Leidraden

De Autoriteit Financiële Markten bemoeit zich actief met de pensioenadvisering. Zij ontwikkelt daarvoor een reeks leidraden voor de adviseur om deze te helpen de advisering volgens de richtlijnen van de Wet Financieel Toezicht te laten verlopen.

Alhoewel de leidraden doorspekt zijn met (voor ons) open deuren, kunnen de leidraden ook prima opgevat worden om de eigen werkwijze te controleren. Veel meer geeft het de mogelijkheid de relatie te laten zien waarom pensioenadvisering een vak apart is.

De mogelijke complexiteit van pensioenadvisering wordt weergegeven in een praktijkvoorbeeld.

Mevrouw Verwindt, de adviseur, zit in een adviesgesprek met de heer De Bruin van Reogram B.V. Ze legt hem uit dat bij het vormgeven van de pensioenregeling een aantal keuzes gemaakt moeten worden. Deze keuzes zien op de zekerheid en de hoogte van het pensioen dat hij zijn werknemers wil toezeggen en of hij verzekeringsdekkingen wil regelen ten aanzien van het partneren wezenpensioen, premievrijstelling bij arbeidsongeschiktheid (PVA) en aanvullende dekkingen zoals WGAhiaat, WIAexcedent en ANWhiaat.
De heer De Bruin geeft aan dat hij een bepaald budget in zijn hoofd heeft en dat hij helemaal geen zin heeft om dit allemaal door te nemen, hij wil gewoon dat mevrouw Verwindt een pensioen regelt voor dit budget. Mevrouw Verwindt geeft aan dat ze dit begrijpt maar dat ze hem alleen kan adviseren over een pensioen voor zijn werknemers als ze weet wat de heer De Bruin zijn werknemers aan pensioen wil toezeggen. Hiervoor is het noodzakelijk dat ze de mogelijkheden met hem bespreekt.

Mevrouw Verwindt vraagt aan de heer De Bruin hoeveel zekerheid hij aan zijn werknemers wil bieden als het gaat om hun inkomen na pensionering. Ze legt hem de verschillende pensioensystemen uit en de risico’s die daarbij horen. Ze legt de heer De Bruin uit dat indien hij een aansprakenregeling voor zijn werknemers wenst onder andere het tariefrisico bij hem ligt waardoor de kosten moeilijker te voorspelen zijn. Ze legt hem ook uit dat indien hij een beschikbare premie voor zijn werknemers wenst waarbij de werknemers alleen kunnen beleggen hij alle risico’s bij zijn werknemers legt waardoor ze weinig zekerheid hebben over hun pensioen. De heer De Bruin geeft aan dat hij eigenlijk zowel voor hemzelf als voor zijn werknemers zo weinig mogelijk risico’s wil maar dat hij beseft dat dat niet zal gaan. Hij geeft aan dat hij het voor het voortbestaan van zijn onderneming wel erg belangrijk vindt precies te weten wat een pensioenregeling hem de komende paar jaar gaat kosten zodat hij dit goed kan budgetteren. Dit weegt voor hem erg zwaar. Mevrouw Verwindt legt de heer De Bruin uit dat een hybride BP regeling waarin zowel kan worden belegd als kan worden gespaard tot de mogelijkheden behoort. Dit spreekt de heer de Bruin wel aan.

Verder bespreekt mevrouw Verwindt met de heer De Bruin of hij partner en wezenpensioen wil regelen voor zijn werknemers. De heer De Bruin geeft aan dat een werknemer van een collega ondernemer is overleden en dat toen bleek dat er geen partner en wezenpensioen was geregeld. Dat wil hij niet meemaken. Mevrouw Verwindt legt uit dat hij dan dekking voor een partner en wezenpensioen voor pensioendatum dient te regelen. Ze vraagt de heer De Bruin ook of hij ervoor wil zorgen dat de pensioenopbouw niet in gevaar komt als een van zijn medewerkers arbeidsongeschikt raakt. De heer De Bruin geeft aan dat hij ervoor wil zorgen dat dit goed geregeld is maar dat hij zich wel zorgen begint te maken over de kosten van de regeling aangezien hij ook al een partneren wezenpensioen heeft. Mevrouw Verwindt geeft aan dat als het over de kosten gaat de heer De Bruin de mogelijkheid heeft om zijn werknemers verplicht te laten bijdragen in de premie voor de pensioentoezegging of dat bepaalde risicodekkingen op vrijwillige basis kunnen worden geregeld waarbij de werknemer de premie voor de vrijwillige dekkingen zelf dient te betalen. Ze geeft aan dat ze dit met de heer De Bruin wil bespreken als ze het over het beschikbare budget gaan hebben. Verder geeft ze aan dat ze voor de volledigheid de heer De Bruin wil informeren over de mogelijkheden van aanvullende dekkingen zoals WGAhiaat of WIAexcedent. De heer De Bruin geeft aan hier geen interesse in te hebben, hij wil eerst weten of de regeling zonder de aanvullende dekkingen binnen zijn budget gaat passen. Mevrouw Verwindt geeft aan dit voor de heer De Bruin in kaart te gaan brengen.