Fiscaalvrij overlijden

Doodgaan kan fiscaal vriendelijker dan menigeen denkt. Een fraaie vorm is het gedeeltelijk de-clausuleren van een bestaande kapitaalverzekering met lijfrenteclausule of een Gerichte lijfrente. Een hele mond vol met jargon maar hoe werkt het in praktijk?

Lijfrente opbouwen is een prima manier om extra pensioen te krijgen. De fiscus laat zelfs toe dat de premie fiscaal wordt afgetrokken. Best plezierig. Alleen is er dan een nadeel dat, als de verzekering tot uitkering komt, er belasting betaald moet worden. Vermoedelijk wordt er dan gelukkig verhoudingsgewijs minder belasting betaald dan ooit het voordeel van de premie aftrek was. Dat is het voordeel van een lijfrenteverzekering.

Maar hoe zit dat bij overlijden? Dan komt er ook vaak een uitkering. Soms wordt er alleen de waarde uitgekeerd maar soms ook veel meer. Dan doet zich iets vreemds voor. Er is voor die overlijdensuitkering maar heel weinig premie betaald en fiscaal afgetrokken. Toch moet er door de ontvangers heel veel belasting worden betaald vergeleken met het voordeel van de geringe fiscale aftrek. Dat kan slimmer.

Vraag de verzekeraar om de lijfrentepolis zo op te maken dat de overlijdensuitkering belastingvrij is. De verzekeringsmaatschappij stelt geen medische vragen of keuring. Ook kost het meestal niets. Gewoon een briefje. Dat scheelt vaak nauwelijks in aftrek maar het is een groot voordeel voor de nabestaanden.