1700 complexe patatbakkers

Wij, de pensioenadviseurs van Nederland, praten bij pensioen altijd alleen maar over pensioen als er pensioen op de polis staat. Dat klinkt logisch maar toch heeft het enige uitleg nodig. Pensioen is een periodieke uitkering die voortkomt uit een arbeidsverhouding. Dus een hotel met een hotelmanager. Of een snackbar met een patatbakker in loondienst. In al die gevallen praten we over pensioen.

De echte liefhebber beschrijft pensioen liever als “uitgesteld loon“. Oftewel je krijgt iets minder loon nu maar dat geven we je pas als je met pensioen gaat. Dat is dus iets heel anders dan lijfrente of AOW.

De overheid vindt dat allemaal erg complex. En de meeste adviseurs vinden dat ook allemaal heel complex want het aantal pensioenadviseurs die zich pensioenadviseurs mogen noemen, zal heel snel verminderen tot 1700 stuks. Dat waren er nog niet zo lang geleden 7000.

Complex dus provisieverbod. Dat woord complex gaat nog vaak vallen want complex betekent een provisieverbod vanaf 1 januari 2013. Dus ook voor collectieve en individuele pensioenverzekeringen. Die 1700 pensioenadviseurs gaan dus in de toekomst voor hun werk aparte nota’s versturen. Dat moet van de overheid.

Voor de liefhebber (die ook werkgever) is, staan hieronder nog even paar opmerkingen over de consequenties.  Niet lezen als u een werknemer bent.

.

Kosten. In het verleden zat in een pensioenovereenkomst op basis van een beschikbare premie de provisie voor de adviseur ingebouwd. Die zorgde ervoor dat de kosten van de regeling feitelijk bij de werknemer lagen. Immers, hogere inbouw van de provisie/kosten zorgde voor een lagere spaarpremie en dus een lager pensioen. Veel werknemers komen er nu pas achter dat zij dus de kosten van de adviseur/verzekeraar betalen en niet de werkgever.

Dat gaat nu veranderen. De werkgever krijgt de nota en moet dus opdraaien voor de kosten van de (uitvoering) van de pensioenregeling.

Is dat op te lossen vragen veel werkgever ons. Jazeker. Zelfs vrij eenvoudig. Bereken de kosten van de adviseur en verlaag daarmee de voorgenomen beschikbare pensioenpremie. Dat is een manier om de kosten als werkgever indirect weer terug te leggen bij de werknemer.

We hebben er ook een oordeel over maar die vertellen we graag persoonlijk.

Fouten van verzekeraars. Maken verzekeraars fouten dan worden die opgelost door de adviseur. Die stuurt daar dan een rekening voor aan zijn/haar opdrachtgever t.w. de werkgever. We denken dat menig werkgever daar niet blij mee zal zijn. Die zal die nota weer doorsturen aan de verzekeraar. We zijn zeer benieuwd tot hoeveel discussies dit gaat leiden.

Eerbiedigende werking. Dat provisieverbod geldt niet voor pensioenregelingen die al bestaan.

Voor gewone individuele pensioenregelingen voor een DGA zal een provisieverbod flinke consequenties kunnen hebben. Het zou zelfs te overwegen zijn de pensioenregeling te splitsen in een oude en een nieuwe pensioenregeling. Bij deze laatste worden de salarisstijgingen doorgevoerd. De oude regeling blijft gewoon op het oude salaris staan. Het voordeel? De nieuwe pensioenregeling kan (bij ons) op basis van vaste tarieven geadministreerd worden. Er wordt dan geen “dure” provisie betaald maar een redelijke vergoeding.

Stel online uw vraag en krijg binnen 24 uur reactie. Ook in het weekend!