KEW voor gevorderden

Vandaag een beetje techniek over de Kapitaalverzekering Eigen Woning vrijstelling. Lekker afgekort naar KEW. Dit is de vrijstelling in Box 1 om een bedrag belastingvrij bij elkaar te sparen om de hypotheeklening later mee af te lossen.

Om in aanmerking te komen voor de KEW-vrijstelling moet worden voldaan aan het premie- en bandbreedtevereiste. Volgens de wet voldoen we aan deze vereisten als voor de KEW

  1. ten minste 15 dan wel 20 jaar, of,
  2. tot eerder overlijden,
  3. jaarlijks premies zijn voldaan en
  4. de hoogste premie niet meer heeft bedragen dan het tienvoudige van de laagste premie.

Vraag: Wat moet worden verstaan onder de begrippen ‘jaar‘ en ‘jaarlijks‘ en hoe wordt vastgesteld aan welk jaar de betaalde premie moet worden toegerekend? Maakt het hierbij uit of sprake is van een contractueel verschuldigde premie of van een extra storting?

Antwoord: Onder jaar wordt verzekeringsjaar verstaan.

De term jaarlijks houdt in dat onafgebroken gedurende 15 dan wel 20 verzekeringsjaren of tot eerder overlijden premie moet worden voldaan. Voor het toerekenen van de premie aan een verzekeringsjaar moeten we onderscheid maken tussen:

  1. – het betalen van premies die contractueel zijn overeengekomen voor de duur van de verzekering en die op de in de polis vastgestelde data vervallen; en
  2. – het vrijwillig betalen van extra premie, bijvoorbeeld ter verlaging van de contractueel verschuldigde premie of ter verhoging van het verzekerde kapitaal (als dat mogelijk is op grond van de polisvoorwaarden).

Contractuele premie

De contractueel verschuldigde premie is, zoals al aangegeven, in de polis vastgelegd. Het is daardoor duidelijk tot welk verzekeringsjaar de premie gerekend moet worden. Het feitelijke tijdstip van betalen is niet van belang. Het gaat erom dat de contractuele premies door de verzekeraar daadwerkelijk zijn geïnd. Is de contractueel verschuldigde premie na de gebruikelijke inningsmaatregelen van de verzekeraar nog niet voldaan, dan is fiscaal gezien de premie niet betaald.

Vrijwillige premie

Voor een vrijwillig betaalde premie is voor de toerekening juist het feitelijk tijdstip van betalen van belang. De betaalde premies worden toegerekend aan het verzekeringsjaar waarin is betaald. Daarnaast heeft de staatssecretaris de volgende goedkeuring gegeven: de verzekeringnemer die vrijwillig een extra premie betaalt binnen één maand vóór het begin van het verzekeringsjaar of binnen twee maanden na afloop van het verzekeringsjaar, heeft de keuze om de premie geheel of gedeeltelijk aan één van beide verzekeringsjaren toe te rekenen. (bron fja)