Zelfstandig worden met een medisch vuiltje

Sinds de afschaffing van de WAZ in 2004 is er voor zelfstandigen geen publieke arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) meer.

Zelfstandigen zijn aangewezen op een particuliere verzekeraar die om medische waarborgen vraagt. Wanneer een zelfstandig ondernemer niet wordt geaccepteerd is er nog de mogelijkheid van een Vangnet AOV die door het Verbond van Verzekeraars is ontwikkeld.

De Vangnet AOV is voor moeilijk verzekerbare en startende ondernemers.Het gaat dan om een zelfstandige die niet worden geaccepteerd op een normale AOV. Om in aanmerking te komen voor een Vangnet AOV mag een kandidaat-verzekerde maximaal 3 maanden als zelfstandige werkzaam zijn.

Per 1 november 2008 is deze Vangnet AOV sterk verbeterd.

  • Wachttijd één jaar.
  • Uitkering vanaf 35%.
  • Het verzekerde bedrag is 70% van het minimumloon (voor 2008 € 12.111,00)
  • Recht op uitkering bestaat tot de 65-jarige leeftijd.
  • Gangbare arbeid.
  • De jaarpremie is leeftijdsonafhankelijk en bedraagt exclusief vaste polisopslag:

De jaarpremies zijn als volgt:

Klasse 1 € 2.316,94
Klasse 2 € 2.606,55
Klasse 3 en 4 € 2.896,17
Vaste polisopslag € 75,00

Premievrijstelling bij arbeidsongeschiktheid vanaf het moment van uitkeren. Verzekerd bedrag en uitkering jaarlijks geïndexeerd met het stijgingspercentage van het wettelijk minimumloon

De verbeterde Vangnet AOV wordt per 1 november 2008 geïntroduceerd. Gedurende de 3 maanden daarna zal het Verbond van Verzekeraars met een campagne zelfstandigen wijzen op de risico’s van arbeidsongeschiktheid en de mogelijkheden van de vangnet AOV. Tijdens deze 3 maanden kunnen ook zelfstandigen die langer dan 3 maanden actief zijn in aanmerking komen voor de Vangnet AOV.

De Vangnet AOV is een noodoplossing. Dat spreekt voor zich. Wilt u weten wat een gewone AOV  voor u betekent? Neem dan even contact met ons op.