21-ste plaats


Nederland scoort laag met AOW-stelsel. Dit blijkt uit de ranglijst van de jaarlijkse Pensioenbarometer van Aon Consulting.
De relatief lage positionering in de categorie ‘Adequacy of State Pensions’ schrijft men voor een deel toe aan de relatief lage uitkering. Het omslagstelsel van de AOW maakt ons staatspensioen gevoelig voor demografische aspecten, zoals vergrijzing en toenemende levensverwachting. (Bron aon)

Gelukkig hebben we nog een uitstekende tweede en derde pijler waardoor we nog heel fatsoenlijk eindigen. De tweede pensioenpijler is pensioen.
Ongeveer 37% van onze oudedagsvoorzieningen bestaat uit pensioen. Technisch hebben het overigens alleen over pensioen als er een werkgever en werknemer bij betrokken is. 15% is de derde pijler. Dat zijn de lijfrenteverzekeringen.

Maar zelden heb ik een vernietigender conclusie gelezen over onze AOW.
Let wel: 52% van onze oudedagsvoorziening komt uit de AOW.
Op de ranglijst komen we met ons staatspensioen op de 21-ste-positie van 25 landen.

Gezien het hoge percentage, de lage waarde en de demografie met binnenkort een tsunami van 65-plussers, mogen we dus verwachten dat het pensioenstelsel als een kaartenhuis in elkaar valt.

De oplossing lijkt mij duidelijk. Laten we snel over stappen naar een kapitaaldekkingsysteem en stoppen met het omslagsysteem. Het kan zelfs vrij eenvoudig door de AOW-opbouw te beperken. Het lijkt twijfelachtig of er ook geluisterd wordt. Bos bleek al tijdens de verkiezingsstrijd weinig
ruggengraat
te hebben en van het CDA van Balkenende mogen we ook niets verwachten.

België is op de 25-ste positie hekkensluiter geworden. Inderdaad, goed idee om een hek om België heen te zetten. Dat scheelt ook 60 euro entreegeld.