Waardeloze waardeoverdrachten

Waardeoverdrachten van werknemers blijven de werkgevers irriteren. Het gaat daarbij hoofdzakelijk over waardeoverdrachten bij middelloon– en eindloonregelingen. Dat gemopper komt vooral doordat werkgevers telkens weer geconfronteerd kunnen worden met forse bijbetalingen.

Hoe werkt het in praktijk. Een werknemer verzoekt om waardeoverdracht. In 8 op de 10 gevallen (onderzoek AFM) verzoekt hij dit door het zetten van een kruisje op een aanvraagformulier. Want “het is zo handig als alle pensioenen bij elkaar zitten”. Soms is dat ronduit onverstandig want waardeoverdracht van pensioen kan erg nadelig uitvallen.

De werkgever zit vaak opgescheept met een forse rekening om te betalen. Dat komt omdat er wettelijk gerekend wordt met een rente van 4,5%. Verzekeraar komen niet verder dan een gegarandeerde 3%. Het verschil mag de werkgever bijbetalen zonder dat deze er invloed op heeft. De werknemer heeft immers een wettelijk recht van waardeoverdracht en de werkgever de wettelijke plicht de rekening, van soms tienduizenden euro’s te betalen.

  • Tip voor de werknemer; laat eerst het voordeel van waardeoverdracht uitrekenen.
  • Tip voor de werkgever; stap niet gedachteloos in een middelloonregeling en kom eens praten.