90 jaar en een arbeidscontract

Verplicht stoppen op je 65ste is niet meer zo vanzelfsprekend. Werknemers die hun automatisch ontslag aanvechten bij de rechter, staan steeds sterker.

Dat blijkt uit een aantal recente uitspraken. ‘Er is een duidelijke trend zichtbaar’, zegt Harry Staal, vicepresident en kantonrechter van de Rechtbank Maastricht. ‘Waar men vroeger nog uitging van een stilzwijgende beëindiging van het contract zodra werknemers 65 worden, zie je nu dat rechters dit niet meer automatisch aannemen.’
In april oordeelde een Delftse kantonrechter dat als er vroeger al sprake was van een gewoonte, ‘een dergelijk gewoonterecht nu niet meer van deze tijd is’. De werkgever, een Delfts ingenieursbureau, is het oneens met de uitspraak en gaat in hoger beroep. ‘Het kan toch niet zo zijn dat het personeel tot zijn 90-ste blijft zitten?’, aldus de directeur.

In onze ogen heeft deze directeur het nog niet helemaal begrepen. Het is onduidelijk waarom een goed funktionerende 90-jarige een andere behandeling zou moten krijgen dan een 60-jarige, 40- of 20-jarige. Zeker met de flinke pensioenbreuken zullen ouderen steeds vaker willen doorwerken.

Vorig jaar zomer ging de Amsterdamse rechtbank nog een stapje verder. Een kantonrechter oordeelde dat een contract voor onbepaalde tijd niet eindigt omdat dit nu eenmaal in de cao is afgesproken. ‘Volgens deze rechter bestaat het niet dat een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd eindigt op een bepaalde datum, te weten op de 65ste verjaardag’, zegt hoogleraar arbeidsrecht Evert Verhulp.

Hoewel het volgens deskundigen te ver gaat te zeggen dat op basis van deze uitspraak alle cao-afspraken over pensioenontslag ongeldig zijn, geeft het wel aan dat er een levendige discussie onder rechters is over het thema. ‘Het is een wisselwerking. In de maatschappij is sprake van een kentering’, zegt de Amsterdamse kantonrecht Monetta Ulrici. ‘Hoewel het nog niet om een heel groot aantal gaat dat langer doorwerkt, zie je wel dat het meer gebeurt. Eindigen op je 65ste wordt niet meer door iedereen als de onwrikbare regel gezien; ook niet door alle rechters.’

Werkgeversclub VNO-NCW vindt het een ‘buitengewoon ongewenste’ ontwikkeling. Pensioenontslag is het enige moment waarop het bedrijf ‘gratis’ van vast personeel af kan. ‘Wij zijn niet tegen langer doorwerken, maar alleen als beide partijen het eens zijn’, zegt Alfred van Delft van VNO-NCW. ‘Ik ga ervan uit dat het hier om incidenten gaat. In de meeste gevallen is het goed geregeld in arbeidscontracten en cao’s.’

Hoeveel mensen het pensioenontslag aanvechten is onbekend. In 2008 werkten ongeveer 100 duizend 65-plussers. Een verdubbeling ten opzichte van 1995. (bron Volkskrant)