang van de verzekering wordt de duur en hoogte van de periodieke uitkeringen vastgesteld, evenals het moment waarop de uitkeringen zullen ingaan.

Er zijn twee mogelijkheden voor het storten van een gouden handdruk in een kapitaal verzekering:

Euroverzekering

Voor wie geen risico wil nemen, maar wel kans wil maken op extra rendement. Met deze variant groeit de gouden handdruk tot een vastgesteld gegarandeerd bedrag op een afgesproken einddatum, met als uiterste datum de datum waarop u 65 jaar wordt.

Beleggingsverzekering

Voor wie kans wil maken op een hoog rendement en bereid is om mogelijk tegenvallende resultaten te accepteren. Met de beleggingsverzekering belegt u de gouden handdruk in een of meer fondsen tot een afgesproken einddatum, met als uiterste datum de datum waarop u 65 jaar wordt.

Met de beleggingsvariant accepteert u dat het eindkapitaal niet gegarandeerd is. U maakt kans op een hoger rendement, maar loopt ook het risico op verlies. De fondskeuze bepaalt het daadwerkelijke risico.

Overlijden

In het algemeen geldt dat bij overlijden van de (ex)werknemer de gouden handdruk mag worden gebruikt voor periodieke uitkeringen die na overlijden van de (ex)werknemer toekomen aan de volgende kring van begunstigden:

  • De (ex-) echtgenoot;
  • Diegene met wie u een duurzame gemeenschappelijke huishouding voert of heeft gevoerd met wie geen bloed- of aanverwantschap in de rechte lijn bestaat (dus niet met de ouders en de kinderen of kleinkinderen);
  • De kinderen die de leeftijd van 30 jaar (gerekend op het moment van overlijden van verzekerde) nog niet hebben bereikt.

Bij een direct ingaande lijfrenteverzekering of een uitgestelde zuivere lijfrenteverzekering kan u ervoor kiezen om een contraverzekering af te sluiten.

Belangrijke punten bij overlijden:

  • De koopsom van de contraverzekering is niet aftrekbaar voor de inkomstenbelasting, maar de uitkering is vrij van inkomstenbelasting;
  • De koopsom van de contraverzekering kan men niet financieren uit de gouden handdruk uitkering;
  • De uitkering is vrij van successierecht, mits de begunstigden van de uitkering de koopsom betalen;
  • U kan zelf bepalen wie na zijn overlijden begunstigde is van deze contraverzekering, dit hoeven niet per se de wettelijke erfgenamen te zijn.

Knipconstructie

Een combinatie van een direct ingaande lijfrente en een kapitaalverzekering is mogelijk: de knipconstructie. Zo kan u een deel van zijn gouden handdruk direct laten uitkeren en het andere deel bewaren voor een later moment, maar uiterlijk op de dag dat u 65 jaar wordt.

Hoog/laag- of laag/hoogconstructie

Ook lijfrenten met een wisselend uitkeringsverloop zijn mogelijk.

Sommige mensen hebben behoefte aan een hogere uitkering in het begin en een lagere uitkering op een later tijdstip, bijvoorbeeld omdat zij dan ouderdomspensioen zullen ontvangen. Voor deze is een hoog/laag constructie mogelijk, waarbij de lijfrente-uitkeringen de eerste jaren hoger zijn dan de latere uitkeringen. Het moet dan wel om een periodieke uitkering gaan. U kan dus geen geld opnemen al naar gelang uw inkomens behoefte. Bij het samenstellen van een hoog/laag- of laag/hoog constructie van lijfrente-uitkeringen moet u rekening houden met een zekere gelijkmatigheid in de lijfrente-uitkering.

Stijgende periodieke uitkeringen

Inflatie zorgt ervoor dat de waarde van geld verandert in de tijd. Indien u de periodieke uitkeringen (gedeeltelijk) wil compenseren voor dit inflatierisico is het mogelijk om een direct ingaande lijfrente te sluiten met stijgende uitkeringen; de zogenaamde direct ingaande lijfrente met samengesteld stijgende uitkeringen. Maar de uitkering begint dan uiteraard wel lager bij aanvang.