Evenveel bijna niets.

anwWeduwen werden ze vroeger genoemd. Maar sinds 1 juli 1996 praten we officieel van nabestaanden. De AWW (Alg. Weduwen- en Wezenwet) werd toen vervangen door de ANW (Alg. NabestaandenWet). Best een mooie omzetting. Plots konden ook mannen een uitkering ontvangen. Dat moest van “Europa” omdat de overheid mannen en vrouwen niet financieel mocht discrimineren.

Plots verdubbelden dus ook de kosten. De overheid nam een wijs besluit: Iedereen kreeg evenveel bijna niets.

De huidige nabestaanden uitkering ANW is 70% van het minimumloon (€ 16.858,-). Maar alleen als een nabestaande aan een flink rijtje voorwaarden voldeed. Zo moeten bijvoorbeeld jonge kinderen zijn en verdiend loon wordt er weer vanaf getrokken.

Al met al is de nabestaanden uitkering ANW dus geen vetpot. Voor de liefhebber van regels, uitzonderingen en jargon staat hieronder de volledige regeling beschreven. Sterkte.

Wat is de Algemene nabestaandenwet (Anw)?

De Algemene nabestaandenwet (Anw) is een volksverzekering die nabestaanden voorziet van een basisuitkering. De Anw kent verschillende vormen:

  • Als uw partner overleden is, kunt u recht hebben op een nabestaandenuitkering. Het maakt hierbij niet uit of u gehuwd was of ongehuwd samenwoonde.
  • Als u als ouder of verzorger kinderen onder de 18 jaar verzorgt waarvan één ouder is overleden (halfwezen), heeft u recht op een halfwezenuitkering.
  • Als kinderen geen ouders meer hebben, hebben ze recht op een wezenuitkering.

Wat is een nabestaandenpensioen?
Een nabestaandenpensioen is een uitkering die uw partner krijgt als u overlijdt. Er zijn verschillende soorten nabestaandenpensioen:

Algemene nabestaandenwet (Anw)
Uw nabestaande komt in aanmerking voor een nabestaandenuitkering op grond van de Anw als aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. Ook weeskinderen komen in aanmerking voor een uitkering.

Aanvullend nabestaandenpensioen
Naast de nabestaandenuitkering bestaan er aanvullende pensioenregelingen. Als u in loondienst werkzaam bent geweest, heeft uw partner meestal recht op een aanvullend nabestaandenpensioen van de zaak. Het nabestaandenpensioen komt bovenop de eventuele nabestaandenuitkering.

Levensverzekering
Ook is het mogelijk dat u zelf maatregelen neemt of heeft genomen in de vorm van een particuliere levensverzekering. “Toevallig” kunt u daar hier meer over vinden.

Wanneer heb ik recht op een Anw-uitkering?

U komt als nabestaande in aanmerking voor een Anw-uitkering als u aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • U bent jonger dan 65 jaar.
  • Uw partner was op de datum van overlijden verzekerd voor de Anw. Doorgaans is iedere inwoner van Nederland automatisch verzekerd voor de Anw.
  • U bent voor 1950 geboren, of
  • u verzorgt een of meer kinderen onder de 18 jaar, of
  • u bent voor minstens 45 procent arbeidsongeschikt.

Gezamenlijk huishouden
U hoeft niet getrouwd te zijn om in aanmerking te komen voor een nabestaandenuitkering. Elke nabestaande die met een vaste partner een gezamenlijk huishouden voerde op het moment van het overlijden, heeft recht op een uitkering. Dat geldt dus voor ongehuwd samenwonenden – ongeacht of ze van hetzelfde geslacht zijn – en ook voor broers en zussen.

Gescheiden
Ook als uw ex-huwelijkspartner overlijdt, kunt u recht hebben op een Anw-uitkering. Voorwaarde is wel dat u alimentatie kreeg. De uitkering is nooit hoger dan het bedrag aan alimentatie dat de overledene verschuldigd was. Om in aanmerking te komen voor een uitkering gelden dezelfde voorwaarden als voor andere nabestaanden.

Uw recht op Anw bepalen
Op de website van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) kunt u nagaan of u in aanmerking komt voor een Anw-uitkering.

Hoe hoog is de Anw-uitkering?

De Anw-uitkering bedraagt maximaal zeventig procent van het nettominimumloon.

Opbouw Anw-uitkering
Voor de exacte bedragen kunt u terecht op SVB.

Anw en andere inkomsten.

De hoogte van de Anw-uitkering is afhankelijk van uw inkomen.

  • Inkomen in verband met (vroegere) arbeid (bijvoorbeeld een WAO-, WIA- of WW-uitkering) wordt er geheel van afgetrokken.
  • Van inkomen uit arbeid (loon, winst, VUT, vervroegd pensioen of een bovenwettelijke uitkering) blijft een deel buiten beschouwing: vijftig procent van het minimumloon plus een derde deel van wat u boven dit bedrag verdient.

Voor de Anw tellen de volgende inkomsten niet mee:

  • vermogen;
  • inkomen uit vermogen (bijvoorbeeld kamerverhuur);
  • een uitkering uit verzekeringspolissen;
  • een uitkering uit een particulier of collectief afgesloten nabestaandenpensioen;
  • rente-inkomsten.

(Bron postbus 51)