Erfenissen

Misha van Denderen, filosoof en marktanalist, deed onlangs in het vakblad Economisch Statistische Berichten (ESB) een mooie eerste rekenexercitie. Ofschoon zijn conclusie dat successiebelasting ‘een groot deel’ van de vergrijzingskosten dekt aan de optimistische kant is, maakt hij wel duidelijk dat het de moeite waard is om hier verder naar te kijken. Bron VN.nl

Misha van Denderen is marktanalist en filosoof. Hij kwam tot een uitdagende conclusie : We maken ons bij vergrijzing druk om niks. Er is geld genoeg uit erfenissen.

Ik houd wel van zo’n vingeroefening. Lekker globaal. Details vertroebelen je zicht.

Laat ik er een globale berekening van het CPB naast zetten. De vergrijzingschuld is, zonder wijziging van het beleid, in 2040 opgelopen naar ongeveer 1000 miljard. (1.000.000.000.000,- euro). En als het tegen zat kon het ook wel 2000 miljard euro worden, zei Ed Westerhout, de CPB-man met een opgewekt gezicht.

Misha schaart zich in een rij positivo’s die zeggen dat er voldoende geld komt omdat:

  1. Er komt flink extra belastinggeld door de hogere pensioenen van de ouderen.
  2. Er komt flink extra BTW door de uitgaven van de ouderen.
  3. Er komt flink extra successiebelasting door de erfenissen van de ouderen.

Misha is de moderne Robin Hood. Incasseren van de erfenissen bij rijke ouderen en verdelen onder arme ouderen. Rijke ouderen zullen überhaupt snel uitsterven door de stijging van de levensverwachting. Ouderen vreten dan alles gewoon netjes vóór hun dood op.

Anno 2006 stijgt onze levensverwachting met 3 maanden per jaar.
Ik vraag me af wat er gebeurt als de levensverwachting stijgt met 13 maanden per jaar.
Nooit meer dood, altijd met pensioen.