FOR voor de winst

Zo laat mogelijk belasting betalen over winst dat wil elke ondernemer. Een bijzondere manier om dat te regelen is de storting in fiscale oudedagsreserve of kort gezegd de FOR.

De fiscale oudedagsreserve of FOR is een belastingtechnische voorziening die ondernemers kunnen gebruiken om een percentage van de winst opzij te zetten en daarmee belastinguitstel over het betreffende bedrag te krijgen. Bij beëindiging van de onderneming (verkoop, of anderszins) moet over de opgebouwde FOR alsnog belasting betaald worden. Het voordeel schuilt in het waarschijnlijk lagere belastingtarief waarover op dat moment belasting betaald moet worden.

De Belastingdienst is er zelfs zo enthousiast over dat ze spontaan er een tip over geven:

U kunt de oudedagsreserve laten afnemen met het bedrag dat u aan betaalde lijfrentepremies aftrekt. Het bedrag van de afneming wordt dan bij uw winst geteld. Maar daartegenover staat een even grote premieaftrek op uw inkomen uit werk en woning. Per saldo betaalt u dus geen hoger belastingbedrag. De belastingheffing vindt dan in feite plaats over de (toekomstige) lijfrente-uitkeringen.

Anno 2008 bedraagt de maximale FOR-toevoeging 12% van de winst met een maximum van EUR 11.396,-. De grondslag voor de FOR is de winst voor toepassing van de ondernemersaftrek (bestaande uit de zelfstandigenaftrek, aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk, meewerkaftrek, en stakingsaftrek). Voor de bepaling van de grondslag voor de FOR mag de pensioenpremie voor een verplichte regeling aan de winst worden toegevoegd.

Voorlopig geen belasting betalen is een prachtig voordeel van de FOR. Toch durven veel ondernemers er niet aan te beginnen. De Belastingdienst is namelijk geduldig. Tegen de tijd dat u met pensioen gaat of de onderneming staakt, blijkt de FOR plotseling “een oudedagsreserve voor de fiscus” te zijn. Er moet dan namelijk alsnog worden afgerekend.