inducementsnorm

Intermediairs zullen vanaf 1 januari 2009 consumenten (vóórafgaand aan de totstandkoming van de verzekering) moeten informeren over de beloning die hij ontvangt. Wij denken dat het een gezonde verplichting is waar iedereen snel aan gewend zal zijn.

Minder bekend is echter de inducement. (vertaling: “Something that helps bring about an action or a desired result

Simpel gezegd: De provisie moet in redelijke verhouding staan tot de werkzaamheden die verricht moeten worden voor het afsluiten van een polis.

Moeilijk gezegd: (door het AFM): De nieuwe wettelijke norm houdt in dat het verboden is als aanbieder, bemiddelaar of adviseur provisie te betalen of te ontvangen voor het bemiddelen of adviseren inzake een complex product of hypothecair krediet die niet noodzakelijk is voor het verlenen van de btreffende dienst of deze mogelijk maakt.

Dit gaat overigens alleen maar om de verkoop van “complexe” producten aan particulieren zoals hypotheken, spaarpolissen, bankspaarproducten en arbeidsongeschiktheidsverzekeringen.

Ook direct writers zoals Centraal Beheer, OHRA en FBTO zullen verplicht zijn een kostenverklaring af te geven. Elke consument kan hierdoor goed inschatten of de dienstverlening past bij de kosten die betaald worden. Meer informatie over provisietransparantie.