Welk loon krijgt u bij ziekte?

Een werknemer heeft bij ziekte in ieder geval recht op doorbetaling van 70% van zijn loon. Vaak komt het voor dat de werkgever en werknemer van mening verschillen over het begrip loon. Op Planet is er een interessante column over geschreven. Handig ook voor werkgevers om het juridisch goed vast te leggen in een arbeidscontract. Ook de verzuimverzekering verdient dan extra aandacht.Onder loon wordt verstaan de vergoeding die de werkgever aan de werknemer is verschuldigd voor de bedongen werkzaamheden. Maar de werknemer ontvangt ook betalingen van de werkgever die zijn gericht op vergoeding van de door de werknemer gemaakte kosten. De vraag is dan of de werknemer dan recht heeft op doorbetaling van deze vergoedingen indien hij ziek is. Een en ander geldt ook voor loon in natura, bijvoorbeeld een lease-auto of kortingen op producten van de werkgever, of loon dat afhankelijk is van de uitkomst van arbeid, zoals provisie.

Onkostenvergoeding

Een onkostenvergoeding wordt verstrekt voor de onkosten die de werknemer moet maken voor de uitoefening van zijn werkzaamheden. Als de werknemer ziek is, hoeft hij ook geen onkosten te maken. Hij kan dan ook geen aanspraak maken op betaling van deze onkosten tijdens ziekte.
Maar als de onkostenvergoeding hoger is dan de daadwerkelijke onkosten, dan heeft de werknemer wel recht op betaling van deze onkostenvergoeding omdat de onkostenvergoeding dan als loon kan worden beschouwd. In de meeste gevallen is hier sprake van.

Overwerkvergoeding
Indien de werknemer structureel overwerkt en hiervoor een vergoeding ontvangt, dan heeft hij recht op doorbetaling van een gemiddelde van zijn overwerkvergoeding tijdens ziekte.

Lease-auto
Als de werknemer gebruik maakt van een lease-auto die hij ook privé mag gebruiken, dan is er sprake van loon in natura en dan mag de werknemer in principe de lease-auto ook gebruiken tijdens ziekte. Het komt echter voor dat de werkgever schriftelijk heeft vastgelegd dat de werknemer de lease-auto moet inleveren als hij langdurig ziek is.
De werkgever zal dan wel een vergoeding moeten betalen aan de werknemer.

Provisie
De werknemer heeft bij ziekte recht op doorbetaling van zijn provisie. Indien de werkgever in het eerste jaar van zijn ziekte 70% van het loon betaalt dan geldt dit ook voor de provisie. (bron Planet)