Junk-pensioen ABP

Het grootste pensioenfonds in Nederland kent vandaag de dag een dekkingsgraad van 96%. Het FD en RTL meldde dit schokkende bericht eind vorige week. Maar verder was bijna niemand  geïnteresseerd; verkiezingen en voetbal vullen de paginaś. Veel verder dan de mededeling dat waardeoverdrachten van en naar het pensioenfonds niet meer mogelijk zijn, kwamen de meeste kranten niet.

De cowboys van het ambtenarenpensioenfonds zullen zelf natuurlijk ook niet aan deze dramatische dekkingsgraad een nieuwberichtje vuil maken. De Nederlandse Bank DNB zien we de publiciteit ook niet zoeken terwijl ambtenaren toch op zijn minst mogen horen welke maatregelen er nu genomen worden. Één ding is zeker; de indexatie van pensioen kunnen de ambtenaren voorlopig wel vergeten.

En de politiek? Een reddingsplan voor het ABP staat helaas nog niet op het programma.

De ambtenaren  zullen vast niet met spandoeken en toeters op het Museumplein staan. Het is zeker dat de belastingbetaler hun pensioen op het laatste moment  wel weer zal redden. Daarbij komt dat de vakbond van de ambtenaren de ABVAKABO zelf comfortabel op het pluche van de Bestuurskamer zit; dus daar is ook geen kritiek van te verwachten. De altijd mooi geformuleerde ABP-missie is inmiddels flink mislukt. Geen ontslagen, geen kritiek en geen bijltjesdag.

Het vermogen van ABP bedraagt eind mei circa 220 miljard. “Dit is door ABP zorgvuldig belegd.” Dat mag worden betwijfeld nu blijkt dat beleggingen in Griekenland als junk zijn betiteld. Toevallig net het land waar het ABP-Bestuur grootschalig in heeft belegd.

De tijd lijkt gekomen dat ambtenaren de vrijheid te geven zelf hun eigen pensioenfonds/verzekeraar te laten kiezen.

Update 1 juli 2010: Zoals verwacht: “Pensioenfonds ABP voert opnieuw een tijdelijke ,,herstelopslag” in op de premie voor ouderdoms- en nabestaandenpensioen. De premie gaat per 1 augustus met 1 procentpunt omhoog.”

Pensioen Lijfrente AOW

Laat uw reactie achter