Breuk

  • pensioenbreukEen jobhop-breuk,
  • een indexeringsbreuk,
  • een breuk door middelloon,
  • een breuk door een lager beschikbare premie,
  • een werkloosheidsbreuk,
  • een breuk door collectief ontslag,
  • een eerder- stoppen-met-werken-breuk..

U verzint het…. wij hebben er een pensioenbreuk voor.

Voor elke € 100 per maand bruto pensioenuitkering is een pensioenkapitaal nodig van bijna € 20.000,-. Aan een beetje breuk vertilt u zich dus een breuk. Maar laten we beginnen met het begin….

Wat is een pensioenbreuk?

Een pensioenbreuk kan door tal van redenen ontstaan. Doordat er zo veel verschillende pensioensystemen in ons land zijn, betekent een overstap naar een andere werkgever vaak al een pensioenbreuk. Wanneer het pensioensysteem bij de nieuwe werkgever dezelfde is, bijvoorbeeld doordat u binnen dezelfde bedrijfstak blijft, is er weinig aan de hand. In andere gevallen hebt u te maken met een lappendeken van pensioenopbouw, die een veel lager pensioen oplevert dan wanneer u bij vergelijkbare inkomens bij dezelfde werkgever was gebleven. De 70% aan ouderdomspensioen waar men het vaak over heeft, kan dan eenvoudig terug vallen naar zo’n 45%. En dat noemen we de gevolgen van een pensioenbreuk.

Oorzaken van de pensioenbreuk

Niet alleen het jobhoppen leidt tot pensioenbreuken. U kunt ook tussentijds werkloos worden of tijdelijk willen stoppen met werken. In die gevallen eindigt meestal de opbouw bij het pensioenfonds. Dit leidt tot een pensioenverlies die u zonder een bijverzekering nooit meer zult inlopen. Arbeidsongeschikten kunnen soms nog wel hun pensioen verder opbouwen, maar dat verschilt per pensioenfonds. Er zijn overigens een aantal lapmiddelen.

Oplossingen pensioenbreuk

Los van bijsparen zijn er een paar oplossingen denkbaar, maar vaak zijn daarmee niet alle breuken gerepareerd:

  1. indexering, en
  2. waardeoverdracht

De indexering en de pensioenbreuk

Het zal duidelijk zijn dat als een opgebouwd pensioen niet wordt geïndexeerd, de waarde van het pensioen geleidelijk afneemt. Vele pensioenfondsen indexeren daarom, zij het niet elk jaar. Er wordt van jaar tot jaar over beslist. Maar sinds 1 januari 1992, daarvoor dus niet!, moeten pensioenuitvoerders de zogenaamde slapers en de gepensioneerden gelijk behandelen waar het gaat om indexering. En u bent een slaper wanneer u wel pensioen hebt opgebouwd in het verleden, maar geen premie meer afdraagt of gepensioneerd bent. Wanneer er dus wordt geïndexeerd, moet dat generiek gebeuren. Daarmee zal een deel van de breuk verdwijnen.

Waardeoverdracht en de pensioenbreuk

Het pensioen dat u heeft opgebouwd vertegenwoordigt een bepaald kapitaal, pensioenwaarde genoemd. De contante waarde van de opgebouwde aanspraken wordt bepaald volgens vastgestelde procedures en rekenregels. Sinds 8 juli 1994 bestaat het wettelijke recht om deze waarde over te dragen naar het nieuwe pensioenfonds waarbij u zich aansluit. Het nieuwe fonds koopt als het ware het opgebouwde pensioen en versmelt het met de nieuwe pensioenregeling. Het recht op waardeoverdracht geldt niet als er sprake is van een collectief ontslag. Mensen die al voor 8 juli 1994 een pensioenbreuk hebben opgelopen houden die pensioenbreuk, zij die daarna zijn overstapt, repareren zo ten dele de pensioenbreuk. Toch is het verstandig om na te laten rekenen of u bij overdracht beter af bent. Meestal is dat alleen zo als de nieuwe werkgever een pensioenopbouw heeft die gerelateerd is aan het eindloon. (bron: Financieelinfonu)

Wilt u een pensioenbreuk (gedeeltelijk) opvangen dan kunnen wij u helpen met advies