Het Kabinet-Wilders valt over de AOW.

wildersDen Haag, 20 februari 2017.

Nadat de coalitiepartner Ouderen Belangen het vertrouwen in het ouderenbeleid heeft opgezegd, heeft minister president Wilders het ontslag van zijn Kabinet aangeboden aan Koning Willem-Alexander.

Twee jaar na de start van zijn Kabinet heeft Wilders geen kans gezien de groeiende tweedeling tussen de ouderen en jongeren op te lossen. Na weken van onderhandelingen bleek coalitiepartner Ouderen Belangen de wetsvoorstellen voor een drastisch herziening van het pensioenstelsel niet te accepteren. “Wij zullen niet meewerken aan aanpassingen van het pensioenstelsel ten nadele van onze achterban. We hebben ons hele leven hard gewerkt voor deze rechten en zullen deze niet door deze voorstellen laten inperken.”

Wilders reageerde teleurgesteld. “Gedurende de onderhandelingen bleek er geen enkele ruimte om tot een acceptabele oplossing van de problemen te komen. Door de voor hun gunstige opiniepeilingen was er ook voor Ouderen Belangen geen reden zich inschikkelijk op te stellen.”

Aanslagen
De val van dit Kabinet zal het begin gaan inluiden van verdere aanslagen en geweld.
Het ernstige generatieconflict zal het politieke proces nog gedurende vele jaren verstoren. Vooral de brandstichting in het hoofkantoor van de Generatievereniging (een fusie tussen de 3 grote vakbonden en 3 ouderenbonden) heeft de samenleving ernstig geschokt. De concentratie van de macht van ouderen in één vereniging blijkt bij jongeren veel verzet op te roepen. De bedreigingen en aanslagen hebben er nu al toe geleid dat een aantal Bestuursleden van de vereniging onder constante beveiling zijn geplaatst.

Ook in Engeland blijkt het Generatieconflict (met de jongerenslogan “we pay, they play”) tot ernstige onlusten geleid. Het in 2005 aangetoonde pensioentekort van 80 miljard euro is achteraf een veel te lage inschatting geweest te zijn. Ook in Spanje en Italië hebben jongeren, met uit de hand gelopen demonstraties, ernstig schade toegebracht aan overheidsgebouwen en bedrijven. De recente bomaanslagen in Frankrijk bij de chemiereus Rocheant (producent van het levensverlengende stamcel-preparaat Rochieux) laat de reikwijdte van het probleem zien.

Eeuwig oud
Mede door de grote medische voortgang van de afgelopen jaren (stamcel en DNA technologie) is de gemiddelde levensverwachting met bijna 15 jaar gestegen. De recente financiele problemen bij een aantal verzekeraars laten zien dat, ook zij onvoldoende rekening hebben gehouden met deze demografische veranderingen. De aanpassing van de pensioenleeftijd naar 67 jaar in 2009, is bij lange na niet voldoende gebleken de problemen op te lossen.
Ook door de emigratie van een grote groep Nederlanders vanwege de toegenomen onveiligheid, is de verhouding jongeren en ouderen ernstig verstoord. Die financiele druk op jongeren is momenteel zo hoog dat velen geen kans meer zien financieel rond te komen.

Hoe kwam het politiek zover?
Terugkijkend bleken de eerste signalen al in 15 februari 2005 met de bezetting van de CDA-D66 jongeren van het SER-gebouw onvoldoende door de politiek te zijn begrepen. De onvrede bij jongeren over de gedwongen solidariteit is de afgelopen jaren verder uit de hand gelopen. Door het uitblijven van maatregelen van de achtereenvolgende Kabinetten Bos en Wilders 1 en 2 werd er geen werkelijk aanstalte gemaakt met het structureel oplossen van het pensioenprobleem.
In 2007 kwam men met de eerste voorstellen om het staatspensioen (AOW) aan te passen.
De pensioenleeftijd werd op 67 jaar gezet. De vergaande voorstellen om ook ouderen zelf mee te laten betalen aan de AOW bleek politiek niet haalbaar. In 2011 was de grote verkiezingsoverwinning van Ouderen Belangen. De invloed van de ouderen zorgde er in de jaren tot 2015 voor dat de overheid nauwelijks aanpassingen in het pensioensysteem konden doorvoeren. Bij de verkiezingen in 2015 bleek de ernstig verzwakte partij van Wilders politiek geen andere mogelijkheid te zien dan een coalitie met Ouderen Belangen te sluiten. Aan die samenwerking kwam gisteren een voortijdig eind.

De rijke machtige ouderen zullen bij de nieuwe verkiezingen zeker zowel politiek als financieel de beslissende factor zijn. Het generatieconflict zal daardoor verder escaleren